Vol-Au-Vents с гъби и бекон: Страхотна рецепта

Ще ви покажем как да приготвите вкусни vol-au-vents с гъби и бекон, за да ги поднесете като предястие или да изненадате гостите си.
Vol-Au-Vents с гъби и бекон: Страхотна рецепта
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 25 август, 2022

Гъби и бекон vol-au-vents могат лесно да се приготвят у дома и са едно наистина страхотно предястие. Ще ви предложим една лесна рецепта, за да можете да изненадате приятно гостите си. Имайте предвид обаче, че консумацията им трябва да е умерена, тъй като се правят с вид пушено месо.

Преди да започнем, трябва да подчертаем важността на въвеждането на храни от животински произход в диетата. Те осигуряват много качествени хранителни вещества, въпреки че не всички от тях са еднакво здравословни. Трябва да внимавате с готвенето и консервирането, както и с избора на определени части от месото и избягването на консумацията на твърде много карантии. Най-добре е да редувате различните варианти на пазара.

Съставки за гъби и бекон vol-au-vents

Ако искате да приготвите вкусни гъби и бекон vol-au-vents, ще ви трябват следните съставки:

 • 12 малки парчета бутер тесто vol-au-vents
 • 300 грама гъби шийтаке
 • 60 грама (2,2 унции) бекон
 • 2 средни глави лук
 • 3 супени лъжици бяло вино
 • 100 милилитра пилешки или зеленчуков бульон
 • 1/2 чаена лъжичка брашно
 • Пресен магданоз
 • Екстра върджин зехтин
 • Сол
Задушени гъби
Гъбите осигуряват антиоксиданти за вашата диета, елемент, който предпазва тялото от окислителните процеси.

Инструкции стъпка по стъпка

Бутер тестото може да бъде домашно, но е трудно да се постигне оптимален резултат и да му се придаде необходимата форма. Поради тази причина ви съветваме да изберете предварително подготвен вариант, който ще ускори целия процес. Препоръчително е обаче да проверите съставките, за да се уверите, че не съдържа изцяло или частично хидрогенирани мазнини, т.е. мазнини с лошо качество.

 1. Нарежете бекона на малки парченца.
 2. След това го поставете в тиган с малко екстра върджин зехтин, докато покафенее, придобивайки хрупкава текстура. Също така е възможно тази стъпка да се извърши без масло, като се използва само мазнината, която освобождава самият бекон. Когато е готов, го оставете настрана за по-късно.
 3. В същото време нарежете лука на ситно; тоест на много малки кубчета.
 4. В този момент нарежете гъбите на малки парченца.
 5. Отстранете мазнината, останала в тигана след зачервяването на бекона и добавете лука с малко екстра върджин зехтин. Препоръчително е да добавите сол, за да ускорите процеса на готвене, който ще се извършва на слаб огън за 20 минути. Важно е лукът да има мека текстура.
 6. Когато това стане, добавете бялото вино и оставете алкохола да се изпари.
 7. За да продължите, добавете брашното и гответе всичко отново за няколко минути, като веднага след това добавете гъбите.
 8. В този момент добавете бульона и бекона и намалете котлона.
 9. Продължете да готвите, докато сосът намалее и стане кремообразен.
 10. Накрая добавете нарязания магданоз и напълнете vol-au-vents.

Предимства на гъби и бекон vol-au-vents

Редовната консумация на бекон не се препоръчва в контекста на здравословната диета, но е добре, ако го консумирате от време на време. Поради това включването на гъби и бекон vol-au-vents в балансираната разнообразна диета може да доведе до определени ползи за здравето.

Например, гъбите съдържат много фитохимикали с антиоксидантен капацитет. Те неутрализират образуването на свободни радикали и последващото им натрупване в тъканите на тялото. Този ефект намалява риска от заболяване, според проучване, публикувано в European Journal of Medicinal Chemistry.

По същия начин тази рецепта съдържа протеини с висока биологична стойност. Те имат всички незаменими аминокиселини, така че спомагат за възстановяването на мускулите след интензивни усилия. Това се доказва от изследване, публикувано в списанието Nutrients.

Има обаче една подробност, която трябва да се има предвид. Когато използвате вино в приготвянето, трябва да сте сигурни, че алкохолът се изпарява оптимално. В противен случай ще консумирате елемент, за който е доказано, че е вреден за тялото в средносрочен план, като засяга преди всичко централната нервна система. Въпреки това, ако го варите достатъчно дълго, алкохолът ще се изпари.

Сурови гъби
Възползвайте се от сезона на гъбите, за да приготвите няколко изискани vol-au-vents.

Пригответе vol-au-vents с гъби и бекон у дома

Както видяхте, наистина е лесно да приготвите vol-au-vents с гъби и бекон у дома, особено ако купите готово бутер тесто. Просто трябва да се уверите, че това е продукт с добро качество без трансмазнини, които могат да причинят здравословни проблеми.

И накрая, не забравяйте, че е жизненоважно да насърчавате здравословните навици, ако искате да останете в оптимално здравословно състояние през годините. Преди всичко ще трябва да се уверите, че редовно правите физически упражнения, като обръщате специално внимание на тренировките за мускулна сила. По този начин възпалението и окисляването в тялото ви ще бъдат държани под контрол.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Neha, K., Haider, M. R., Pathak, A., & Yar, M. S. (2019). Medicinal prospects of antioxidants: A review. European journal of medicinal chemistry178, 687–704. https://doi.org/10.1016/j.ejmech.2019.06.010
 • West, D., Abou Sawan, S., Mazzulla, M., Williamson, E., & Moore, D. R. (2017). Whey Protein Supplementation Enhances Whole Body Protein Metabolism and Performance Recovery after Resistance Exercise: A Double-Blind Crossover Study. Nutrients9(7), 735. https://doi.org/10.3390/nu9070735
 • Peng, B., Yang, Q., B Joshi, R., Liu, Y., Akbar, M., Song, B. J., Zhou, S., & Wang, X. (2020). Role of Alcohol Drinking in Alzheimer’s Disease, Parkinson’s Disease, and Amyotrophic Lateral Sclerosis. International journal of molecular sciences21(7), 2316. https://doi.org/10.3390/ijms21072316

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.