Храни, подобряващи работата на мозъка

Всяка една от тези стимулиращи паметта храни, когато се консумира в оптимално количество, подобрява цялостното здравословно състояние на човек и го предпазва от когнитивни дегенеративни заболявания като Алцхаймер или загуба на паметта.
Храни, подобряващи работата на мозъка

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Добрата памет и оптималната работа на мозъка са важни за всеки човек. Качеството на живот зависи от тях, тъй като те правят по-лесно изпълнението на ежедневните задачи.

Повечето хора смятат, че поддържането на ума в перфектно състояние е нещо, което не подлежи на контрол. Всъщност става дума за умение, което можете да упражнявате и да подобрите, като започнете да практикувате подходящи навици – например да консумирате храни, които подобряват паметта.

Подобно на други части от тялото, мозъкът се нуждае от добро подхранване, за да функционира оптимално и да бъде във форма, независимо на каква възраст сте.

Напредването на годините категорично се отразява върху работата на мозъка. Някои храни, съдържащи определени съставки, могат да засилят способностите на мозъка и да подобрят функциите му, предпазвайки го от заболявания.

В днешната статия искаме да споделим кои са 8-те най-добри храни за подобряване на паметта, концентрацията и умствената дейност. Научете ги още сега!

1. Пълнозърнести храни

Пълнозърнести храни за подобряване работата на мозъка

Цялото човешко тяло, включително мозъкът, се нуждае от енергия, за да функционира.

Един от най-добрите начини да му помогнете е като избирате онези храни, които са с нисък гликемичен индекс. Това означава, че те бавно освобождават захар в кръвообращението, като осигуряват енергия за продължителен период от време.

Пълнозърнестите храни са отличен избор, когато искате да подобрите работата на мозъка и да имате добра памет. Те съдържат редица важни нутриенти, които са основополагащи за здравето на мозъка.

Сред най-важните пълнозърнести храни са:

 • Киноа
 • Пълнозърнеста паста
 • Пълнозърнест хляб
 • Кафяв ориз

2. Есенциални мастни киселини

Есенциалните мастни кисели обикновено не се произвеждат по естествен път от човешкото тяло. Те трябва да бъдат набавени чрез храната.

Тези нутриенти защитават мозъка и го поддържат в добра форма. Те представляват здравословни мазнини, които редуцират възпаленията и подобряват здравето на сърцето.

Сред най-важните есенциални мастни киселини са омега-3, които можете да си набавите, когато консумирате:

 • Сьомга
 • Пъстърва
 • Скумрия
 • Сардини
 • Херинга
 • Семена чиа
 • Ленено семе
 • Соеви продукти
 • Тиквени семки
 • Ядки

Всяка една от тези стимулиращи паметта храни, когато се консумира в оптимално количество, подобрява цялостното здравословно състояние на човек и го предпазва от когнитивни дегенеративни заболявания като Алцхаймер или загуба на паметта.

3. Клюква и боровинки

Клюквата и боровинките са полезни за работата на мозъка

Клюквата и боровинките сa  начело на списъка с храни, които съдържат антиоксиданти. Можете с лекота да ги направите неразделна част от менюто, тъй като те са полезни за мозъка.

Боровинките са важни и за добрата памет. Те съдържат нутриенти, борещи се с процеса на увреждане на клетките, който провокират свободните радикали.

4. Авокадо

Авокадото представлява комплексна храна. То е богато на фибри, есенциални мастни киселини и калий; освен това не съдържа холестерол и е богато на антиоксиданти, които забавят ефекта от въздействието на свободните радикали.

Консумацията на авокадо в умерени дози всеки ден зарежда мозъка с енергия, предпазва го от дегенеративни заболявания и подобрява мозъчните функции.

В допълнение към това, мононаситените мазнини в състава на авокадото подобряват работата на сърдечно-съдовата система. Те понижават и риска от развитие на хронични заболявания.

5. Зехтин

Зехтинът е една от най-здравословните мазнини.

Това е една от най-здравословните мазнини, които можете да употребявате в ежедневието. Тя не ви излага на риска от повишаване на нивото на холестерола.

Зехтинът съдържа есенциални мастни киселини, редуциращи количеството на плаката, която се отлага по стените на артериите. Така той защитава жизненоважни органи.

В състава му присъстват още антиоксиданти, витамини, минерали и въглехидрати, които подобряват когнитивните способности на човек и понижават риска от определени типове дегенеративни заболявания.

6. Домати за добра работа на мозъка

Този зеленчук съдържа мощен антиоксидант, познат като ликопен. Той е отговорен за червения цвят на домата, но най-важното е, че защитава клетките от вредното въздействие на свободните радикали, което е свързано с развитието на сериозни заболявания – деменция, Алцхаймер и др.

7. Броколи

Те категорично не са сред любимите храни на много хора. Този зеленчук обаче е много полезен и допринася за здравето на цялото тяло.

Броколите съдържат минерали и антиоксиданти, които предпазват клетките от увреждане. Те са богати на витамин К, който поддържа мозъка активен и способен да изпълнява основните си функции.

8. Целина

Целинатат стимулира паметта и предпазва от влошаване на мозъчната дейност.

Тя съдържа лутеолин – флавоноид, който редуцира уврежданията, резултат от преждевременното остаряване на мозъчните тъкани. Лутеолинът стимулира паметта и предпазва от влошаване на мозъчната дейност.

Редовната консумация на тези храни, подобряващи работата на мозъка и паметта, е гаранция за успех. Опитайте се да ги направите неразделна част от хранителните си навици.

Накрая искаме да подчертаем за пореден път значението на консумацията на достатъчно вода всеки ден. Дехидратацията е сред основните фактори за умствена умора.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Mas Tous, C. (2008). Mejora de la memoria en personas mayores: variables a tener en cuenta. Papeles Del Psicólogo29(2), 213–221. https://doi.org/10.7818/ECOS.2014.23-2.11
 • Prospéro-García, O., Díaz, M. M., Capuleño, I. A., Morales, M. P., López Juárez, J., & Ruiz Contreras, A. E. (2013). Inteligencia para la alimentación, alimentación para la inteligenciaArtículo original Salud Mental (Vol. 101, pp. 101–107). Retrieved from http://www.medigraphic.com/pdfs/salmen/sam-2013/sam132b.pdf
 • Rodríguez, A., & Solano, M. (2008). Nutrición y Salud Mental: Revisión Bibliográfica. Revista Del Postgrado De Psiquiatría Unah1(3), 3–7.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.