Широкоспектърните антибиотици

Широкоспектърните антибиотици са чудесно средство за лечение на няколко бактериални заболявания. Имат обаче основен недостатък: резистентността
Широкоспектърните антибиотици

Последна актуализация: 10 декември, 2021

Широкоспектърните антибиотици са ефективни при унищожаването на голям брой бактерии. Разберете какви са те, как работят и какви са последствията от прекаляването с тях в тази статия.

Широкоспектърните антибиотици

Широкоспектърните антибиотици могат значително да намалят популацията на бактерии, като унищожат голям брой различни видове микроорганизми. Междувременно антибиотиците с малък спектър са само за определен тип бактерии.

Обикновено са бактериостатични. Следователно, те не унищожават бактериите. Вместо това те предотвратяват техния растеж и размножаване. В резултат на това бактериалната популация изчезва. Това действие се състои в инхибиране на синтеза на протеини в бактериите, което не им позволява да се размножават.

Те имат голяма ефективност, но един от големите им проблеми е, че могат в крайна сметка да елиминират други здрави бактерии, които са полезни за вашата ендогенна флора.

Като цяло има голям брой антибиотици. Това се дължи на разработването на нови антибиотици за заместване на старите и неефективни. В крайна сметка бактериите често развиват резистентност към тези лекарства.

Нека да разгледаме някои от различните видове антибиотици.

Амоксицилин и клавуланова киселина (AMC)

Стомашно-чревната система и широкоспектърните антибиотици

Освен, че атакуват патогенните бактерии, антибиотиците унищожават и добрата бактериална флора.

Този вид антибиотик има различен механизъм на действие.

Той си партнира с две съединения. От една страна, амоксицилин предотвратява синтеза на бактериални стени. Междувременно клавулановата киселина запазва ролята на амоксицилина: засилвайки я.

Този тип широкоспектърни антибиотици обикновено се използват за лечение на респираторни инфекции. Поради широкото си и не строго използване AMC често води до появата на резистентност и причинява глобален здравословен проблем.

Тетрациклините

Тетрациклините са серия от съединения, които имат химическа структура и механизъм на съвместно действие. Всички те са предназначени да инхибират синтеза на протеини в бактериите.

Медицинската им употреба е доста ограничена. Това се дължи на потенциално токсичните ефекти, които имат върху организма. Обикновено лекарите ги дават за лечение на хламидия, бруцелоза или микоплазма.

Хлорамфеникол

Хлорамфениколът също действа, като инхибира синтеза на бактериални протеини.

Те го използват за лечение на инфекции, причинени от салмонеланякои видове менингит и пневмония. Този антибиотик пречи на ензимното функциониране на черния дроб. Затова лекарите трябва да следят внимателно неговото приложение.

Макролидите

Този вид антибиотици също е от широкоспектърените, въпреки че е по-специфичен.

Подобно на предишните, механизмът му на действие е да инхибира синтеза на протеини.

Еритромицинът се счита за един от по-малко токсичните антибиотици. Използва се за лечение на определени случаи на пневмония, причинена от Mycoplasma pneumonia или Legionella pneumophila.

Резистентност при широкоспектърните антибиотици

лекарства

Резистентността към антибиотици е основен здравен проблем в световен мащаб.

Широкоспектърните антибиотици могат да бъдат чудесен вариант за лечение на определени инфекции. Въпреки това, прекомерната им употреба причинява широко разпространен здравословен проблем поради появата на резистентност.

Всеки антибиотик е в състояние да предизвика резистентност. Бактериалните щамове могат да мутират и да се развиват бързо. Следователно някои в крайна сметка ще станат устойчиви на съединението.

Проблемът се задълбочава, когато тези резистентни щамове продължават да заразяват населението и няма ефективни антибиотици, които да се борят с тях. В резултат на това постоянно се създават нови антибиотици (антибиотици от второ и трето поколение). Проблемът обаче продължава и пак се появяват нова резистентност.

Злоупотребата с широкоспектърните антибиотици се превърна в много голям проблем. Те засягат голям брой микроорганизми и могат да генерират мултирезистентност във всички тях.

В същото време има проблемът с кръстосаната резистентност . Това се случва, когато вид бактерии станат резистентни към антибиотици в допълнение към други бактерии с намален спектър.

Поради всичко това е от съществено значение да се повиши осведомеността за опасностите от злоупотреба с антибиотици. Резистентностите вече се отразяват на глобалното здраве и водят до появата на инфекции, които смятаме, че сме изкоренили.

Говорете с вашия лекар за всякакви въпроси, които може да имате.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Neu HC. The crisis in antibiotic resistance.  Science.1992;257:1064-1073.
  • Kaur, S. P., Rao, R., & Nanda, S. (2011). Amoxicillin: A broad spectrum antibiotic. International Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences.
  • Levy SB. Confronting multidrug resistance: a role of each of us.  JAMA.1993;269:1840-1842.
  • Schrag S, Perrot V. Reducing antibiotic resistance.  Nature.1996;381:120-121.
  • Kenyon, S. L., Taylor, D. J., & Tarnow-Mordi, W. (2001). Broad-spectrum antibiotics for preterm, prelabour rupture of fetal membranes: The ORACLE I randomised trial. Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(00)04233-1

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.