Как да овладеете караниците между децата?

22.04.2019
Тъй като децата се карат непрестанно, ние трябва да ги научим да пренасочват негодуванието си и да използват думи, вместо да прибягват до физическа агресия.

Често наблюдаваме караниците между децата, тъй като те са съпроводени от емоция, която всички човешки същества преживяват. По принцип децата започват да се бият от 2-годишна възраст, като това може да продължи до юношеска възраст.

Те се карат с връстниците си или с по-големи деца заради различни емоционални ситуации или поради активиране на инстинктите им за самосъхранение. Също така децата се карат и с по-малки деца, за да покажат превъзходството си и да наложат волята си.

Ролята на родителите е от основно значение, когато става дума за караниците между децата. Домът е мястото, където децата се научават на уважение, съпричастност към другите, поставяне на граници и най-вече на самоконтрол.

Как да овладеете караниците между децата?

Когато по-малките деца се карат помежду си, те обикновено се хапят, скубят си косите, бутат се, обиждат се или се удрят.

С течение на времето и порастването те могат да започнат да атакуват физически и дори да тормозят другите деца. Тийнейджърите могат да бъдат още по-жестоки. По време на пубертета те са склонни да прекрачват установените граници.

Ето шест основни съвета, които ще ви помогнат да научите детето си как да се справя с конфликтите по по-подходящ начин:

Вижте и: Тя победи рака на 3, но не можа да оцелее в училищният тормоз

1. Покажете им силата на думите

Овладейте караниците чрез разговор

Трябва да научите детето си да избира силата на думите пред насилието. Децата трябва да са наясно, че е нужно първо да се пробват да поговорят с човека, с когото имат разногласия.

Децата трябва да се опитват да бъдат рационални, вместо да прибягват до насилие, за да решават проблемите си. Очевидно е, че вие самите не бива да бъдете агресивни към детето си, ако искате да го научите, че насилието не е решение на проблема. Затова не бива да наказвате детето си с насилие или агресия.

2. Дайте пример със себе си

Всички хора получават изблици на раздразнение, принуждаващи ги да се конфронтират с останалите. Важното е обаче как овладяваме и управляваме тези изблици. Децата са отражение на дома си, така че тяхната реакция зависи от емоционалните уроци, които сте втълпили на децата си.

Ако сте гневен родител, който напада, обижда другите, хвърля и чупи, тогава не може да искате децата ви да се държат различно. Вашият пример ще им повлияе повече от препоръките и съветите, които им давате.

3. Научете ги да подхождат с мъдрост и спокойствие, вместо да се карат

Както вече споменахме, децата се научават да контролират емоциите си вкъщи. Трябва да ги научите да действат разумно, когато са изправена пред ситуация, която може да създаде конфликти или дискомфорт.

Напомнете на детето си, че макар и да сме животни по природа, не можем да действаме инстинктивно и ирационално с другите. От съществено значение е да ги научим да идентифицират емоциите си и да знаят как да си поставят граници, особено в тези напрегнати ситуации.

4. За да овладеете караниците между децата, им напомнете, че светът не се върти около тях

Децата трябва да научат, че те не са винаги прави и че светът не се върти около тях. Необходимо е родителите да накарат децата си да разберат, че те са част от общество, пълно с хора с различни вкусове и предпочитания, и всеки от тях заслужава уважение.

Те трябва да разберат, че това, което казват или правят, невинаги е приоритет на останалите хора и това не е причина да предизвикват проблеми с тях. Уважението, което всяват в другите, ще ги накара да помислят два пъти, преди да подходят агресивно към останалите хора.

5. Научете ги да мислят за последствията от действията си

Важно е да накарате детето си да осъзнае последствията от насилствени действия като тормоза над другите, нараняването, отхвърлянето и т.н.

Децата трябва да се научат да предвиждат последиците, които биха могли да имат, от караниците си с другите деца. Няма значение колко малко е детето: накарайте го да осъзнае вредите, които може да причини. По този начин то ще разбере постепенно кой е най-добрият начин за справяне с конфликтни ситуации.

6. За да овладеете караниците между децата, ги научете, че ключът се крие в комуникацията

За да овладеете караниците между децата, ги научете, че ключът се крие в комуникацията

Въпреки че звучи като клише да говорим за комуникацията между деца и родители, това наистина е ключът, който ще позволи на детето ви да добие представа как се разрешават конфликтите по най-добрия начин.

Говорете с детето си, изслушвайте го и му задавайте основни въпроси за ежедневието му. Това ще ви помогне да го опознаете, за да може да го насочвате по правилния път за справяне с конфликти по подходящ начин.

Ролята ви като родител е да насочвате детето си

Ролята ви като родител е да овладеете караниците и емоциите

Важно е да сте наясно с този факт. Именно вие трябва да наложите ред и граници на уважение. Ако трябва да накажете детето си, направете го строго, но не и агресивно.

Избягвайте да променяте намеренията си или да се държите снизходително, ако детето ви винаги провокира караници с другите деца. Ако сте податливи на насилие, детето ви ще порасне, вярвайки, че винаги може да прибягва към насилие.

Прочетете и: Научете се как да идентифицирате насилниците на деца

Децата и младите хора имат своя собствена динамика. Караниците между децата, както и между братята и сестрите, са често срещани. Наша работа като родители е да им покажем правилния начин да се справят с проблемите според възрастта си.

Доверете се на инстинктите си и научете децата си да управляват емоциите си. По този начин те ще пораснат и ще се превърнат в рационални, състрадателни и щастливи възрастни.