5 полезни храни с високо съдържание на мазнини

Има определени храни с високо съдържание на мазнини, които не са вредни. Те ви осигуряват много полезни за здравето ви хранителни вещества. Дори могат да ви помогнат да отслабнете.
5 полезни храни с високо съдържание на мазнини
Elisa Morales Lupayante

Прегледано и одобрено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 25 август, 2022

Повечето от нас считат храните с високо съдържание на мазнини за нездравословни. В последните години се увеличава консумацията на полуфабрикати, сладкиши и храни, богати на въглехидрати.

Знаете добре какъв е резултата от това. Все повече уморени и болни хора с наднормено тегло.

За щастие новите проучвания и открития ни помагат да научим нещо важно: някои храни с високо съдържание на мазнини са наистина полезни, въпреки общоприетото мнение.

Днес искаме да споделим с вас няколко такива храни с високо съдържание на мазнини, препоръчани от лекарите. Те ще ви помогнат да се погрижите за здравето си.

Става въпрос за натурални, вкусни храни. С тях ще се храните балансирано и ще сте по-здрави.

Готови ли сте? Водете си записки и включете тези храни в менюто си.

1.Авокадо

авокадото е сред храните съдържащи полезни мазнини
Авокадотосе различава от останалите плодове. Докато другите плодове съдържат голямо количество въглехидрати, авокадото е пълно с мазнини.

77% от съдържанието на този плод е под формата на напълно здравословни мазнини. Най-високо е съдържанието на олеинова киселина. Откриваме я и в зехтина. Най-важното е, че тя е изключително полезна за здравето.

Авокадото е един от най-богатите на калий източници от растителен произход. Авокадота съдържа 40% повече калий от бананите.

Ако искате да понижите нивото на лошия си холестерол (LDL) и да се погрижите за здравето на сърцето си, трябва да знаете и че авокадото е богато на фибри.

Това означава, че ако го консумирате редовно, то ще понижи нивото на триглицеридите и лошия ви холестерол. Същевременно ще повишите добрия си холестерол.

2.Сирене

сиренето съдържа полезни мазнини
В действителност мненията не са еднозначни по въпроса дали сиренето е една от храните с полезни мазнини. Особено, ако имаме в предвид факта, че за да получим едно парченце сирене ни е необходима цяла чаша мляко.

От друга страна това означава, че то е източник на калций, витамин B12, фосфор и селен.

А в един резен сирене се съдържат около 6.7 грама протеини.

То е богато и на мастни киселини, предотвратяващи появата на диабет и от двата типа.

А това е страхотна новина за всички любители на сиренето!

3.Черен шоколад

Вярвахте ли, че в днешния ни списък с храни ще има нещо толкова вкусно и изкушаващо?  Да, наистина става въпрос за този вид шоколад. А ето и защо сме го включили.

Черният шоколад е не само вкусен. Той съдържа 11% фибри. Освен това ви осигурява до 50% от препоръчителната дневна доза желязо, магнезий и манган.

Съдържа и голямо количество антиоксиданти. Дори повече отколкото някои други храни като горските плодове например.

Някои от антиоксидантите в черния шоколад ви помагат да понижите кръвното си налягане. Освен това ви предпазват от окисляването на лошия холестерол (LDL) в кръвта.

За целта е необходимо да консумирате около 30 грама черен шоколад (съдържащ най-малко 70% какао) пет пъти седмично.

Въпреки че е изключително вкусен, не забравяйте, че не трябва да превишавате това количество, както и да внимавате за качеството на шоколада, който хапвате.

Ежедневното изяждане на един млечен шоколад, пълен със захар, няма да ви помогне. По-скоро ще ви навреди.

Препоръчваме ви да прочетете и: 20 удивителни факта за шоколада

4.Цели яйца – една от храните с полезни мазнини

яйцата са сред храните с полезни мазнини
Много хора избягват консумирането на цели яйца. Поради общоприетото мнение, че не са здравословни.

Доскоро се считаше, че жълтъците съдържат вредни мазнини и холестерол, които увреждат сърдечно-съдовата система.

Има известна доза истина по отношение на холестерола и мазнините.

Едно яйце съдържа 212 мг холестерол. Това представлява около 71% от количеството холестерол, необходимо ви през деня.

Освен това 62% от калориите, които си набавяте от едно цяло яйце са под формата на мазнини.

Вярно е, че тези цифри могат да ви изглеждат опасни и вредни за здравето. Но в действителност не оказват негативно влияние.

Защото яйцата са напълно натурален продукт. Те съдържат редица хранителни вещества, необходими на организма ви.

 • Яйцата са богати на антиоксиданти, предпазващи очите от увреждане.
 • Осигуряват ви хранителни вещества, които поддържат здравето на мозъка.
 • Яйцата са богати на протеини. Затова ви засищат и ви помагат да отслабнете.
 • А и съдържат значително количество омега-3 мастни киселини.

Приготвяйте си и консумирайте яйцата по здравословен начин. С други думи – не ги смесвайте с друг вид мазни храни като бекона например.

5.Кокосови орехи и кокосово масло

Кокосовите орехи и кокосовото масло са един от основните източници на наситени мазнини. Те съдържат около 90% наситени мастни киселини.

Ето защо хората, които ги консумират редовно страдат по-рядко от сърдечни проблеми. И се радват на добро здраве.

Мастните киселини в кокосовите орехи се усвояват по-различно от останалите. Те директно отиват в черния ви дроб и от там се трансформират в кетони.

Кокосовите орехи „залъгват“ глада ви и ускоряват метаболизма.

Ако в семейството си имате случаи на болни от Алцхаймер е добре да знаете следното: кокосовото масло се бори и намалява симптомите на тази болест.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Alvizouri-Muñoz M et al. “Effects of avocado as a source of monounsaturated fatty acids on plasma lipid levels”, Arch Med Res. 1992 Winter;23(4):163-7.
  • Baba S et al. “Plasma LDL and HDL cholesterol and oxidized LDL concentrations are altered in normo- and hypercholesterolemic humans after intake of different levels of cocoa powder”, J Nutr. 2007 Jun;137(6):1436-41.
  • Fernandez ML, “Dietary cholesterol provided by eggs and plasma lipoproteins in healthy populations”, Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2006 Jan;9(1):8-12.
  • Assunção ML et al. “Effects of dietary coconut oil on the biochemical and anthropometric profiles of women presenting abdominal obesity”, Lipids. 2009 Jul;44(7):593-601.
  • Raziani F et al. “High intake of regular-fat cheese compared with reduced-fat cheese does not affect LDL cholesterol or risk markers of the metabolic syndrome: a randomized controlled trial”, Am J Clin Nutr. 2016 Oct;104(4):973-981. Epub 2016 Aug 24.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.