Хипотермия при деца: какво да правите?

Хипотермия при малки деца и особено бебета може да бъде трудно да се открие, защото те все още не могат да се изразят напълно. Важно е да действате бързо и да предприемете необходимите мерки за възстановяване на телесната температура възможно най-скоро.
Хипотермия при деца: какво да правите?
Sergio Alonso Castrillejo

Написано и проверено от фармацевт Sergio Alonso Castrillejo.

Последна актуализация: 07 януари, 2022

Хипотермия при деца се случва, когато телесната им температура се понижи под границите, считани за нормални – тоест, под 35 градуса по Целзий. Механизмите за терморегулация на тялото спират да работят нормално, когато температурата падне под това ниво.

Хипотермията обикновено е следствие от продължително излагане на студени температури без подходяща защита. В тази статия ще научите какво трябва да направите, ако трябва да се справите със случай на хипотермия при малки деца.

Хипотермия при деца и бебета: какво трябва да знаете?

На първо място е важно да знаете, че има много различни начини тялото да губи топлина. Те включват:

 • Радиация: Има разлика в температурния градиент между тялото и заобикалящата го среда.
 • Провеждане: Това става чрез контакт с повърхности с определена температура. В случай на хипотермия включва контакт със студени или ниски температури.
 • Изпарение: Това е следствие от загубата на топлина чрез превръщане на телесна течност в пара или газ. Например повишена пот, учестено дишане и т.н.

Причини за хипотермия при деца

Хипотермията може да се появи във всяка група от населението и през всеки сезон на годината. Бебетата и малките деца най-често са засегнати, защото тялото им все още се развива. По този начин механизмите за регулиране на температурата все още не са напълно развити.

Най-честите причини за хипотермия при деца и бебета са:

 • Неадекватна защита срещу ниски температури.
 • Остовяне бебето или детето да носи мокри дрехи твърде дълго в студена среда или по време на студения вятър .
 • В някои случаи, когато децата имат треска, родителите се опитват да понижат температурата, излагайки ги на студени температури (студени опаковки, нискотемпературни водни бани, вентилатори и др.). Това може да доведе до шок от терморегулация поради такава рязка промяна в температурата.

Хипотермия при деца

Хипотермията при деца може да е следствие от недостатъчна защита от ниски температури. Затова е важно да сте наясно със симптомите.

Симптомите на хипотермия

 • Децата и бебетата треперят или получават тремор.
 • Също така, кожата им може да стане студена и бледа, но при много бебета остава розова.
 • Дишането и пулсът им се забавят.
 • Плюс това, рефлексите им не реагират.

Трябва да обърнете специално внимание на температурата на кожата на бебето, промените в поведението и липсата на апетит, тъй като те не могат да ви кажат, че им е студено.

Как да се справим с хипотермия при кърмаче

Трябва да се свържете с лекар при първите признаци на хипотермия при вашето бебе. Ако не можете да получите незабавна медицинска помощ, направете следното, докато сте на път или чакате:

 • Повишавайте постепенно топлината на околната им среда и ги дръжте в отопляема стая.
 • Премахнете всички мокри дрехи, които може да носят.
 • Покрийте и защитете главата им с шапка или одеяло и ги прегърнете към гърдите си, така че да се затоплят от топлината на тялото ви.
 • Не трябва да прилагате директен източник на топлина върху голата им кожа. Освен това не използвайте горещи бутилки или компреси, освен ако няма кърпа между тях, тъй като това може да доведе до изгаряния.
 • Проверявайте жизнените показатели на детето всеки път, дори след като сте стабилизирали хипотермията им. По същия начин проверете дъха им, ако загубят съзнание. Ако трябва да направите реанимация от уста до уста, поставете детето в положение за възстановяване (странично). След това направете дишане устата в уста и продължете да правите сърдечен масаж, докато чакате медицинска помощ.

Ако имате случай на хипотермия на бебе, тогава е важно да го затопляте постепенно. Ако симптомите му се влошат или очевидно са тежки, тогава трябва да вземете каквото сметнете за необходимо, за да го заведете на лекар възможно най-скоро.

Как да се справим с хипотермия при деца

В зависимост от сериозността на ситуацията, може да се наложи да се обадите на 112. Преценете симптомите. Ако не забележите сериозни признаци на хипотермия, след това преминете към следните стъпки:

 • Поставете детето във вана, пълна с топла (не гореща) вода, докато видите, че цветът на кожата му се връща към нормалното. След това му помогнете и го изсушете бързо.
 • След това го облечете в топли, сухи дрехи и го занесете в топла стая, и го увийте в толкова одеяла, колкото е необходимо. Точно както в случая с бебетата, можете да го прегърнете, за да го затоплите с топлината на тялото си. Също така, покрийте главите му с шапка, както и ръцете и краката.
 • Освен това, давйте му горещи течности и енергийна храна.
 • Не го оставяйте само по никое време, тъй като симптомите могат да се влошат.

Като цяло телесната температура ще се върне към нормалната си стойност за сравнително кратък период след прилагане на тези техники. Ако обаче това не стане и детето се влоши, заведете го незабавно в спешното отделение или се обадете на линейка.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.