4 хомеопатични лекарства при синдром на прегаряне

Синдромът на прегаряне е състояние на физическо, психическо и емоционално изтощение, причинено от прекомерно излагане на стрес на работното място. Прочетете следващата статия, за да откриете хомеопатични лекарства за справяне с проблема.
4 хомеопатични лекарства при синдром на прегаряне

Последна актуализация: 17 май, 2022

Хомеопатичните лекарства не са лечение от първа линия срещу болести, но някои помагат за намаляване на симптомите на синдром на прегаряне. Това състояние наскоро беше признато за емоционално разстройство от Световната здравна организация (СЗО). Според нея това е състояние на психическо изтощение, свързано с работната среда и стреса, който произвежда от нея. Поради това страдащите могат да изпитат лошо представяне, продължителна умора, негативни чувства, свързани с работата, и физически проблеми. По-долу ще се спрем за 4 хомеопатични лекарства за синдром на прегаряне.

Хомеопатични лекарства за синдром на прегаряне

Преди да научите за хомеопатичните лекарства за синдром на прегаряне, важно е да запомните важността на консултацията с професионалист. Първо, вероятно ще искате да се консултирате с вашия лекар относно наличието на физически симптоми като нарушения на съня, главоболие и храносмилателни проблеми.

Ако вашият лекар не открие органични причини за тези проблеми, той може да предложи посещение при друг специалист, като психолог. Този специалист по психично здраве ще отговаря за проверката на физическите и психологическите симптоми, за да провери дали съответстват на синдрома на прегаряне. В допълнение, той може да препоръча допълнителни изследвания за поставяне на диагноза като:

  • Maslach Burnout Inventory, който се състои от 22 въпроса
  • Въпросник за поведение, свързано с работата и модели на опит

След като специалист постави диагнозата, той може да предложи няколко стратегии, за да се научите как да управлявате емоциите в работната среда. Освен това ще ви препоръча да подобрите начина си на живот както и правенето на физически упражнения. Наред с други неща и като помощни средства, вашият лекар може да препоръча да опитате някои хомеопатични лекарства. По-долу ще се спрем на няколко опции.

Мъж, който се чувства претоварен от изискванията на работа.
Синдромът на прегаряне е свързан с условията на труд, които оказват твърде голям натиск върху работещия.

Прочетете и: Под влиянието на стреса: промени и аномалии в гръбначния стълб

1. Acidum Phosphoricum 15 CH при синдром на прегаряне

Едно от хомеопатичните лекарства, препоръчани при синдром на прегаряне, е Acidum Phosphoricum 15 CH. Според информация в DailyMed, един от сайтовете, управлявани от Националната медицинска библиотека на САЩ, този продукт помага за временно облекчаване на симптомите на умствена умора.

По-конкретно, той поддържа здравето на нервната система и следователно може да намали проблеми като безсъние, сънливост и главоболие. Препоръката е да се консумират от 3 до 5 гранули, 3 пъти на ден или както ви бъде предписано от хомеопат.

Важна забележка: Според цитирания източник, това хомеопатично лекарство не е оценено от Администрацията по храните и лекарствата (FDA) и следователно няма данни за неговата безопасност и ефикасност. Ето защо трябва да го използвате с повишено внимание, като следвате съветите на Ввшия лекар.

2. Игнатия Амара 15 СН

Експертите препоръчват Ignatia Amara 15 CH за физическите и емоционални симптоми на синдрома на прегаряне. Те вярват, че допринася за намаляване на емоционалната тахикардия, страха, тревожността и депресивните симптоми. Според Хосе Игнасио Торес, семеен лекар и специалист по хомеопатия, помага и срещу безсъние и главоболие от напрежение.

Този професионалист подчертава, че въпреки че това лекарство може да помогне, много от случаите изискват психотерапия или други видове лекарства. Затова консултацията с психолог винаги трябва да бъде първата ви възможност. Освен това, в случай на заболяване или прием на лекарства, най-добре е да избягвате консумацията му и да отидете на лекар.

Нека припомним, че тези видове продукти нямат научни доказателства и не са без странични ефекти. Следователно лекарят или хомеопатът ще помогне да се определи безопасната доза за всеки отделен случай.

3. Aconitum Napellus 15 CH при синдром на прегаряне

В статия във Farmacia Profesional, Консепсион Калеха Передо, президент на Хомеопатичното медицинско дружество в Кантабрия, обяснява, че Aconitum napellus е полезно лекарство в случаи на паника, със или без агорафобия.

Като цяло, експертите го препоръчват при епизоди на тревожност и депресия, като тези при хора със синдром на прегаряне. Те също го препоръчват, ако работещият има епизоди на безсъние или нощни събуждания заедно с болка и възбуда.

Препоръчителната доза Aconitum napellus 15 CH се състои в прием на пределен брой гранули на ден в зависимост от симптомите. Вашият лекар трябва да определи точната ви доза.

Жена, която не може да спи поради синдром на прегаряне
Aconitum napellus се препоръчва, ако работещият има епизоди на безсъние или нощни събуждания.

Открийте и: 6 начина за контролиране на стреса и нервността без лекарства

4. Argentum nitricum 15 CH

В същата публикация на д-р Калеха Передо, Argentum nitricum се препоръчва като хомеопатично лекарство срещу тревожност. Като цяло помага на тези, които страдат от страх от очакване или фобии, като качване на самолет, явяване на изпит, посещение на среща и т.н.

Полезен е и в случай на симптоми като тремор, диария, виене на свят и тензионно главоболие. За прегорелия работещ това е съюзник срещу стреса и чувството за продължителна умора. Хомеопатът трябва да определи правилната дозировка за всеки отделен случай.

Подобряването на работната среда е важно, когато става въпрос за синдром на прегаряне

Тъй като този проблем е пряко свързан със стреса на работното място, важно е да се подходи към синдрома на прегаряне по няколко начина. В допълнение към допълнителните хомеопатични лекарства за синдром на прегаряне, които споменахме по-горе, е важно да се подобри работната среда, за да стане по-приятна.

Ако условията на стрес на работа не се подобрят, последствията могат да бъдат сериозни. Поради тази причина е препоръчително да посетите психолог и да усвоите техники за управление на емоциите си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.