Как да изправяте косата си, без да я увреждате

Поне веднъж месечно отделяйте време за възстановяващи косата ви процедури
Как да изправяте косата си, без да я увреждате

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

В ежедневната борба срещу капризите на косата, може би ви е по-лесно да я изправяте като използвате преса за коса. Въпреки че с помощта на този „вълшебен“ инструмент косата ви изглежда страхотно и успявате да я контролирате, трябва да имате в предвид, че честото излагане на прекомерна топлина може да я увреди. Прочетете следващите редове, за да научите някои лесни съвети за това как да изправяте косата си , без да я увреждате.

 Съвети как да изправяте косата си

 • Първо – косата ви трябва да бъде напълно суха, когато започнете да я изправяте. Не сушете косата си на максимална степен на сешоара. По-скоро отделяйте повече време за сушене на по-ниска степен. Косата ви ще оцени това.
 • Освен, че е и полезно за косата ви е добре да опитвате да си правите различни прически през седмицата като избирате между различни стилове. По този начин ще избегнете постоянното изправяне на косата и тя няма да бъде изложена на силна топлива.
 • Температурата също е много важна, тъй като ежедневно бързаме често пускаме пресата на най-високата степен на загряване. Така ще изправите косата си по-бързо, но скоро ще забележите и щетите по косата си.
 • Поне веднъж месечно отделяйте време за възстановяващи косата ви процедури. Те зависят от типа на косата ви: мазна, суха или смесена, както и от това дали често я излагате на силна топлина.

Още съвети за изправяне на косата

 • Когато краищата на косата ви са много сухи е най-добре да ги отрежете. В резултат на това косата ви ще продължи да расте здрава и силна. Сухите краища не позволяват на косата ви да бъде здрава. Освен това й придават изтощен вид.
  ако не изправяте косата си правилно краищата й ще изсъхнат и ще се изтощят
 • Добре е да използвате продукт за термична защита, преди да започнете да изправяте косата си. След като нанесете продукта го оставете да подейства за малко. След това подсушете косата си добре. Едва тогава започнете с изправянето.
 • Преди да започнете да изправяте косата си трябва да я разрешите добре. Ако не го направите и в нея има останали възли, когато се изправяте те могат да се разпънат и изгорят.
 • Разделете косата си на малки кичури с помощта на гребен, за да можете да я изправите навсякъде.
 • Друга важна  информацията: ако боядисвате косата си, трябва да полагате още повече грижи, за да не я увредите. Тъй като е химически третирана, този тип коса е по-податлива на увреждане.
 • Също така не забравяйте, че пресата, която използвате трябва да е с добро качество. За съжаление евтините такива ще ви струват по-скъпо в дългосрочен план.

Освен съветите, които споменахме по-горе е добре да знаете, че хранителния т в и режим също е важен за здравето на косата. Непълноценното хранене в комбинация с честото излагане на силна топлина са пагубни за косата.

ако искате здрава коса трябва да я изправяте по-рядко
Водата е от съществено значение, за да запазите косата си здрава. Помнете, че трябва ежедневно да пиете достатъчно вода.

Кои хранителни вещества са необходими за здравата и красива коса

В следващите редове ще ви дадем списък с необходимите хранителни вещества, ако искате косата ви да е блестяща и здрава, както и информация в кои храни се съдържат в големи количества.

 • Желязо: спанак, поточарка, пиле, риба, свинско месо и т.н.
 • Омега-3 мастни киселини: сардини, риба тон, орехи, спанак, ягоди.
 • Цинк: риба, месо, яйца, сирене.
 • Витамин A: черен дроб, яйца, моркови, бадеми.
 • Селен: чесън, лук, сливи, пъпеши, грозде.
 • Витамин B: млечни продукти, плодове, риба, червено месо, яйца.
 • Витамин C: гуава, киви, червен пипер, папая, портокали, спанак.
 • Фолиева киселина: нахут, черен дроб, леща, авокадо, домати, банани.

Ако косата ви е много суха, слаба и изтощена, по препоръка на лекар можете да започнете приема и на добавки, които съдържат необходимите хранителни вещества. В резултат на това ще се радвате на здрава и красива коса.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.