Свръхпроизводството на слуз при лечението на болно гърло

Слузта в гърлото може да бъде резултат от нещо сложно като например алергия или болест, или просто реакция на лош навик. Научете как можете да сложите край тук.
Свръхпроизводството на слуз при лечението на болно гърло

Последна актуализация: 11 декември, 2020

Свръхпроизводството на слуз в гърлото е много чест, но доста дразнещ симптом, особено през есенните и зимни сезони. Обикновено е временно, но може да раздразни в голяма степен дихателния тракт.

Обаче, производството на слуз е защитен механизъм на нашата имунна система. Позволява ни да се предпазваме от бактерии и други микроорганизми. Всъщност, това е доста неспецифична реакция.

Следователно, слузта в гърлото може да се появява поради много различни причини, които варират от пушене до често срещани алергии. Обаче, въпреки че това е нещо много неудобно, което се случва практически с всеки, но малко от нас знаят как да го лекуваме.

Следователно, в тази статия, ще обясним основните причини защо човек може да има това прекомерно количество слуз. Ще ви разкажем и за някои лесни начини да се отървете от него.

Защо се развива свръхпроизводството на слуз в гърлото?

Както споменахме отгоре, слузта може да се развива поради многобройни и различни причини.

На първо място, най-често срещаното е постназално капково. Тогава има натрупване на слуз в носа, която евентуално се спуска към гърлото. От своя страна, постназалното капково възниква поради ситуации като ринит или синузит. Ринитът е възпаление на носната лигавица, което може да бъде или алергично, или неалергично. Например, това е много често срещано при хора, които са алергични към полен или имат обикновена настинка.

Жена с алергия

Синузитът е възпалението на лигавицата в параназалните синуси. Това са кухините вътре в черепа ни, близо до ноздрите. Често срещано е за слузта в гърлото да възникне когато има инфекция или бактерия в него.

По подобен начин, може да възникне поради отклонение на носната преграда. Тази ситуация е много често срещана, както са алергичните процеси и пушенето.

Да, пушенето е една от основните причини за слуз в гърлото. Това е така защото тютюнът е отровна съставка, която продължително раздразнява вашата дихателна лигавица. Следователно, можете да се отървете от него само ако спрете пушенето.

И накрая, имайте предвид, че всеки вид инфекция може да предизвика слуз в гърлото. Най-често срещаните са ангина, фарингит и дори бронхит. Тялото отговаря като произвежда мукус за предотвратяване развитието на микроорганизми и влошаване на инфекцията.

Можете ли да намалите свръхпроизводството на слуз в гърлото?

Няма нужда да прибягвате до лекарства за намаляване на слузта във вашето гърлото. Много лесни мерки могат да ви помогнат да облекчите симптомите или да ги премахнете изцяло:

  • Опитайте се да бъдете във влажна среда. За да направите това, опитайте се да използвате овлажнител или отидете до голям воден басейн.
  • Пийте много течности.
Жена пие вода
  • Опитайте се да си правите гаргара с вода и сол. Това помага за леко отделяне на слузата от гърлото. Можете да се опитате да използвате капки за нос.
  • За да избегнете раздразнение на гърлото, е препоръчително да проветрявате къщата или мястото, където живеете. Можете дори да се опитате да се разходите в чисти, непокътнати природни области, далеч от движение и пушек.
  • Разбира се, важно е да премахнете тютюна защото е раздразняващ и една от основните причини за слузта.
  • Друга препоръка е да държите вашата глава значително повдигната докато спите. Можете да използвате две възглавници или одеяло за да се повдигне малко. Следователно, ще предотвратите натрупването на слуз във вашето гърло.

Заключение

Слузта в гърлото е много неудобна ситуация. Може да възникне поради нещо като алергия или заболяване, или просто да е реакция към вреден навик.

Все пак, избягвайте да поглъщате вашите храчки. По подобен начин, издухвайте носа си ако имате настинка или запушване на носа. Това е така защото ако не го направите, тогава цялата слуз в тази област може да се премести към вашато гърло.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.