Как да си направим домашен арома дифузер

Домашният арома дифузер допринася за приятната атмосфера, като същевременно влияе положително на вашето здраве. Научете как да си направите такъв тук.
Как да си направим домашен арома дифузер
Leonardo Biolatto

Прегледано и одобрено от лекар Leonardo Biolatto.

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 04 юни, 2023

Колко е хубаво да си в стая с приятна миризма! Това е една от целите на домашно приготвения арома дифузер, предмет, който надхвърля декорацията, за да се превърне в полезен инструмент за физическото и психическото здраве.

Вярно е, че магазините предлагат стотици модели дифузери; някои с функции, които ви позволяват да регулирате нивото на пръскане или да го комбинирате със светлина. Но направата на устройството с елементи, които със сигурност имате у дома, е икономично, ефективно и екологично. Прочетете, за да откриете начин за създаване на устройството и предимствата, които носи.

Какво е домашен арома дифузер?

Ароматните дифузери са системи, предназначени да разпространяват аромати в затворени пространства. Те работят с пръчици, които, за разлика от тамяна или лампите, не трябва да бъдат запалени.

Тесе открояват със своята естественост, като оставим настрана използването на химикали и други замърсители.

Създаването на тези устройства е просто. С малко материали можете да ги направите без помощ. Бутилка, масла и пръчки са всичко, от което се нуждаете.

Този вид освежител за въздух работи, когато пръчиците абсорбират есенциите и ги разпространяват във въздуха. След като се изпарят, веществата отделят парфюм и освежават въздуха.

 ароматизатор
Комерсиалните версии на дифузорите имат някои допълнителни функции, според марката на продукта.

Ползите от наличието на домашен арома дифузер

Наличието на арома дифузер има предимства, свързани с физическото и емоционалното благополучие. Това се посочва в публикация на международната верига стаи за релакс AIRE Ancient Baths.

В статията се посочва, че благодарение на активните съединения на етеричните масла, хората могат да постигнат релаксация по-лесно. Те намекват, че ароматерапията е техника за красота и грижа, разбирана и като допълнителна медицина.

Друг преглед на Ámbito Farmacéutico обяснява, че когато ароматните растения се втрият, капките етерично масло се отделят в атмосферата и достигат до носа. Там обонятелните рецептори се активират и изпращат сензорни стимули към мозъка.

В подкрепа, UFPE Online Nursing Journal разкрива проучване, в което кръвното налягане показва ефективно намаляване на сеансите за масаж с етерични масла и ароматерапия. В същия ред тревожността и стресът намаляват в анализираната група.

Ароматните дифузери помагат за спокойствие, добро физическо здраве, пречистват въздуха и повишават настроението.

Смятаме, че може да ви е интересно да прочетете и: 10-те най-добри базови масла за вашите етерични масла

Метод за приготвяне на домашен арома дифузер

Ефективността на дифузера за аромати се крие в правилния подбор на аромати и инструменти за направата му. Изборът на изкуствени балсами е риск от вдишване на токсични вещества, които те могат да съдържат.

Като си направите собствен дифузер, от друга страна, знаете, че устройството е безопасно. Ето как да го направите.

Необходими материали

  • Спирт
  • Базово масло
  • Етерични масла
  • Дървени пръчици, ратан, бамбук или дървесни клонки
  • Стъклен съд с тясно гърло и височина от 12 до 25 сантиметра

1. Домашен арома дифузер – смесете маслата със спирта

Първото нещо, което трябва да направите, е да приготвите есенцията. За да направите това, поставете 60 милилитра неутрално масло и равно количество вода в купа. Добавете няколко капки спирт, можете да ползвате дори водка. Тези течности помагат на пръчиците да абсорбират лесно маслото.

Възможно е спиртът да се замени с парфюм за тяло, но както и при водката, той трябва да е с най-високо качество, тъй като по-ниското означава, че има повече вода и сместа няма да е хомогенна.

Допълнете с 30 капки етерично масло по ваш избор и разбъркайте. Ако искате дифузьор на естествени аромати, изхвърлете минералното масло или парфюми, които го съдържат, тъй като това е петролен дериват.

2. Изсипете съставките в контейнера

Следващата стъпка е да поставите сместа в контейнер. За тази цел са идеални бутилки или вази от стъкло или керамика с тясно гърло. Ако гърлото на бутилката е широко, маслото ще бъде по-изложено на въздуха, което ще ускори изпарението.

В случай на прозрачни контейнери, включете някои декоративни камъни на дъното. Освен че украсяват, стабилизират пръчките.

3. Поставете пръчиците във вашия домашен арома дифузер

Поставете 8 до 10 пръчици вътре в контейнера, като ги позиционирате във формата на ветрило. Уверете се, че пръчките не са наклонени на една и съща страна, тъй като ароматът ще поеме само в една посока. За по-голяма ефективност използвайте сухи пръчици без възли и кори.

Харесва ли ви тази статия? Може да прочетете и: Етерично масло от нероли: употреба, ползи и противопоказания

4. Обърнете клечките

След един час в дифузера, пръчките започват да ухаят. Добре е да ги обърнете с капачката надолу, за да се напоят двата края. В рамките на един ден след приготвянате на устройството за ароматизиране на дома, пръчиците ще бъдат добре импрегнирани с течността и домът ви ще бъде ароматизиран.

Обръщайте клечките веднъж седмично, за да не изсъхнат. След месец употреба, ако все още е останало вещество, увеличете го с няколко капки масла и спирт. Друг вариант е да приготвите нова смес.

масла за домашен арома дифузер
Ароматите, които избирате, трябва да са според това, което възнамерявате да постигнете. Всеки служи за различна цел.

Тайната на маслата за домашен ароматен дифузор

Конкретен аромат няма да подобри работата на дифузера. Тайната е да проверите кои масла допринасят за отпускане на ума и насърчаване на физическото здраве.

Например евкалиптът, ментата и лавандулата се свързват с намаляване на напрежението, докато портокалът и жасминът се препоръчват за борба с безпокойството и стимулиране на защитните сили. Лимонът помага при дишането и осигурява добра енергия на околната среда.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.