Храните, които могат да бъдат замразени

Ледени кубчета с кафе за коктейли или билки за супи? А защо не? Вижте и други идеи
Храните, които могат да бъдат замразени

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 25 август, 2022

Хранителните отпадъци все още са сериозен проблем в целия свят. За съжаление се смята, че между 30 и 40% от храните, предназначени за консумация от човека накрая завършват в боклука.

Значително количество се губи в полето, както и при обработка и транспортиране. Повечето обаче се развалят в хладилниците и килерите, макар че съществуват начини това да бъде предотвратено.

Проблемът е, че много хора се замислят как това да стане, но забравят едно важно нещо: можете да запазите за дълго време развалящите се храни чрез замразяване.

Въпреки че текстурата или вкусът може да се променят, това е чудесен начин да удължите живота на храните, за да не се налага да ги изхвърляте, а и ще ви спести пари.

Храните, които могат да бъдат замразени

1. Банани

Храните, които може да замразите: банани

Можете да замразите твърде узрелите банани (тези, които са станали кафяви) без кората им. След това може да ги използвате във всякакви рецепти.

Тъй като оставянето им на стайна температура ускорява процеса на разлагане, най-добре е да ги сложите във фризера, за да не се развалят.

Когато имате нужда от тях, може да ги размразете в микровълновата фурна, и след това да ги добавите към торти или други сладкиши.

2. Авокадо

Повечето хора знаят, че щом разрежете авокадо, то става кафяво и неприятно меко.

Може да го използвате в това състояние за маски за лице или за други натурални козметични процедури. Може също така да го съхранявате във фризера, за да го запазите за консумация.

Поставете авокадото в херметически затворен съд и изцедете малко лимонов сок върху него. Така ще се съхрани в хладилника за 1 седмица.

3. Кафе

Храните, които може да замразите: кафе

Останало ви е излишно кафе? Вместо да го изливате, изсипете го във форми за ледени кубчета и ги използвайте в коктейли или други рецепти.

Тъй като то ще бъде замразено, може да го използвате за процедури против бръчки, целулит и други кожни проблеми.

4. Пресни билки

Кориандър, магданоз и други пресни билки потъмняват, когато започват да се развалят.

Това е неизбежно. Ако обаче не искате да ги изхвърлите, може да ги накълцате и замразите.

Поставете накиснатите билки във форми за ледени кубчета, покрийте ги със зехтин и ги съхранявайте във фризера толкова, колкото искате.

По този начин ще имате билки под ръка за супи, яхнии и много други рецепти, които се нуждаят от допълнителен вкус.

5. Маруля

Храните, които може да замразите: маруля

Най-добре е да ядете марулята прясна, за да можете да се възползвате от всичките й хранителни свойства. Въпреки това, тя може да бъде замразена, ако няма да я използвате, и то преди да е започнала да се разлага.

Всичко, което трябва да направите, е да направите пюре от листата и малко вода, които да замразите в кубчета лед.

Можете да използвате тези ледени кубчета маруля в смутита и супи, за да ги заредите с вкус и хранителни вещества.

6. Грозде

Гроздето е един от най-деликатните и лесно увреждащи се плодове, когато стигнат до определено ниво на зрялост.

За щастие, то може да се съхранява във фризера, и да му се наслаждавате в сокове, десерти и дори коктейли.

7. Домати

Може би сте чували, че не трябва да съхранявате доматите в хладилника, за да не загубят хранителните си качества.

Въпреки това, когато те са твърде зрели и започват да се развалят, може да ги държите във фризера, за да приготвите по-късно доматен сос или яхния.

8. Сирене

Независимо от факта, че не се препоръчва замразяването на храните с високо съдържание на мазнини, сметана и вода, много разновидности на сирена могат да се запазят за по-дълго, като се замразят.

Въпросът е да изберете правилното сирене, тъй като рикота и извара не се съхраняват добре във фризера.

От друга страна, зрелите сирена поемат по-добре температурните промени. Може да ги съхранявате замразени за дълго време.

В идеалния случай трябва да ги замразите на по-големи парчета, за да запазите тяхната структура и вкус.

9. Маргарин и масло

Както маргаринът, така и маслото могат да бъдат замразени, стига да следвате някои правила.

Важно е да знаете, че някои от храните са податливи на определени патогени, така че те трябва да се съхраняват в херметически затворени контейнери, отделно от друга храна.

Както можете да видите, замразяването е начин да удължите живота на много видове храни, които са склонни да се развалят лесно.

Използвайте този метод, когато смятате за необходимо, макар че най-добре е да се опитате да купувате умерени количества на пазара, за да ядете повече от любимите хранителни продукти свежи.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.