8 храни за възстановяване на колагена във вашата кожа

Въпреки че можета да го получите от кремове и лосиони, истината е че за да възобновите колагена трябва да добавите храни във вашата диета, които са богати на това хранително вещество.
8 храни за възстановяване на колагена във вашата кожа
Karla Henríquez

Прегледано и одобрено от лекар Karla Henríquez.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Ако сте над 35 и забележите, че вашата кожа е загубила еластичност, твърдост и вашите първи бръчки се появяват, ще ви кажем причината:  най-вероятно ще трябва да предприемете някои стъпки за възстановяване на колагена.

Колагенът е протеин, направен от клетки на съединителна тъкан познати като фибробласти. Съставя около 30% от общата протеинова маса на вашето тяло и 80% от съединителната тъкан.

На по-разбираем език, този протеин е лепилото, което държи тялото ви в едно. Без него няма да можете да съедините всички негови парчета.

За възстановяване на колагена: Какво трябва да знаете за вашата кожа?

За възстановяване на колагена: лице на усмихната млада жена

Здравето на вашата кожа е пряко свързано с колаген, който е отговорен за предпазването на нейната структира и образуването на бариера за токсините и други вредни външни агенти.

Това е основният компонент на вашите коса и нокти, както и сухожилията и съединителната тъкан. По-специфично е отговорен за твърдостта на вашата кожа и съставя обема на дермата.

Поради тази причина когато губите колаген вие губите също твърдостта и еластичността.

За възстановяване на колагена: кога трябва да започнете и защо?

Хората започват да губят колаген когато навършат 25 години и става по-очевидно след 35 години.

С намаляването на колагена епителните структири отслабват, стават по-тънки, косата ви е по-слаба и се появяват бръчки и разпусната кожа.

Също така вашите сухожилия стават по-малко еластични и вашите стави губят гъвкавостта си.

За възстановяване на колагена и важните фактори от околната среда

 • Излагане на слънце, пушене, замърсители, токсини, стрес и прекомерните физически упражнения увеличават производството на свободни радикали, които могат да унищожат вашите съществуващи резервоари на колаген.
 • Ниското производство на хормони по време на менопаузата и стареенето също намаляват производството на колаген.
 • Здравословните проблеми с лечения, които предотвратяват телесното поглъщане на витамини и минерали, влошават ефектите.

Какво можете да ядете за възстановяване на колагена във вашата кожа?

Снимка на три лица на жена, с демонстрация на остаряване на кожата на лицето

Въпреки че вашето производство на колаген е започнало да намалява, не всичко е изгубено. Има някои храни, които са богати на този протеин, и другите, които помагат за неговото производство. Главната точка е че те помагат за възстановяването на колагена във вашата кожа.

Тяхната консумация може да ви помогне да възстановите твърдостта, свежестта и еластичността на вашата кожа. Те включват:

1. Месо

Месото представлява важен хранителен елемент от диетата.

Благодарение на своето високо съдържание на колаген, най-добрите меса са:

 • Говеждо
 • Пилешко
 • Козе
 • Биволско месо
 • Еленско
 • Свинско (особено краката)

Кожата, костите и карантията са също богати източници на протеин и колаген като свинска кожа, костен бульон и т.н.

2. Риба

Въпреки че рибата има по-ниска концентрация на това хранително вещество от другите източници на протеин, рибните люспи са особено богати на колаген.

Също така, омега-3 мастните киселини, намиращи се в сьомгата и рибата тон, могат да помогнат за предпазване на мембраните около вашите кожни клетки.

Като резултат това намалява възпалението и дава еластичност и твърдост.

3. Желатин

Желатин в купичка

Желатинът е съставен от 90% производни на протеиновия колаген. Той също е много беден на калории. Това е чудесна храна за възстановяването на колаген във вашата кожа.

4. Червени плодове и зеленчуци

Червените плодове като ябълки, ягоди, череши, цвекло, червени чушки и още, съдържат ликопен, съставка, която освен че е отличен антиоксидант, помага за производството на колаген.

5. Храни богати на витамин C

Витамин C е важен за производството на колаген. Ще го намерите в портокалите, лимоните, кивито, грейпфрута, мангото, ананаса и другите плодове.

Те също съдържат антиоксиданти, които намаляват образуването на бръчки.

6. Зеленчуци

Зеленчуци като зеле, патладжан, градинска жлъчка и спанак са чудесни за производството на колаген.

7. Храни богати на серни съединения

Зелени и черни маслини в купичка

Храни като целина, зелени и черни маслини, чесън, краставица, банани, лук и тофу имат високо съдържание на сяра, което подпомага производството на колаген.

8. Други храни

Други храни, които трябва да включите във вашата диета, са соево мляко, сирене, чай, ядки и храни богати на лизин като картофи, водорасли и бирена мая.

Всички тези продукти са лесни за придобиване. Съчетайте ги във вашата диета по ваш вкус. Уверете се, че вашата диета е здравословна и балансирана и ще започнете да забележите ефектите чрез вашата кожа когато вашето тяло увеличава производството на колаген.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Abreu Reyes J. A. Uso del hexafluoruro de azufre en la cirugía filtrante del glaucoma. Archivos de la Sociedad Española de Oftalmología. Febrero 2006. 81 (2).
 • Castellanos L, Rodríguez M. El efecto de omega 3 en la salud humana y consideraciones en la ingesta. Revista Chilena de Nutrición. Marzo 2015. 42 (1).
 • Martínez Ruíz Mª A, Morales Hernández Mª E. Aproximación al tratamiento del envejecimiento cutáneo. Ars Pharmaceutica. Octubre – Diciembre 2015. 56 (4).
 • Nimni, M. E., & Harkness, R. D. (2018). Molecular structure and functions of collagen. In Collagen: Volume I: Biochemistry. https://doi.org/10.1201/9781351070799
 • Prockop, D. J., & Guzmán, N. a. (1981). El colágeno. Tiempos Médicos.
 • Silva, T. F. reira, & Penna, A. L. B. (2012). Colágeno: Características químicas e propriedades funcionais. Rev Inst Adolfo Lutz. https://doi.org/10.1007/978-3-642-17226-7_13
 • Valdés F. Vitamina C. Actas Dermo – Sifiliográficas. Noviembre 2006. 97 (9): 557-568.
 • Waliszewski K. N, Blasco G. Propiedades nutracéuticas del licpoeno. Salud Pública de México. Junio 2010. 52 (3).

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.