Hygge: Да бъдеш доволен от малките неща

Hygge е термин, който се отнася до топлината на дома и щастието да живееш с простотата. Как можем да го включим в начина си на живот и да се задоволяваме с малките неща? Научете повече тук!
Hygge: Да бъдеш доволен от малките неща
Isbelia Esther Farías López

Написано и проверено от философ Isbelia Esther Farías López.

Последна актуализация: 09 август, 2022

Hygge или задоволяването с малките неща е философия на живота. Следвана от датчаните, които неизменно са класирани като най-щастливите на планетата. Така че кой по-добре от датчаните ще ни даде ключа за вратата, която може да ни отведе до щастието?

Hygge е името, дадено на топлината на дома, на действието да си пред камината с горещ чай или просто да се наслаждаваш на този момент. Някои се чудят дали ще бъде възможно да изнесат този начин на живот в други страни. Където времето изглежда минава твърде бързо.

Да мечтаем да се насладим на неустоимия вкус на канелени бисквитки, да погалим домашния си любимец. Или да се покрием с юрган, без да ни пука за нищо, изглежда като мечта. И все пак това е начинът, по който датчаните обичат да живеят.

Произношението на hygge е “hu-ga” и въпреки че думата няма точен превод, тя намеква за “уютно” или “топло”. Но извън смисъла на термина, hygge не е просто дума, а философия или начин на живот на цял народ, който живее, наслаждавайки се на малките неща в живота.

Какво е “hygge”?

Терминът “hygge” също означава “благополучие”, “комфорт”, “уют”, наред с други, въпреки че няма точен превод. От появата си през 19 век в Дания, тази дума успява да си проправи път и в други култури.

Това е така, защото, както показват проучванията, животът под напрежение генерира претоварване с напрежение, което причинява появата на много заболявания. Очевидно никой не иска да се разболее, така че много хора по света са започнали да ценят други начини на живот с по-малко стрес.

Семейство, наслаждаващо се на топлината на своя дом.
Този начин на живот ни приканва да се насладим на топлината на дома. Да живеем спокойно и да се освободим от стреса.

В книгата „The Book of Hygge“ от Луиза Томсен Бритс тя споменава, че hygge е стил, който възниква, когато „се ангажираме да се наслаждаваме на настоящето“. Този стил също включва приемане на простотата и може да се открие:

“…в нещата, които правим, които придават стойност и смисъл на ежедневието, утешават ни, карат ни да се чувстваме като у дома си, вкоренени и щедри.”

Наистина, датчаните трябва да преживеят ужасяваща зима, в която виждат слънце само четири часа на ден. Така че те трябва да намерят начин да направят времето си на закрито приятно.

Вдъхновени от този стил, много кафенета, книжарници, ресторанти и други бизнеси се опитват да адаптират средата си, за да накарат хората да се чувстват „у дома си“ и да забравят за ежедневните си грижи.

Литературата за hygge

Днес има много литература и изследвания за този стил, за който много хора искат да знаят. Така авторката Хеле Ръсел, автор на книгата „Годината, в която живеем по датски“, предполага, че:

„Hygge означава да бъдеш добър към себе си: да се разглезиш, да не се наказваш или да си отказваш нещо… да си прекарваш приятно.“

Датчаните споделят тази тайна на щастието от няколко поколения, а останалият свят едва започва да осъзнава топлината, която доставя интимното пространство на дома ни.

Друг автор, който също иска да се задълбочи в тази философия, бе Мейк Викинг, който написа „Малка книга за Hygge: Датският начин да живееш добре“, книга, в която той дори споделя датски кулинарни рецепти.

Не е необходимо да живеете в Дания, за да сте част от това движение, което ни кани да живеем, без да бързаме. Просто трябва да знаете малко за това.

Как да възприемем този стил

Възприемането на стила hygge не е толкова сложно. Всичко, което трябва да направите, е да приложите следните препоръки:

 • Вие приемате hygge, когато се наслаждавате на вана с много мехурчета.
 • Вие следвате философията на hygge, когато гледате към морето или може би като накиснете краката си във водата и усетите пясъка.
 • Когато се наслаждавате на кафето си, без да бързате и наистина се наслаждавате на аромата му, това е hygge.
 • Също така си струва да създадете пространство у дома с меко осветление, тиха фонова музика, свещи, вкусна храна и приятен аромат.
Жена, релаксираща на дивана си- hygge.
За да приемем стила hygge, можем да създадем релаксиращо пространство в дома си.

И още

 • Важно е да избягвате теми, които ви карат да се безпокоите, като икономически, религиозни или политически въпроси. Става въпрос за това да се наслаждавате на малките неща, без да създавате стрес за бъдещето.
 • Почитайте предците си, тъй като това е основно за датчаните. Следователно кафето е по-вкусно, когато се сервира в съдове, които имат стойност за семейството. Това също помага да си припомните приятни събития и да им се насладите.
 • Вземете книга, останете по пижама и започнете да се наслаждавате на предимствата на четенето под топлината на вашите завивки.
 • Правете традиционни неща и избягвайте видео игри, телевизия или мобилни телефони.
 • Свържете се с вътрешното си аз.

В допълнение към спазването на тези насоки, можете също да интегрирате термина hygge в речника си. Кажете на приятелите си: „Хайде да се съберем и да имаме hygge момент“. Освен да използвате термина и да правите това, което сме ви препоръчали, важно е да сте наясно, за да почувствате наистина удоволствието.

Тази философия е да се отпуснем, да оценим колко уютен може да бъде домът, да живеем в настоящето и да споделяме с любимите си хора. Без съмнение hygge е едно от най-приятните преживявания!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Altman, A. (2016). The year of Hygge, the Danish obsession with getting cozy. The New Yorker.
 • Bigelow, D. (2017). Hygge: The Danish Art of Happiness. In Library Journal.
 • Beltagui, A., & Schmidt, T. (2017). Why Can’t We All Get Along? A Study of Hygge and Janteloven in a Danish Social-Casual Games Community. Games and Culture. https://doi.org/10.1177/1555412015590062
 • Jensen, R. H., Strengers, Y., Raptis, D., Nicholls, L., Kjeldskov, J., & Skov, M. B. (2018). Exploring hygge as a desirable design vision for the sustainable smart home. DIS 2018
 • Linnet, J. T. (2011). Money can’t buy me hygge Danish middle-class consumption, egalitarianism, and the sanctity of inner space. Social Analysis. https://doi.org/10.3167/sa.2011.550202

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.