Как да контролирате уринарната инконтиненция с натурални средства

Състоянието е напълно овладимо и разполагаме с много ефикасни решения
Как да контролирате уринарната инконтиненция с натурални средства

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Уринарната инконтиненция представлява неволево изпускане на урина. Това означава, че човек е неспособен да задържа своя пикочен мехур. Може да се прояви в различни етапи от живота и най-често засяга жените. Научете повече как да контролирате това състояние с натурални средства. Днешната ни статия е посветена на тази тема.

Причини и типове уринарна инконтиненция

Уринарната инкотиненция се характеризира преди всичко с изпускането на малко урина, вследствие на кихане, кашляне, смях или вдигане на тежки предмети. Представлява хигиеничен проблем, който често засяга пациентите психически и влошава качеството им на живот. Сама по себе си уринарната инконтиненция не е заболяване, но може да се дължи на промени в пикочния мехур, които са резултат от заболяване.

Този проблем може да се прояви в различни възрасти и при двата пола. Все пак трябва да знаете, че сред най-засегнатите са жените, особено по време на бременност или менопауза. Обикновено това се случва, когато вътрешното напрежение върху пикочния мехур е по-голямо, отколкото върху уретрата. Различните типове уринарна инконтиненция са:

Неотложна инконтиненция

При нея изпускането на урина е неволево и е свързано със силен позив за уриниране. Случва се, когато сензорните импулси по стените на пикочния мехур не реагират навреме или като резултат от хиперактивност в тази част на тялото.

Преливна инконтиненция

Този тип инконтиненция се наблюдава, когато пикочният мехур се разтяга или е препълнен с урина. Може да се дължи и на запушване на уретрата, минимално увеличаване на простатата (при мъжете) или неврологичен проблем, дължащ се на травма на гръбначния мозък, операция или множествена склероза.

причини за уринарната инконтиненция

Психогенна инконтиненция

Тя е свързана с външни сензорни стимули, например студена вода, силни емоции (страх или тревога, фобия или мания).

Неврологична инконтитенция

Този тип инконтиненция се дължи на промени в уринарната функция, които са провокирани от проблем в нервната система. Често засяга хора, които са получили удар, страдат от Паркинсон, множествена склероза или травма на гръбначния мозък.

Домашни натурални средства при уринарна инконтиненция  

Рецепта №1

Съставки:

 • 2 супени лъжици резене
 • 1 чаша вода

Начин на приготовление:

Кипнете водата заедно с резенето за 5 минути. След това охладете сместа. Консумирайте по чаша на ден.

Рецепта №2

Съставки:

 • 1 шепа листа от малина
 • 1 чаша вода

Начин на приготовление:

Кипнете водата заедно с листата от малина за 5 минути. Консумирайте по чаша на ден. Тази рецепта е ефикасна за хора, които се нуждаят от укрепване на тазовите мускули.

чай от листа на малини за справяне с уринарната инконтиненция

Рецепта №3

Съставки:

 • 1 глава чесън
 • 1 шепа цветове от бял глог
 • 2 л. вода

Начин на приготовление:

Намачкайте чесъна и пригответе чай с цветовете от бял глог. Запарете за 15 минути. Прецедете и налейте получената смес във вана, пълна с топла вода. Потопете се в нея.

Рецепта №4

Съставки:

 • 1 супена лъжица листа от мечо грозде (Arctostaphylos uva-ursi)
 • 1 л. чай

Приготовление:

Сложете листата от мечо грозде в чая. Консумирайте по чаша на всеки 3 часа (не повече от 5 пъти дневно). Това натурално средство лекува ефикасно възпаление на бъбреците.

Съвети и техники за справяне с уринарната инконтиненция

Взимайте топли вани

Традиционна лечебна процедура е да се пълни съд с топла вода и седалището да се потопява в него. Използвайте я, като заедно с това изпълнявате това упражнение: седнете и стегнете мускулите на таза. Задръжте така за 5 секунди. Отпуснете се и изчакайте 10 секунди. След това отново стегнете мускулите. Изпълнявайте това упражнение всеки ден.

Правете упражненията на Кегел

Тези упражнения се изпълняват чрез съкращаването на мускулите на тазовото дъно. Всеки път, когато уринирате, спрете за момент, като стегнете тези мускули, след това продължете да се изхождате по малка нужда. Правете това упражнение няколко пъти, докато напълно се изпразни пикочният мехур.

Забележка: Не бива да изпълнявате това упражнение на пълен пикочен мехур повече от 2-3 пъти месечно. Все пак, ако искате да го практикувате, можете да го правите на празен мехур, стимулирайки процеса на уриниране.

Упражнения с минимално напрежение

Застанете прави, като разтворите бедрата и избутате таза напред. Леко сгънете коленете и повдигнете длани. Стегнете корема 3 пъти с кратки вдишвания. Издишвайте много бавно. Напълвайте максимално белите дробове. Повторете този процес 2 пъти.

Открийте причината за инконтиненция

Може да се дължи на стрес, нерви или пък на инфекция на пикочните пътища. Щом узнаете причината, ще бъде по-лесно да намерите адекватно лечение.

причини за уринарната инконтиненция

Избягвайте определени храни

Избягвайте консумацията на храни, сред които доматен сос, шоколад, царевичен сироп, захар, пчелен мед, чили, къри и всички други пикантни храни, тъй като те могат да раздразнят пикочния мехур. Същото се отнася за кафето, газираните напитки и чая.

Не намалявайте количеството на консумираните течности

Това е честа грешка от страна на хората, които се сблъскват с уринарната инконтиненция, тъй като те се опитват да се предпазят от инциденти. Това обаче може да провокира дехидратация и да доведе до сериозни последствия за бъбреците.

Отслабване

Затлъстяването върви ръка за ръка с много проблеми. Уринарната инконтиненция е един от тях. Когато телесното тегло е наднормено, мускулите не могат да се съкращават правилно, включително тези на таза.

Превенция

превенция на уринарната инконтиненция

Преди да легнете да спите, посетете тоалетната. Ако усещате, че ще кашляте или кихате или ви предстои да вдигнете нещо тежко, стегнете мускулите на тазовото дъно. Така ще се предпазите от неволево изпускане на урина. Задължително използвайте тоалетната, преди да излезете навън. Носете бельо, което лесно се сваля. Добра идея е да имате на разположение резервен чифт за всеки случай. Всеки път, когато отивате до тоалетната, се опитайте напълно да изпразните пикочния мехур.

Опитайте се да уринирате, дори когато не усещате, че е необходимо. Така ще научите тялото да го прави по естествения начин. Не задържайте урина. Когато усещате, че трябва да отидете до тоалетната по малка нужда, направете го. В противен случай може да развиете инфекция в пикочния мехур или да провокирате отпускане на пръстеновидния мускул.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Meldaña Sánchez, A., Hermida Guitierrez, J., and Sánchez Chapado, M. (2006). Fisioterapia en la incontinencia y prolapsos urogenitales. ATLAS de Incontinencia Urinaria y Suelo Pélvico 343–364.
 • García-Sánchez, E., Rubio-Arias, J.A., Ávila-Gandía, V., Ramos-Campo, D.J., and López-Román, J. (2016). Efectividad del entrenamiento de la musculatura del suelo pélvico en el tratamiento de la incontinencia urinaria en la mujer: una revisión actual. Actas Urológicas Españolas 40, 271–278.
 • Tero Kontiokari et al. (2003). “Dietary factors protecting women from urinary tract infection”, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 77, Issue 3, 1 March 2003, Pages 600–604.
 • Jeanne Trill et al. (2017). “Uva-ursi extract and ibuprofen as alternative treatments of adult female urinary tract infection (ATAFUTI): study protocol for a randomised controlled trial”, Trials. 2017; 18: 421.
 • Robles, J. E. (2006, August). La incontinencia urinaria. In anales del sistema sanitario de navarra (Vol. 29, No. 2, pp. 219-231). Gobierno de Navarra. Departamento de Salud. http://scielo.isciii.es/scielo.php?pid=S1137-66272006000300006&script=sci_arttext&tlng=pt
 • Esteban, J. A., Longoni, T., González, M. M., & Isasa, M. T. (n.d.). Valor nutritivo y propiedades funcionales del hinojo Foeniculum vulgare. https://www.researchgate.net/profile/Tommaso_Longoni/publication/276274920_Nutritional_value_and_funcional_proprieties_of_Fennel_Foeniculum_vulgare/links/5554a51508ae980ca60a5ad0
 • Kegel, A. H. (1948). Progressive resistance exercise in the functional restoration of the perineal muscles. American journal of obstetrics and gynecology, 56(2), 238-248. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/000293784890266X

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.