Естествени начини, с които да накарате косата си да расте по-бързо

Ако искате косата ви да расте по-бързо, опитайте да я сресвате от корените, винаги използвайте балсам и масажирайте скалпа си, за да стимулирате кръвообращението в тази зона.
Естествени начини, с които да накарате косата си да расте по-бързо
Karla Henríquez

Написано и проверено от лекар Karla Henríquez.

Последна актуализация: 25 август, 2022

Много жени мечтаят за силна и гъста коса като на Рапунцел. Но понякога това изглежда сякаш няма как да се случи. Може би вие сте една от онези жени, които се чувстват разочаровани, защото косите им растат толкова бавно и често се чудите дали растат изобщо? Вижте тези прости и натурални хитрини, които ще помогнат на косата ви да расте по-бързо.

Избягвайте жегата, за да може косата ви да расте по-бързо

Без грижи косата ви няма да расте по-бързо

Когато излагате косата си на жега, вие й причинявате щети, които дори не осъзнавате. И въпреки, че понякога се случва така, че не можете да избегнете използването на сешоар, когато имате възможност, я оставяйте да изсъхва по естествен път.

Ежедневното подлагане на висока температура няма да накара косата ви да расте по-бързо.

Подстригвайте косата си често

Ако желаете косата ви да расте по-бързо ще трябва да я подстригвате редовно. Като цяло скъсяването на  краищата на всеки два или три месеца е предостатъчно за един здравословен растеж.

Променяйте прическата си

Ако искате по-дълга коса, може би трябва да смените стила си. Когато я държите по един и същ начин за повече от няколко часа несъзнателно повреждате косата си.

Ако постоянно променяте прическата си, ще предотвратите увреждането на едни и същи зони от косата. По този начин ще я заздравите и ще се предпазите от цъфтеж на краищата.

Винаги използвайте балсам

За да расте косата ви по-бързо, винаги използвайте балсам

Балсамът за коса подпомага възстановяването на маслата и протеините, които се намират в основата на косъма. По този начин се предотвратяват бъдещи щети, а косата започва да расте по-здрава и по-бързо.

Изплакнете косата си със студена вода след измиване

Изплакнете косата си набързо с малко студена вода преди да излезете от банята: това ще помогне за задържането на влага, която ще действа против формирането на къдрици при сушене.

Тази процедура отнема само няколко секунди, но след време ще забележите положителният ефект, който има върху косата ви.

Сресвайте се правилно

Неправилното сресване може да пречи на бързия растеж на косата. Запомнете, че трябва да започнете да разресвате къси участъци, като малко по малко се движите от краищата към корените.

Когато сресвате косата си от горе надолу се образуват малки топченца, които имат способността да увреждат цели кичури. Проявете търпение и внимателно сресвайте сплетените части за да избегнете увреждане.

Не увивайте косата си с хавлия

Не увивайте косата си с хавлия

Когато увивате косата си с хавлия се получава увреждане на космените фоликули. Много от жените стягат прекалено хавлиите около главите си.

Това отслабва и дори накъсва най-крехките косъмчета, особено тези, намиращи се около лицето.

Масажирайте скалпа си

Здравата коса означава здрав скалп. Мислете за косата си като за кълн, израстващ изпод земята. Ако почвата не е благоприятна, растението няма да израсте както трябва.

Същото се случва и с косата. Краткото масажиране на скалпа докато сме под душа стимулира кръвообращението и по този начин косата започва да расте по-бързо.

Използвайте копринени калъфки за възглавници

Памучните калъфки причиняват накъсвания на косата. Същевременно копринените и сатенените са далеч по-щадящи, благодарение на омекотената си повърхност.

Затова, ако искате косата ви да расте по-бързо, обмислете покупката на нови калъфки.

Хранете се здравословно

Хранете се здравословно ако искате косата ви да расте по-бързо

Косата ви ще бъде здрава, само ако и тялото ви е здраво. Следвайте богата на витамини и протеини диета, за да поддържате доброто здраве на косата си.

Старайте се да приемате храни, богати на цинк, желязо и витамини като А, В, С и Е:

  • Млечни продукти (мляко, сирене)
  • Яйца
  • Пиле
  • Пълнозърнести култури
  • Сьомга
  • Авокадо
  • Хрупкави зеленчуци (спанак, броколи, карфиол)

Използвайте маска за коса

Косата, която е порастнала до нивото на раменете, е с няколко години по-стара от тази в корените и заслужава повече грижи.

Прилагайте маска поне веднъж седмично за да подхраните косата си – тя ще ви благодари със своя блестящ вид.

Опитайте да включите етерични масла от кокос, жожоба и бадем. Те действат като силни овлажнители, които ще помогнат на косата ви да расте по-бързо и да бъде по-здрава и по-красива.

Приемайте хранителни добавки

Хранителните добавки са чудесно попълнение към диетата с цел по-бърз растеж на косата. Някои от най-ефективните на пазара са биотин, фолиева киселина, рибено масло, морски водорасли и ленено масло.

Препоръчваме ви да опитате всяко едно от тях поотделно, за да може да разберете кое ще работи най-добре за вас.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Grimalt, Ramon. “La seguridad en los cosméticos capilares.” Piel 29.3 (2014): 184-189.
  • Margulis, Mario, and Marcelo Urresti. “Moda y juventud.” Estudios sociológicos (1995): 109-120.
  • Suárez Cortez, Ángela María, et al. “Síndrome de pelo impeinable.” Dermatología Argentina 21.3 (2016): 217-219.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.