Кой е по-полезният банан: узрeлият или зеленият?

Калият стимулира елиминирането на задържаните течности в тялото и е ключов елемент за лечението на заболявания като хипертония, подагра и ревматизъм
Кой е по-полезният банан: узрeлият или зеленият?

Последна актуализация: 15 ноември, 2018

Знаете ли, че бананите са сред най-консумирате храни в цял свят? Това се дължи на прекрасния им аромат и вкус, на достъпността им като цена и на полезните им свойства. Много хора отказват да ядат банан, тъй като вярват на погрешните градски легенди, че консумацията на този плод води до покачване на телесното тегло. Точно обратното, научно доказано е, че умереният прием на банани въздейства благоприятното върху човешкото здраве. Те с право присъстват в балансираната диета и дори стимулират процеса на отслабване.

Какви са свойствата на бананите?

Бананите са богат източник на въглехидрати. Това ги прави отличен продукт, който зарежда тялото с енергия. Те изобилстват от захари. Това съдържание обаче се компенсира от минималното присъствие на мазнини и високо съдържание на фибри. Това подпомага процеса на усвояване на захарта.

Бананите се характеризират с различни полезни свойства. Засищат и представляват важен източник на калий. Калият стимулира елиминирането на задържаните течности в тялото и е ключов елемент за лечението на заболявания като хипертония, подагра и ревматизъм.

Банан

100 гр. банан съдържат 90 калории. Това го прави най-богатият на калории плод. Най-добрият начин да извлечете полезните свойства на банана е да го консумирате умерено. По този начин хранително меню остава балансирано и не съществува риск от повишаване на теглото.

Неустоимият аромат на банана върви в комплект с важни витамини. Витамин С укрепва имунна система, а витамин В6 е ключ към създаването на нови клетки в тялото.

Редовната консумация на банан подобрява кръвообращението, предпазва от мускулни крампи и въздейства благоприятно върху състояние като депресията. Освен това понижава нивото на лошия холестерол. Бананите подхранват косата и кожата.
Много са причините, поради които включването на бананите в менюто ви е добра идея. Въпреки това остава въпросът, който много хора задават – кое е най-здравословното време за консумация на банан? Узрял или зелен да бъде?

Изберете зелен или узрял банан според потребностите

Зелен банан

Степента на зрялост на банана зависи от личните предпочитания на човека, който ще го консумира. Някои предпочитат зелени банани, докато други посягат само към напълно узрелите. Извън тези съображения е важно да знаете, че хранителните стойности на банана се променят в зависимост от степента на зрялост.

Със сигурност сте забелязали, че колкото по-зрели са бананите, толкова по-сладки са те. Това е така, тъй като ензимите, които те съдържат, се трансформират в нишесте. Колкото по-зрял става плодът, нишестето се превръща в моно- и дизахариди, например захароза, глюкоза и фруктоза (прости захари). Когато нишестето се превърне в прости захари, бананът е узрял и е по-лесен за храносмилане от стомаха. Многобройни изследвания обаче сочат, че зрелите банани губят част от съдържащите се в тях минерали и витамини.

От друга страна, скорошно проучване установи, че когато бананът е узрял, той съдържа различни антиоксиданти. Освен това има антиканцерогенни свойства, които въздействат положително върху човешкото тяло. Когато бананът стане напълно жълт и по него вече са се появили тук-там тъмни петна, той вече съдържа субстанция, наречена TNF (тумор некрозис фактор). Тя притежава способността да се бори с злокачествените клетки. Изследването показва, че по-зрелите банани са по-полезни в борбата с рака. Учените са установили още, че жълтите и зрелите банани са 8 пъти по-ефикасни за укрепването на имунната система, сравнени със зелените банани.

Практиката сочи, че повечето хора предпочитат да консумират банан, когато той е напълно узрял и най-вече, когато е напълно жълт и по обелката му вече са се появили тъмни петна. Въпреки това хората, които страдат от диабет, предразположени са към развитието на това заболяване или искат да избегнат резките промени в нивото на кръвната захар, могат спокойно да включат бананите в хранителното меню. Препоръчително е да заложат обаче на зелените.

Кога не е препоръчително да консумирате банани?

Експерти препоръчват да елиминирате бананите от хранителното си меню, когато страдате от чернодробна или бъбречна недостатъчност. В тези случаи е желателно първо да се консултирате с лекар, преди да решите дали да консумирате банани.

Имайте предвид това…

  • Заради изключително апетитния си аромат бананите могат да бъдат прилагани в различни рецепти. Все пак е препоръчително да ги консумирате сурови, тъй като така полезните им съставки се запазват максимално.
  • Избягвайте да държите банани в хладилника, защото така ароматът им изчезва и полезните им свойства намаляват.
  • Щом обелите банана, трябва да го консумирате по възможност веднага, тъй като се разваля бързо.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.