6 грешки, които можете да направите, когато използвате фурната

Това са някои много често срещани грешки, които сме склонни да допускаме, когато използваме фурната. Научете как да се справите с тях, за да можете да се възползвате максимално от съветите ни, когато печете следващата си рецепта!
6 грешки, които можете да направите, когато използвате фурната

Последна актуализация: 27 май, 2022

Има определени грешки, които можете да направите, когато използвате фурната, които влияят на нейната функционалност. Въпреки че този уред е един от най-практичните в кухнята, неправилната му употреба може да провали рецептите или да намали полезния му живот. И така, как можете да ги разпознаете? В тази статия ще разгледаме 6-те най-често срещани такива грешки.

Готвенето е изкуство, което е придружено от трикове и тайни. Ето защо, ако искате да печете като професионалист, е необходимо да имате предвид някои детайли. Независимо дали се дължи на мързел или невежество, вероятно е в определени редки случаи да сте развалили ястие поради една от тези често срещани грешки.

6 грешки, които можете да направите, когато използвате фурната

Фурната се превърна в един от любимите съюзници в кухните на милиони домове. Освен че предлага възможност за приготвяне на стотици вкусни рецепти, вече е достъпна за много хора.

Въпреки това е необходимо да коригирате грешките, които можете да направите, когато използвате фурната, тъй като успехът на вашите ястия ще зависи от това. Продължете да четете, за да научите повече!

1. Незагряването на фурната преди употреба е често срещана грешка, когато използвате фурната

Това е едно от най-важните правила за оптимално използване на този уред. Преди да я използвате, винаги трябва да загрявате фурната. Това не е проста прищявка, а нещо решаващо.

Трябва да се опитате да загреете предварително фурната поне 15 минути, преди да поставите ястието за готвене, така че резултатът да е според очакванията ви и печенето да е възможно най-равномерно.

Чести грешки, когато използвате фурната.
За да бъдат вашите рецепти винаги успешни е важно предварително да загреете фурната.

2. Не поставяте ястията на нужната височина във фурната

Това е една от честите грешки, които може да направите, когато използвате фурната. Не забравяйте, че трябва да знаете как да регулирате температурата на фурната, така че вашите рецепти да не прегорят или, напротив, да останат сурови.

Знаете ли, че височината, на която поставяте ястието във фурната, зависи много от вида на готвенето, което изисква? Ще ви обясним някои от основните правила:

  • Горната част на фурната: Това е частта на фурната, която съхранява най-много топлина, така че е идеална за много бързо готвене, като например за запичане или за ястия, които трябва да се загреят възможно най-скоро.
  • Средната част на фурната: Тази част е идеална за приготвяне на риба, сладкиши, бисквитки, лазаня и други рецепти, които изискват по-дълго време за готвене.
  • Долната част на фурната: Най-препоръчителна е за ястия, които изискват много дълги периоди от време за пълното си приготвяне, като дебели парчета месо.

3. Постоянно отваряте и затваряте фурната

Понякога вероятно ви се е случило: печете торта и от време на време отваряте вратата, за да проверите как се получава. Въпреки това, колкото и да я проверявате, тя не се надига. Защо е това? Е, вероятно се дължи на промяната на температурата.

Повечето фурни имат стъклени врати, така че можете да следите рецептите си, без да губите топлина в процеса на печене. Всеки път, когато отворите фурната, можете да загубите до 50°C, което прави готвенето на вашата храна неравномерно.

4. Използване на неподходящи съдове, когато използвате фурната

Когато сте начинаещ в света на готвенето, това е една от най-честите грешки, които може да направите, когато използвате фурната. Не всички съдове или форми са подходящи да издържат на високи температури.

Поради тази причина винаги използвайте стъкло, фаянс или неръждаема стомана. Никога не използвайте пластмасови контейнери, тъй като те ще започнат да се топят за кратък период от време.

5. Грешки във фурната: Непочистване на уреда след употреба

Чистотата в кухнята е от съществено значение, за да се гарантира здравето на семейството и вкусното приготвяне на рецептите. Точно като микровълновата, трябва да опитате да измиете фурната си с вода и сапун за обезмасляване, след като я използвате.

Доказано е, че белият оцет е добър заместител на конвенционалните химически препарати, които се продават за обезмасляване и дезинфекция. Затова това е естествена опция за почистване, която можете да използвате само за тази цел.

Това ще гарантира, че няма следи от мазнини или мръсотия, които могат да създадат миризми в следващата ви рецепта. Представете си, че печете торта след приготвяне на печено. Ако не почистите добре фурната, тортата най-вероятно ще бъде импрегнирана с миризма на месо.

Почистване на фурна
Както търговските обезмаслители, така и оцетът е добра възможност за почистване на вашата фурна.

6. Продължавате да използвате много стара фурна

За щастие фурните вече не са привилегията, каквато бяха преди. Така че, ако е възможно, инвестирайте в качествен уред. Правенето на тази инвестиция ще направи готвенето по-безопасно, по-бързо и по-ефективно.

Опитайте се да избегнете тези грешки, които можете да направите, когато използвате вашата фурна

Като цяло, обръщането на внимание на тези грешки, които можете да направите, когато използвате този уред, ще ви позволи да извлечете повече от него. Не забравяйте да инвестирате в качествен уред, да го загреете предварително преди употреба и да сте наясно с готвенето и температурата. Разбира се, също така не забравяйте да го почиствате винаги след употреба.

Грижата за вашата фурна не е толкова трудна, колкото изглежда. Не забравяйте, че постоянната поддръжка гарантира правилното й функциониране и удължава полезния й живот.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Arias Flores, A. I. (2019). Evaluación a nivel laboratorio, de la acción desinfectante y desengrasante del vinagre sintético blanco al 4 %, con vida de anaquel caducada, como sustituto a productos químicos comunes (Doctoral dissertation, Universidad de San Carlos de Guatemala).
  • Improve Your Kitchen and Food Safety. Am J Lifestyle Med. 2016;10(1):21-22. Published 2016 Jan 13. doi:10.1177/1559827615609043

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.