Гладуването по време на бременност: рискове и препоръки

Гладуването по време на бременност е възможност, която някои бъдещи майки обмислят или поради религиозните си убеждения, или защото го смятат за здравословно.
Гладуването по време на бременност: рискове и препоръки

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 18 август, 2022

Гладуването по време на бременност е практика, която крие рискове. Както знаем, по време на този етап адекватното хранене е от съществено значение за поддържане на доброто здраве както на майката, така и на бебето. Затова лишаването от храна е повече от опасно.

Въпреки това, някои жени избират да постят през този етап или по религиозни причини, или поради убеждения относно начина на живот, който трябва да водят. Днес науката е открила доказателства, че това не е здравословно, а напротив, води до усложнения. За да научите повече за това, прочетете следващите редове.

Гладуването по време на бременност

Постенето е модерно в световен мащаб, тъй като практикуването му се свързва с редица ползи за здравето. По-специално, периодичното гладуване се е превърнало в тенденция поради ефектите си върху загубата на тегло и върху симптомите на метаболитния синдром.

Това обаче е стратегия, която трябва да се прилага от специалисти по здравеопазване или хранене, тъй като не е подходяща за всеки. В случай на бременност няма достатъчно доказателства за ефектите му. Въпреки това някои проучвания свързват практикуването му с повишен риск от гестационен диабет и предизвикване на раждане.

Бременна жена.
Практикуването на гладуване по време на бременност е свързано с повишен риск от гестационен диабет.

Възможни ефекти от гладуването по време на бременност

Преди няколко години беше проведено проучване за ефектите от гладуването по време на бременност при група плъхове. Установено е, че животните, които не са яли повече от 12 часа, увеличават риска от преждевременно раждане.

Това е така, защото лишаването от храна увеличава веществото, наречено “кортикотропин-освобождаващ хормон”, което може да стимулира раждането, дори и да е преждевременно.

Липсват подобни изследвания при хора, но констатациите карат учените да разгледат три възможни ефекта от гладуването по време на бременност. Те включват следното:

  • Ниско тегло при раждане. Гладуването води до временно недохранване, което може да причини трайни ефекти върху плода. Това не е само ниско тегло при раждане, но и повишен риск детето да развие диабет тип 2 или бъбречни проблеми.
  • Когнитивно увреждане. Хранителните ограничения могат да повишат нивата на кортизола, хормона на стреса. Ако това се случи, това може да доведе до когнитивно увреждане на детето.
  • Други. Понякога въздържането от храна води до производството на кетонни тела, молекули, които възникват в черния дроб и могат да имат отрицателни ефекти върху плода.

Периодично гладуване

Една от модерните практики е периодичното гладуване, за което се твърди, че има много ползи. Състои се от лишаване от храна за ограничен период от време, всеки ден, през ден или веднъж седмично.

Както вече споменахме, това е стратегия, която не е подходяща за всички, включително и за бременни жени. Въпреки че е вярно, че практикуването му допринася за загуба на тегло, по време на бременност има повече рискове, отколкото ползи.

Продължително гладуване

Изследване, проведено с овце, установи, че след няколко часа гладуване, дихателните движения на плода са намалени. Когато се възобновява храненето, стойностите се нормализират.

От друга страна, проучване, проведено с жени, които постят по време на бременност за Рамадан, не установи, че тази практика причинява сериозни проблеми на плода. Друго скорошно проучване обаче стигна до различни заключения.

В последния случай са изследвани 41 000 деца на мюсюлмански майки, които са постили по време на бременност за Рамадан. Установено е увеличение на детската смъртност от 33%, когато гладуването е извършено през първите седмици от бременността, 29% през първия триместър и 22% през третия триместър.

Основно хранене по време на бременност

Бременната жена не трябва да яде за двама, но трябва да приема необходимите хранителни вещества за подпомагане на растежа и развитието на новия живот. Най-добре е да разделите приема на пет хранения на ден, придружени с оптимална консумация на вода. Хранителните вещества, на които трябва да се даде приоритет, са следните:

Бременна жена.
Поддържането на здравословна и балансирана диета е най-добрият начин да избегнете прекомерното наддаване на тегло по време на бременност.

Последни препоръки

Гладуването по време на бременност не е добра опция – дори краткото гладуване. Както видяхме, въпреки че няма убедителни проучвания по темата, възможните отрицателни ефекти са достатъчна причина да не поемате риска.

Важно е да следите теглото си, но този метод не е най-добрият вариант на този етап. Необходимо е да се спазват препоръките на лекар и диетолог, които включват здравословно хранене, физическа активност и грижа за емоциите.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Vasim I, Majeed CN, DeBoer MD. Intermittent Fasting and Metabolic Health. Nutrients. 2022 Jan 31;14(3):631. doi: 10.3390/nu14030631. PMID: 35276989; PMCID: PMC8839325.
  • Sally Ann Lederman, Pedro Rosso, Effects of Fasting During Pregnancy on Maternal and Fetal Weight and Body Composition in Well-Nourished and Undernourished Rats, The Journal of Nutrition, Volume 111, Issue 10, October 1981, Pages 1823–1832, https://doi.org/10.1093/jn/111.10.1823.
  • Alkhalefah A, Dunn WB, Allwood JW, Parry KL, Houghton FD, Ashton N, Glazier JD. Maternal intermittent fasting during pregnancy induces fetal growth restriction and down-regulated placental system A amino acid transport in the rat. Clin Sci (Lond). 2021 Jun 11;135(11):1445-1466. doi: 10.1042/CS20210137. PMID: 34008846.
  • McCrabb GJ , Hosking BJ Egan AR (1992) Changes in the maternal body and feto-placental growth following various lengths of feed restriction during mid-pregnancy in sheep. Australian Journal of Agricultural Research 43, 1429-1440. https://doi.org/10.1071/AR9921429.
  • Mirghani HM, Hamud OA. The effect of maternal diet restriction on pregnancy outcome. Am J Perinatol. 2006 Jan;23(1):21-4. doi: 10.1055/s-2005-923435. PMID: 16450268.
  • Glazier JD, Hayes DJL, Hussain S, D’Souza SW, Whitcombe J, Heazell AEP, Ashton N. The effect of Ramadan fasting during pregnancy on perinatal outcomes: a systematic review and meta-analysis. BMC Pregnancy Childbirth. 2018 Oct 25;18(1):421. doi: 10.1186/s12884-018-2048-y. PMID: 30359228; PMCID: PMC6202808.
  • Álvarez, N. C. C., Befeler, J. S., Martínez, J. A. R., Rodríguez, A. B., & Restrepo, P. (2011). Estado nutricional en el embarazo y su relación con el peso del recién nacido. An Med (Mex), 56(3), 126-132.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.