8 идеи за декориране на малка основна спалня

Чудите се как да декорирате малката си основна спалня? Ето няколко страхотни идеи!
8 идеи за декориране на малка основна спалня

Написано от Aylin Stefany Rodriguez Vinasco

Последна актуализация: 19 февруари, 2024

Знаем, че когато имате малка основна спалня, обмислянето на декорацията може да бъде сложно. Кои цветове са най-добри? Кои са мебелите, които биха били подходящи? Как да избегнем всичко да изглежда тясно? Това са най-често срещаните въпроси, но не е задължително да ви натоварват твърде много!

Продължавайте да четете, защото в тази статия ще ви дадем няколко съвета за декориране на вашата малка спалня със стил и оптимизиране на всеки наличен квадратен метър.

1. Декориране на малка основна спалня: Изберете правилните цветове

Малка основна спалня.

Първото нещо, което трябва да знаете за декорирането на малка основна спалня е, че цветовата палитра, която избирате, е много важна. Избирането на грешен нюанс може да накара пространството да се свие или разшири и също така е отговорно за атмосферата.

В този случай идеалът е да изберете цвят като бяло, неутрален и с невероятна способност да направи малките пространства да изглеждат много по-големи, отколкото всъщност са. Ако обаче този тон ви се струва малко скучен или предпочитате да го използвате в спалното бельо, тогава заложете на бежово, теракота, по-светлата гама сиво или нещо друго по ваш избор, стига да са пастелни нюанси.

А ако харесвате по-тъмните цветове и имате достатъчно естествена светлина благодарение на прозорците, можете да опитате това. Заложете на стенно покритие с огледален ефект, което ще даде ефект на повече пространство на вашата главна спалня.

2. Заложете на функционални мебели

Добре подредена спалня

Подреждането на малка спалня за двама души, като основната спалня, може да бъде непосилна. Поради тази причина е най-добре да изберете функционални мебели за съхранение, сред които шкафове за обувки, дрешници и скринове.

Например, можете да купите легло по поръчка с чекмеджета за съхранение на обувки или други аксесоари. За много малки пространства от голяма помощ ще бъде разтегателният диван, който можете да ползвате през деня.

По същия начин се препоръчва да изберете дрешник по поръчка със специфичните рафтове, които вие и вашият партньор ще използвате. Друга идея е да се възползвате от горното пространство с модулни или окачени мебели и рафтове.

Още страхотни съвети за вас в тази статия: 10 решения за съхранение в малки стаи

3. Възползвайте се от всяко налично пространство

Хубав декор.

Има някои спални, които не са съвсем малки, но имат неудобни пространства. Например зони под прозореца или оформени ъгли, където изглежда нищо не пасва.

Преди да се откажете от използването на тези пространства, помислете как да ги оптимизирате. Можете да поставите стол или да инсталирате персонализирана пейка, където можете да четете, докато се наслаждавате на слънцето, струящо през прозореца. Също така е добра идея да инсталирате няколко плаващи рафтове за поставяне на книги или други декоративни предмети.

Идеята е да мислите нестандартно и да не оставяте тези пространства свободни, защото не знаете как да ги използвате.

4. Декориране на малка основна спалня: Изберете мини странични маси

Легло и масичка.

Страничните маси са много необходими. Там можете да държите лекарства, чаша вода, будилник или всяка друга вещ, от която имате нужда.

Като се има предвид тяхната функционалност, когато става въпрос за декориране на малка основна спалня, мини помощните маси се препоръчват. Тъй като става въпрос за добро използване на пространството, най-добре ще бъде да закупите няколко от тях със заоблена форма или да поставите падащи.

5. Използвайте огледала, за да разширите визията

Огледала в стая.

Огледалата са основен съюзник на малките пространства. Можете да ги монтирате директно на стената или да ги добавите чрез мебелите, които имате, като шкафове или скринове. Що се отнася до формите, кръглият дизайн е подходящ, тъй като доста омекотява околната среда.

Функцията му е да удвои пространството на спалнята и да добави повече осветление. Страхотна идея е да имате естествен източник на светлина пред или до огледалото.

6. Декориране на малка основна спалня: Изберете да украсите с естествени материи

Килим.

Колкото и малка да е основната ви спалня, когато я декорирате, трябва да имате предвид, че това е интимно пространство и трябва да внушава топлина и спокойствие. Поради тази причина е препоръчително да помислите за килим и особено такъв от естествени материи.

Сред различните варианти ви каним да помислите за чифт висящи нощни лампи, изработени от влакна и дърво. Въпреки че е някак по-провинциално, това е аксесоар, който изглежда страхотно в комбинация с бели и кафяви или сиви тонове.

7. Поддържайте всичко в ред

Подреден шкаф

Ключът към изпъкването на декора на малка основна спалня е поддържането на ред. Въпреки че говорим за двама души, живеещи заедно в едно и също пространство, трябва да сте сигурни, че всичко е на мястото си.

За да постигнете това, оставете кошница в банята или в зоната за пране, за да поставите дрехите, които ще перете, и избягвайте да ги хвърляте в стаята. Обувките винаги трябва да са на мястото си, никога да не са разхвърляни из спалнята. Маси, скринове и рафтове трябва да са подредени през цялото време.

8. Декориране на малка основна спалня: По-малкото винаги е повече

Легло.

Въпреки че минималистичната среда не е за всеки, когато имате малка основна спалня, добра идея е да я приемете. Когато декорирате, най-добре е да създадете списък с нещата, от които се нуждаете и да се придържате към него.

Не забравяйте, че тук ще си почивате и ще споделяте интимни моменти.

Готови ли сте да декорирате спалнята си, дори и да е малка?

С насоките, които споделихме с вас, ще постигнете семпла и функционална декорация за вашата малка спалня. Въпреки това, последният съвет, който ще ви дадем, е да ви поканим да помислим заедно за някаква малка екстра, която може да добави индивидуалност към стаята.

Някои опции са голяма снимка на двама ви, разделена на три части, която да поставите над таблата на леглото. Или малка, която да оставите на скрина.

Също така е добре да изберете аромат, който и двамата искате да поставите в дифузьор. Не забравяйте “зеленото докосване” с хубаво растение. Какви други неща бихте добавили?


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.