Три допълващи лечения за хипотиреоидизъм

Допълващите лечения за хипотиреоидизъм могат в голяма степен да помогнат за контролирането на симптомите на това заболяване. Тук са трите интересни алтернативи.
Три допълващи лечения за хипотиреоидизъм
Maricela Jiménez López

Прегледано и одобрено от лекар Maricela Jiménez López.

Написано от Elena Martínez Blasco

Последна актуализация: 11 август, 2023

Търсите ли допълващи лечения за хипотиреоидизъм? Често, много от нас търсят лесни и естествени начини на лечение за подобряване нашето качество на живот и да допълнят медицинското лечение.

В тази статия ще ви предложим някои варианти. Те ще направят чудеса за вашето благосъстояние. Това е така, защото те ще ви помогнат да се справите с досадните симптоми като например умора, загуба на коса, безсъние и дори запек.

Допълващи лечения за хипотиреоидизъм

Щитовидната жлеза е важна за човешкото здраве. Това е така, защото произвежда симптоми, които регулират нашия метаболизъм. Освен това, те се намесват в голяма част от многобройните функции на нашето тяло. Също така, симптомите на хипотиреиодизъм често повлияват на нашето здраве по най-различни начини.

Хипотиреоидизмът възникава когато щитовидната жлеза е бавнa. Следователно, не успява да произведе достатъчно хормони. За да се диагностицира този проблем, лекарят ще направи кръвни тестове за да се опита да разбере нашите нива на тироксин ( T 4) и тиротопин (TSH ). Като с всичко, има различни варианти относно това коя граница е проблематична. В някои случаи, някои променени нива могат да се завърнат към нормалното си положение след време. Следователно, лекарят винаги ще разчита на кръвните тестове, но също и на всякакви симптоми. От там, ако го сметнат за подходящо, те ще предпишат лекарства, съдържащи хормона на щитовидната жлеза, за да замести липсващото.

В добавка към спазване на лекарските указания и техния следователен контрол, това са доказани средстава за лечение на хипотиреодизъм, които ще бъдат полезни като добавка към вашето лечение с лекарства. Също така, те са добри предпазни мерки ако имате природно предразположение към този вид заболяване.

1. Допълващи лечения за хипотиреоидизъм: дневна доза селен

Допълващи лечения за хипотиреоидизъм: различни видове сурови храни, съдържащи селен

Това са чудесни източници на селен. Консумирането на подобаващи количества ще подобри вашата прогноза.

При повечето възрастни, селенът се натрупва предимно в щитовидната жлеза. Тази жлеза се нуждае от него, за да метаболизира подобаващо хормоните и също има антиоксидантнти свойства. От научно доказана гледна точка, случаят на автоимунен хипотиреоидизъм (болестта на Хашимото), този минерал е свързан с:

 • Намаляване на нивата на антитела.
 • Подобряване на щитовидната жлеза на ултразвуково ниво.
 • Също така, по-добро качество на живот.
 • Забавяне при очното влошаване, ако съществува орбитопатията на Грейвс.

Много проучвания предлагат да взимате органичен селен. Обаче, не взимайте тази добавка без медицински надзор, тъй като може да предизвика вреди, ако приемате твърде много от нея. Вместо това, добра алтернатива е да добавяте бразилски ядки към вашата диета. Ако консумирате само по две на ден, ще имате количеството селен, от което тялото ви се нуждае без да рискувате здравето си.

2. Допълващи лечения за хипотиреоидизъм: добавката Мака

Маката е растение, което произлиза от Перу, което е част от диетата на много хора в Южна Америка. Обаче, неговият прах е част от добавките по света, защото усилва енергията и също регулира хормоните.

По-конкретно, жълтата мака е високо ефективна при проблеми с щитовидната жлеза, особено по време на менопауза. В добавка, това растение може да ви даде достатъчно енергия, за да се справите с умората, често срещан симптом на хипотиреодизъм.

За да вземате маката като добавка, просто следвайте инструкциите и дозите върху етикета на продукта. Имайте предвид, че ще ви стимулира, така че започнете с ниска доза и прогресивно я увеличавайте под надзора на вашия лекар.

3. Пазете се от йодните блокери

Соя в две бели чинии

Друг начин за допълване на лечението срещу хипотиреодизма е да избягвате храни, които биха могли да навредят на вашата щитовидна жлеза.

За да допълните всякакви лечения за хипотиреодизъм, не само трябва да получавате хранителни вещества. Трябва също да имате предвид храните, които евентуално биха могли да ви навредят и които сигурно консумирате всеки ден. Има определени храни, които са вредни само за хора със слабо активна щитовидна жлеза. Това е така, защото те съдържат определени вещества, наречени гоитрогени и те блокират поглъщането на йод, което е доста важно за доброто здраве на щитовидната жлеза.

Храните, които трябва да избягвате, са:

 • Соя и нейните производни (тофу, Темпе, лецитин и т.н.)
 • Просо
 • Кръстоцветни зеленчуци като броколи, карфиол, зеле, репичка и ряпа
 • Ядки, бадеми и фъстъци
 • Ягоди, круши и праскови
 • Касава и сладък картоф
 • Горчица
 • Спанак
 • Ленено семе

Обаче, консултирайте се с вашия лекар, ако имате някакви въпроси.

Като цяло, ще видите как ако следвате тези съвети относно средствата за лечение на хипотиреодизъм, ще подобрите вашето лечение и ще забележите голямо подобрение във вашите всекидневни дейности. Следователно, направете малки промени във вашата диета и се уверете, че продължавате вашето лечение.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Thomson, C. D., Chisholm, A., McLachlan, S. K., & Campbell, J. M. (2008). Brazil nuts: An effective way to improve selenium status. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1093/ajcn/87.2.379
 • Chandra, A. K. (2010). Goitrogen in food: Cyanogenic and flavonoids containing plant foods in the development of goiter. In Bioactive Foods in Promoting Health. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-374628-3.00042-6
 • Meissner, H. O., Mscisz, A., Mrozikiewicz, M., Baraniak, M., Mielcarek, S., Kedzia, B., … Pisulewski, P. (2015). Peruvian Maca (Lepidium peruvianum): (I) phytochemical and genetic differences in three Maca phenotypes. International Journal of Biomedical Science.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.