Хранителната стойност и ползите от скумрията

Ако обичате мазна риба, не пропускайте възможността да включите скумрия в диетата си. Това е висококачествена храна, която осигурява омега 3.
Хранителната стойност и ползите от скумрията
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 17 септември, 2022

Скумрията е висококачествена мазна риба, която трябва да бъде включена в контекста на разнообразната диета за подобряване на здравето. Има няколко предимства, произтичащи от съдържанието на хранителни вещества, като омега-3 мастни киселини. Освен това, тъй като е малка риба, тя не е склонна към натрупване на тежки метали, което ще предотврати промени в централната нервна система.

Преди да започнете, важно е да подчертаете, че всяка седмица трябва да се консумират поне две порции риба. Има все повече доказателства, че тази рутина би намалила риска от сърдечно-съдови заболявания и дори смърт по каквато и да е причина.

Въпреки че има видове, които изобщо не се препоръчват, скумрията не е сред тях. По-долу ще ви разкажем всичките й положителни ефекти върху нашето здраве.

Хранителна стойност на скумрията

Нека започнем, като поговорим за хранителната стойност на скумрията. Всеки 10 грама (0,4 унции) от продукта има около 175 калории. Осигурява 17 грама (0,7 унции) протеини с висока биологична стойност и почти 10 грама мазнини. Сред рибите тя е една от най-енергийните, но това не е причина да не я включите в нискокалорична диета с цел отслабване.

Порция скумрия
Скумрията е източник на омега 3, витамини и протеини с висока биологична стойност.

Важно е да се подчертае, че голяма част от липидите, открити в скумрията, принадлежат към групата на омега 3. Тези елементи помагат за модулиране нивата на вътрешно възпаление, което ще помогне за предотвратяване на много хронични и сложни патологии. Според изследване, публикувано в International Journal of Molecular Sciences, достатъчният прием на тези елементи би помогнал за намаляване на честотата на сърдечно-съдови инциденти.

Що се отнася до микроелементите, присъствието на витамин В3, В12 и А в скумрията е особено забележително. Освен това е в състояние да осигури добро количество основни минерали като фосфор, калций, магнезий и калий. Доказано е, че калият има антагонистичен ефект спрямо натрия по отношение на контрола на кръвното налягане. Ето защо е важно редовно да го включвате в диетата.

Ползите от скумрията

Честото включване на скумрия в диетата носи редица ползи за здравето. Например, поради съдържанието на калций, това може да бъде отлична храна за предотвратяване на остеопороза. Тази патология причинява прогресивно намаляване на костната минерална плътност, което може да доведе до увеличаване на честотата на фрактури от напреднала зряла възраст нататък.

За да се предотврати този проблем, е необходимо да се оптимизира приема на калций и в същото време да се поддържа витамин D в оптимален диапазон. Проучване, публикувано в списание Menopause, потвърждава това. Въпреки това е важно да поддържате други полезни навици като практикуването на силови упражнения по време на юношеството. По този начин се увеличава максимално минералната плътност на костите, което ще предотврати проблеми в бъдеще.

Ползите от скумрията

Не бива да подценяваме ефектите на омега-3 мастните киселини. Вече споменахме, че те са кардиопротективни и помагат за контролиране на нивата на вътрешно възпаление. Те също са от съществено значение за постигане на добро възстановяване на мускулно ниво и за защита на чистата маса от катаболизъм. Те генерират инхибиращ ефект върху разграждането на мускулния протеин дори в контекста на хипокалорична диета.

Изключително важно е да се консумират достатъчно омега-3 в детството. Това подобрява когнитивното развитие и помага за предотвратяване на много автоимунни патологии. Всъщност в днешно време много млека за бебета се допълват с тези хранителни вещества, за да се осигури по-висок прием на въпросното вещество.

Скумрия, висококачествена риба, която да включите в диетата си

Както видяхте, включването на скумрия в диетата се счита за много полезно за доброто здраве в средносрочен план. Това е отличен източник на омега-3 мастни киселини, които ще помогнат за подобряване на липидния профил на тялото. В допълнение, тя осигурява протеини с висока биологична стойност с всички основни аминокиселини, които ще осигурят добра мускулна функция във времето.

Трябва също да се отбележи, че скумрията е доста универсална в кухнята. Има силен вкус, но може да се приготви по различни начини. Печена или в сос, тя има отлични органолептични характеристики и ще задоволи почти всички вкусове. Може дори да се консервира, което я прави богата на хранителни вещества храна, която може да се яде навсякъде и по всяко време.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Innes JK, Calder PC. Marine Omega-3 (N-3) Fatty Acids for Cardiovascular Health: An Update for 2020. Int J Mol Sci. 2020;21(4):1362. Published 2020 Feb 18. doi:10.3390/ijms21041362
  • Filippini T, Naska A, Kasdagli MI, et al. Potassium Intake and Blood Pressure: A Dose-Response Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. J Am Heart Assoc. 2020;9(12):e015719. doi:10.1161/JAHA.119.015719
  • Management of Osteoporosis in Postmenopausal Women: The 2021 Position Statement of The North American Menopause Society’’ Editorial Panel. Management of osteoporosis in postmenopausal women: the 2021 position statement of The North American Menopause Society. Menopause. 2021;28(9):973-997. doi:10.1097/GME.0000000000001831

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.