Лечение на рака на ендометриума след поставяне на диагноза

Лечението на рака на ендометриума е възможно. Това заболяване засяга основно жените навлезли в менопаузата. Често е резултат от хормонозаместващи терапии за подобряване на външния вид.
Лечение на рака на ендометриума след поставяне на диагноза

Последна актуализация: 27 август, 2020

Лечението на рака на ендометриума е възможно. Нека да кажем, че той се появява когато в матката има ракови клетки, които започват да се размножават и да изместват съседните тъкани.

Рак на ендометриума

Ракът е заболяване характеризиращо се с появата на туморни клетки, които бързо се размножават и се разпространяват неконтролируемо. Бързото им размножаване води до образуването на канцерогенни тумори.

Една от характеристиките на рака е, че туморните клетки се делят и превземат съседните тъкани, образувайки така наречените в медицината метастази.

Експертите дават различни имена на рака в зависимост от органа, който е засегнат първоначално. Ракът на ендометруима засяга матката.

Ракът на ендометриума е най-често срещаният вид рак на матката и директно засяга ендометруима – най-вътрешната част на лигавицата на този орган. Обикновено се появява след менопаузата и засяга най-вече по-пълните жени.

Хормонозаместващите терапии, съдържащи големи количества синтетични естрогени, могат да допринесат за появата на това заболяване.

Успехът в лечението на рака на ендометриума зависи най-вече от това в какъв стадий е заболяването. Колкото по-рано бъде открито, толкова по-голям ефект ще даде назначеното лечение.

Рискови групи за рака на ендометриума

Има определени рискови фактори свързани с развитието на рака на ендометриума:

 • На първо място – възрастта – над 50 години. Болестта рядко засяга жените под 40 години, които все още не са преминали в етапа на менопаузата.
 • Наднорменото тегло е важен рисков фактор.
 • Диабетът
 • Ако жената е стерилна или няма деца
 • Преждевременен пубертет, водещ до появата на менструация в много ранна възраст
 • Хормонално лечение с високи дози естроген или прогестерон
 • Тамоксифенът е широко използван химиотерапевтик при рак на гърдата и е доказано, че е рисков фактор за появата на рака на ендометриума.

Имайте предвид, че въпреки че тези фактори се наблюдават често при жените с рак на ендометриума, има и случаи, в които отсъстват.

Симптоми

Най-често срещаният симптом на този вид рак е необичайното вагинално кървене, което се наблюдава между циклите или след настъпване на менопаузата.

Жените навлезли в менопаузата трябва да посетят гинеколог при появата на вагинално течение. Това може да бъде ранен симптом на болестта.

Изключително важно е да се обръща внимание на тези симптоми, тъй като те могат да спомогнат ранното откриване на болестта и успешното й последващо лечение.

Препоръчваме ви да прочетете и: Различните видове вагинално течение

Лечение на рака на ендометриума

При жените с рак на ендометриума се прилагат различни лечения. Лекарите преценяват възможностите в зависимост от стадия на развитие на болестта. Учените продължават да работят върху откриването и прилагането на нови и по-ефективни варианти на лечение.

Женска репродуктивна система

Сред тях:

 • Оперативна намеса. Жените с рак на ендометриума могат да се подложат на хистеректомия. При тази операция се премахва матката, както и други засегнати органи, ако има такива. Това е опция само за случаите, в които ракът е значително напреднал. Други не толкова агресивни опции включват премахването единствено на раковите клетки и тъкани. При операцията лекарят може да отстрани яйчниците, маточната шийка, матката.
 • Лъчетерапия. При този вид терапия се използва силно лъчение за унищожаване на раковите клетки.
  • При външната лъчетерапия апаратът облъчва тялото външно.
  • И обратното – при вътрешната лъчетерапия се поставя инструмент в засегнатата област и директно се облъчват раковите тъкани.
 • Химиотерапия. В химиотерапията се използват различни лекарствени средства за унищожаване и предотвратяване размножаването и разпространението на раковите клетки.
  • Лекарите често назначават системна химиотерапия – през устата или под формата на инжекционни разтвори. При този вид терапия целия организъм е подложен на лечение.
  • Има и локална химиотерапия, при която лекарите лекуват определена част на тялото.

Благодарим ви, че прочетохте тази статия.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.