Гастрошизата при новородените: Опасен вроден проблем

Гастрошизата е опасно за живота заболяване. Трябва да потърсите лечение колкото се може по-бързо. Научете за гастрошизата в тази статия.
Гастрошизата при новородените: Опасен вроден проблем
Marcela Caffulli

Прегледано и одобрено от педиатърът Marcela Caffulli.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 11 август, 2023

Гастрошизата при новородените е едно от най-често срещаните вродени дефекти, но голяма част от населението не знае нищо за нея. Това увреждане, или вроден дефект, възниква когато мускулите на коремната стена на бебето не се формират правилно в ранната бременност.

Като резултат, гастрошизата при новородените означава, че има дупка в коремната стена, чрез която излизат червата на бебето и другите органи. Този отвор се намира към дясната страна на пъпа. Тъй като червата са изложени на амниотична киселина, те могат да се раздразнят. Поради тази причина те могат да се скъсят, подуят или оплетат.

Веднага след раждането бебето ще се нуждае от операция за поставяне на органите му вътре в коремната кухина, както и за поправяне на коремната стена. Въпреки операцията, бебетата, които имат гастрошиза, могат да имат проблеми с храненето, храносмилането и поглъщането на хранителни вещества.

Причини и рискови фактори за гастрошизата при новородените

Някои случаи на гастрошиза при новородените възникват поради генетични мутации. От една страна, това състояние може да се развие поради комбинацията от генетични фактори и аспекти от бременността на майката. Следните са факторите, които увеличават риска от бебе, което страда от гастрошиза:

 • Да станете майка на ранна възраст: при майките тийнейджърки е по-вероятно да имат бебе с гастрошиза отколкото по-възрастните майки.
 • Употреба на тютюн и алкохол: Жените, които пушат и употребяват алкохол, са подложени по-голям риск от раждане на бебе с гастрошиза, освен всички други сериозни заболявания и състояния.

Диагноза и лечение на гастрошизата

Гастрошизата: бебе в ковиоз

Диагностицирането на гастрошизата при новородените може да възникне преди раждането. За да се направи диагноза, бременната жена трябва да се прегледа за увреждания.

Диагнозата може да възникне преди раждането или веднага след като се роди бебето. Медицинските специалисти могат да направят изследвания за откриване на увреждания по време на бременността. Като резултат благодарение на специални видове анализи, гастрошизата при новородените може да бъде засечена докато жената е все още бременна. Освен това, това заболяване е видимо с помощта на ултразвук.

Когато става въпрос за лечение, гастрошизата е животозастрашаващо състояние. Бебето ще се нуждае от лечение колкото се може по-бързо след раждането така че органите да могат да се развият и да бъдат защитени вътре в корема.

При положение, че дефектът е малък, хирурзите могат да излекуват това състояние само с една интервенция. Обаче ако е сериозен дефект по рождение, означавайки, че много органи се намират извън корема, може да е задължително да се направят многобройни хирургически интервенции. След операцията бебето отива в отделението за следродилна интензивна грижа.

Гастрошизата и рисковете от операция

Рисковете от упойката и операцията включват следното:

 • Алерични реакции към лекарства
 • Дихателни проблеми
 • Инфекция и кървене

Освен това, има рискове, свързани с поправянето на гастрошизата:

 • Дихателни проблеми: Те могат да се появят ако коремното пространство на бебето е по-малко от обичайно. Новороденото може да се нуждае от дихателна тръба и респиратор за няколко дни или седмици след операцията.
 • Възпаление на тъканите, които очертават коремната стена
 • Нараняване на органите
 • Временна парализа на тънкото черво
 • Херния на коремната стена

Допълнителни начини на лечение за гастрошиза при новородените

Новородено бебе в ковиоз

Освен операцията за поправяне на гастрошизата, новороденото ще се нуждае от хранене с назогастрална сонда, както и венозни течности и хранителни вещества.

Освен операция, бебетата с гастрошиза ще се нуждаят и от друго лечение също така:

 • Хранене чрез назогастрална сонда в ноза за изпразване на стомаха и даостане по този начин
 • Венозни течности и хранителни вещества
 • Кислород
 • Антибиотици за предотвратяване на инфекции
 • Аналгетици

Храненето започва чрез назогастрална тръба веднага щом чревната функция на бебето продължи след операцията. Обаче преходът към устно хранене ще бъде много бавен. Медицинското изписване възниква от 15 до 25 дни след приема.

Предотвратяване на гастрошиза

За да предотвратите гастрошизата при новородените, адекватните родилни грижи, както и здравословните навици, са много важни. Освен това е важно да се консултирате с лекар за всички задължителни прегледи за предотвратяване на усложнения. Щом лекарят е направил диагнозата, ще се нуждаете от специализирани грижи и правилни последващи прегледи.

В тези случаи ултразвукът ще изиграе важна роля. Ще се нуждаете от седмични ултразвукови прегледи, започващи от вашата тринадесета гестационна седмица.

Като цяло, новородените с гастрошиза имат ниско тегло при раждане и между 10 и 20% имат чревни увреждания. Обаче диагнозата на бебето ще зависи изцяло от степента на чревни увреждания.

Оцеляването на бебетата, страдащи от това заболяване, се е подобрило значително през последните години. Този напредък съществува благодарение на ранното засичане и протоколите за родилно наблюдение, както и подходящи интензивни грижи.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.