Как да предотвратим неонаталната инфекция

Профилактиката е ключът за предотвратяване на неонатална инфекция като сепсис, която може да бъде смъртоносна за бебето.
Как да предотвратим неонаталната инфекция

Написано от Antonella Grandinetti

Последна актуализация: 09 август, 2022

Неонаталната инфекция, или сепсис, представлява сериозно заболяване, което засяга новородени бебета и ако не се лекува навреме, може да доведе до фатален изход.

Знаете ли за какво става въпрос?

Ако не, продължете да четете, за да разберете защо се получава тази инфекция. Също така, ще обясним как може да се предотврати и какви са симптомите, диагноза и лечение.

Какво представлява неонаталната инфекция?

Неонаталната инфекция: снимка на бактерии и червени кръвни клетки

Новородените имат по-голяма склонност към развиване на инфекции, поради недостатъчно силна имунна система.

Неонаталната инфекция, позната като сепсис, представлява инфекция на кръвта, която възниква при новородени и бебета на по-малко от 90 дни. Сепсисът може да се появи по време на тяхната първа седмица (ранно начало) или от 7 до 90 дни след раждането (късно начало).

И в двата случая, сепсисът възниква поради:

 • Присъствие на бактерии, като например E.coli.
 • Определени щамове на стрептококи (група B- GBS).
 • Вирусът на херпес симплекс (HSV).

Неонаталната инфекция в начален етап

Обикновено, това заболяване се появява между 24 и 48 часа след раждането на бебето. Това е така, защото бебетата са в непосредствен контакт с бактерията преди раждането или по време на раждането.

Рисковите фактори, които увеличават вероятността детето да се зарази със сепсис, са:

Преждевременно раждане

Ако това се случи, опасността се засилва с:

 • Присъствието на група B стрептококи по време на бременността.
 • Инфекция на околоплодната течност и/или на плацентата.

Неонаталната инфекция на по-късен етап

В тези случаи инфекцията се появява малко след раждането. Причината може да е или защото бебето е трябвало да остане в болницата, или защото му е поставен катетър за по-дълъг период от време.

Превенция на неонаталната инфекция

Неонаталната инфекция: снимка на майка и новородено бебе

Както винаги, профилактиката е по-добра от лечението. Поради тази причина ще изброим най-добрите мерки за предотвратяване на неонатална инфекция. Имайте ги предвид.

1. Лечение с антибиотици за бременната жена

Ако бъдещата майка страда от заболявания като например хориоамнионит(инфекция на околоплодната течност и плацентата) или група B стрептококи,  или ако тя в миналото е родила бебе, което е било със сепсис, майката трябва да се лекува за да се предотврати появата на неонаталната инфекция в ранен етап.

В случай, че бременна жена има някакъв вид инфекция, включително вирусът на херпес симплекс, тя трябва да се лекува. Всъщност, лекарите ще препоръчат лечение за бременна жена, за да не се разболее или да развие каквато и да било инфекция.

2. Асепсия на мястото на раждане

Хигиената на мястото, където се ражда бебето, е от съществено значение, за да се предпазят бактериите от новородено. Имайте предвид, че бебетата са силно уязвими през месеците след раждането.

3. Предотвратете отлагане на раждането след изтичане на водите

Когато водите изтекат, раждането трябва да е в рамките на следващите 12-24 часа, за да се предпази бебето от заразяване.

Симптоми на неонатална инфекция

Снимка на новородено плачещо бебе

Ако имате някакви съмнения, консултирайте се с вашия педиатър.

Като цяло, предпазните мерки са важни за предотвратяването на сепсис. Въпреки това, трябва да знаете симптомите, за да сте наясно:

 • Части от кожата на бебето и склерата (бялата част от очите) са жълти (това е познато като жълтеница)
 • Бавни движения, липса на енергия и ентусиазъм дори по време на кърмене
 • Конвулсии
 • Проблеми с дишането
 • Бавен сърдечен ритъм
 • Разстройство и повръщане
 • Ниско ниви на кръвна захар
 • Висока температура.

Ако усетите някои от горепосочените симптоми или друго заболяване след като се завърнете от болницата, тогава трябва да се консултурате с педиатър. Не се притеснявайте, това е просто за да се уверите, че нещата вървят добре.

Диагностика и лечение

Снимка на бебе, преглеждано от лекар, със слушалка на гърдите на бебето.

Лечението на тази инфекция трябва да започне колкото се може по-бързо, за да има бързо възстановяване.

Педиатърът ще потърси за наличието на някои от симптомите описани по-горе и най-вероятно, ще вземе проби и ще ги изпрати за изследвания в лаборатория, като например:

 • Кръвен тест, който обикновено ще иска анализ на C-реактивен протеин (CPR), преброяване на белите кръвни клетки и кръвна култура.
 • Също така, докторът може да иска да прегледа гръбначно-мозъчната течност, за да определи дали има или няма бактерии в системата на бебето. В случай че има, ще се направи лумбална пункция.
 • В допълнение, културите могат да се изследват чрез проби от изпражнения, урина и дори от кожата.
 • Ако има дихателни проблеми, трябва да се направи рентгенова снимка на гръдния кош.
 • Също така, лечението за новородени под един месец, които страдат от треска или друг вид инфекция, изисква прилагането на венозни антибиотици веднага, дори преди да има потвърдена диагноза.
 • Ако майката преди е страдала от някоя от гореспоменатите инфекции, тогава бебето трябва да получи лечение, дори и да няма никакви симптоми. Освен това, ако инфекцията е причинена от херпес, тогава лекарят най-вероятно ще предпише лекарства срещу вируса.
 • Накрая, ако резултатите от теста са добри, тогава бебето може да се прибере у дома. Обаче, трябва да има следващи посещения.

Неонаталните инфекции са много опасни, тъй като те могат да бъдат смъртоносни за бебето. Поради тази причина, лекарите проследяват бременностите много стриктно. Те всъщност се опитват да предотвратят появата на сепсис и да осигурят безопасността на майката и детето.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Committee on Infectious Diseases; Committee on Fetus and Newborn, Baker CJ, Byington CL, Polin RA.. Policy Statement: Recommendations for the Prevention of Perinatal Group B Streptococcal (GBS) Disease. Pediatrics. 2011;128(3):611-616. PMID: 21807694 www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21807694.
 • Baley JE, Gonzalez BE. Perinatal viral infections. In Martin RJ, Fanaroff AA, Walsh MC, eds. Fanaroff and Martin’s Neonatal-Perinatal Medicine. 10th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2015:chap 57.
 • Leonard EG, Dobbs K. Postnatal bacterial infections. In Martin RJ, Fanaroff AA, Walsh MC, eds. Fanaroff and Martin’s Neonatal-Perinatal Medicine. 10th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2015:chap 55.
 • Verani JR, McGee L, Schrag SJ; Division of Bacterial Diseases, National Center for Immunization and Respiratory Diseases, Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Prevention of Perinatal Group B Streptococcal Disease, Revised Guidelines from CDC, 2010. Morbidity and Mortality Weekly Report. 2010;59(RR-10):1-36. PMID: 21088663 www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21088663.
  Ultima revisión 4/24/2017

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.