8 храни за възстановяване на колагена във вашата кожа

Въпреки че можета да го получите от кремове и лосиони, истината е че за да възобновите колагена трябва да добавите храни във вашата диета, които са богати на това хранително вещество.
8 храни за възстановяване на колагена във вашата кожа
Karla Henríquez

Прегледано и одобрено от лекар Karla Henríquez.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Ако сте над 35 и забележите, че вашата кожа е загубила еластичност, твърдост и вашите първи бръчки се появяват, ще ви кажем причината:  най-вероятно ще трябва да предприемете някои стъпки за възстановяване на колагена.

Колагенът е протеин, направен от клетки на съединителна тъкан познати като фибробласти. Съставя около 30% от общата протеинова маса на вашето тяло и 80% от съединителната тъкан.

На по-разбираем език, този протеин е лепилото, което държи тялото ви в едно. Без него няма да можете да съедините всички негови парчета.

За възстановяване на колагена: Какво трябва да знаете за вашата кожа?

За възстановяване на колагена: лице на усмихната млада жена

Здравето на вашата кожа е пряко свързано с колаген, който е отговорен за предпазването на нейната структира и образуването на бариера за токсините и други вредни външни агенти.

Това е основният компонент на вашите коса и нокти, както и сухожилията и съединителната тъкан. По-специфично е отговорен за твърдостта на вашата кожа и съставя обема на дермата.

Поради тази причина когато губите колаген вие губите също твърдостта и еластичността.

За възстановяване на колагена: кога трябва да започнете и защо?

Хората започват да губят колаген когато навършат 25 години и става по-очевидно след 35 години.

С намаляването на колагена епителните структири отслабват, стават по-тънки, косата ви е по-слаба и се появяват бръчки и разпусната кожа.

Също така вашите сухожилия стават по-малко еластични и вашите стави губят гъвкавостта си.

За възстановяване на колагена и важните фактори от околната среда

 • Излагане на слънце, пушене, замърсители, токсини, стрес и прекомерните физически упражнения увеличават производството на свободни радикали, които могат да унищожат вашите съществуващи резервоари на колаген.
 • Ниското производство на хормони по време на менопаузата и стареенето също намаляват производството на колаген.
 • Здравословните проблеми с лечения, които предотвратяват телесното поглъщане на витамини и минерали, влошават ефектите.

Какво можете да ядете за възстановяване на колагена във вашата кожа?

Снимка на три лица на жена, с демонстрация на остаряване на кожата на лицето

Въпреки че вашето производство на колаген е започнало да намалява, не всичко е изгубено. Има някои храни, които са богати на този протеин, и другите, които помагат за неговото производство. Главната точка е че те помагат за възстановяването на колагена във вашата кожа.

Тяхната консумация може да ви помогне да възстановите твърдостта, свежестта и еластичността на вашата кожа. Те включват:

1. Месо

Месото представлява важен хранителен елемент от диетата.

Благодарение на своето високо съдържание на колаген, най-добрите меса са:

 • Говеждо
 • Пилешко
 • Козе
 • Биволско месо
 • Еленско
 • Свинско (особено краката)

Кожата, костите и карантията са също богати източници на протеин и колаген като свинска кожа, костен бульон и т.н.

2. Риба

Въпреки че рибата има по-ниска концентрация на това хранително вещество от другите източници на протеин, рибните люспи са особено богати на колаген.

Също така, омега-3 мастните киселини, намиращи се в сьомгата и рибата тон, могат да помогнат за предпазване на мембраните около вашите кожни клетки.

Като резултат това намалява възпалението и дава еластичност и твърдост.

3. Желатин

Желатин в купичка

Желатинът е съставен от 90% производни на протеиновия колаген. Той също е много беден на калории. Това е чудесна храна за възстановяването на колаген във вашата кожа.

4. Червени плодове и зеленчуци

Червените плодове като ябълки, ягоди, череши, цвекло, червени чушки и още, съдържат ликопен, съставка, която освен че е отличен антиоксидант, помага за производството на колаген.

5. Храни богати на витамин C

Витамин C е важен за производството на колаген. Ще го намерите в портокалите, лимоните, кивито, грейпфрута, мангото, ананаса и другите плодове.

Те също съдържат антиоксиданти, които намаляват образуването на бръчки.

6. Зеленчуци

Зеленчуци като зеле, патладжан, градинска жлъчка и спанак са чудесни за производството на колаген.

7. Храни богати на серни съединения

Зелени и черни маслини в купичка

Храни като целина, зелени и черни маслини, чесън, краставица, банани, лук и тофу имат високо съдържание на сяра, което подпомага производството на колаген.

8. Други храни

Други храни, които трябва да включите във вашата диета, са соево мляко, сирене, чай, ядки и храни богати на лизин като картофи, водорасли и бирена мая.

Всички тези продукти са лесни за придобиване. Съчетайте ги във вашата диета по ваш вкус. Уверете се, че вашата диета е здравословна и балансирана и ще започнете да забележите ефектите чрез вашата кожа когато вашето тяло увеличава производството на колаген.

Може да ви заинтересува ...
4 рецепти за нощни кремове за идеална кожа
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
4 рецепти за нощни кремове за идеална кожа

Най-добрите нощни кремове са тези, които увеличават количеството антиоксиданти в кожата. Те трябва да придават еластичност на кожата и здравословен... • Abreu Reyes J. A. Uso del hexafluoruro de azufre en la cirugía filtrante del glaucoma. Archivos de la Sociedad Española de Oftalmología. Febrero 2006. 81 (2).
 • Castellanos L, Rodríguez M. El efecto de omega 3 en la salud humana y consideraciones en la ingesta. Revista Chilena de Nutrición. Marzo 2015. 42 (1).
 • Martínez Ruíz Mª A, Morales Hernández Mª E. Aproximación al tratamiento del envejecimiento cutáneo. Ars Pharmaceutica. Octubre – Diciembre 2015. 56 (4).
 • Nimni, M. E., & Harkness, R. D. (2018). Molecular structure and functions of collagen. In Collagen: Volume I: Biochemistry. https://doi.org/10.1201/9781351070799
 • Prockop, D. J., & Guzmán, N. a. (1981). El colágeno. Tiempos Médicos.
 • Silva, T. F. reira, & Penna, A. L. B. (2012). Colágeno: Características químicas e propriedades funcionais. Rev Inst Adolfo Lutz. https://doi.org/10.1007/978-3-642-17226-7_13
 • Valdés F. Vitamina C. Actas Dermo – Sifiliográficas. Noviembre 2006. 97 (9): 557-568.
 • Waliszewski K. N, Blasco G. Propiedades nutracéuticas del licpoeno. Salud Pública de México. Junio 2010. 52 (3).

Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.