Едноседмичната диета, която наистина работи

Хранителното ви меню през тези дни ще се състои от зеленчуци, плодове, крехко месо и
Едноседмичната диета, която наистина работи

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

В наши дни много хора страдат от наднормено тегло или затлъстяване – два здравословни проблема, които са изключително опасни и се дължат на заседнал начин на живот и вредни хранителни навици. Преборването на тези състояния обаче не е невъзможно. Съществуват много нови стратегии за елимиране на излишните килограми и възвръщането на здравословното тегло. Готови ли сте да изпробвате едноседмичната диета, която наистина работи?

Не бива да забравяме също, че здравословното тегло е синоним на добро здраве. Ако търсите начин да свалите излишните килограми и нито една диета не ви помага в това начинание, то продължавайте да четете – в днешната статия ще разгледаме един ефикасен и сигурен диетичен план, който си заслужава да пробвате. Той ще ви помогне да елиминирате нежеланите килограми.

Диетата с “чудодейната супа” за сваляне на килограми в рамките на само 1 седмица

Диетата с “чудодейната супа” е създадена през 1988 г. в болница Лома Линда, Калифорния. Първоначално тази супа е била предлагана на пациенти, които страдали от наднормено тегло и сърдечни заболявания. Те се нуждаели от понижаване на килограмите с оглед последваща потребност от подлагане на операция. През годините обаче супата започва да става популярна. Все повече хора научават рецептата й и я прилагат, като успяват да свалят излишните килограми бързо и без йо-йо ефект.

Диетата се състои от 7-дневен план, в рамките на който тялото преминава през процес на детоксикация. Всички токсини, които вредят на здравето, биват извеждани от тялото. След като се подложите на диетата, цялостното ви здравословно състояние ще се подобри. Този положителен ефект е достатъчна мотивация, за да изпълните плана до самия му край. Хранителното меню през тези 7 дни се състои от зеленчуци, плодове, крехко месо и супа.

“Чудодейната супа” включва съставки като зеле, което осигурява усещане за пълнота и стимулира метаболизма, провокирайки елиминиране на натрупаните мазнини в тялото. Едноседмичната диета не съдържа никакви брашна, мазнини и захари. Така тялото се настройва на вълна горене на калории по-бързо и по-бързо. За целта се използват резервите от мазнини.

Как безопасно да следвате диетата

Тлъстини по корема

Преди да обясним как точно в рамките на 1 седмица да отслабнете (с около 4,5 кг.), трябва да знаете, че едноседмичната диета трябва да бъде следвана само по специални поводи. В никакъв случай не бива да я спазвате по-дълго време от препоръчителното. Запомнете – тази диета не снабдява тялото ви с всички жизненоважни хранителни вещества. Затова е важно да я спазвате в кратък период от време – точно толкова дълго, колкото е – 7 дни.

Струва си да знаете още, че в края на тези 7 дни трябва да бъдете подготвени за нов начин на живот – по-здравословен. Това означава, че ви препоръчваме след тази седмица да следвате балансирана диета. Тя ще гарантира запазване на желаното тегло.

Избягвайте едноседмичната диета и други подобни на нея, ако страдате от заболявания на бъбреците или диабет. Хората в тези състояния се нуждаят от балансирана диета, в която не липсват важни хранителни вещества. Консултирайте се с лекар, преди да я започнете.

Едноседмичната диета за отслабване

Едноседмичната диета за отслабване
 • Ден 1: Консумирайте няколко порции плодове. Препоръчително е да са такива, които съдържат повече вода – например диня, пъпеш и ананас.
 • Ден 2: Консумирайте много пресни зеленчуци. Избягвайте боба, зеления грах и царевицата. Можете да ядете също така готвени зеленчуци. Не забравяйте да повишите приема на течности.
 • Ден 3: Смесвайте плодове и зеленчуци, като избягвате продуктите, съдържащи нишесте, например картофи и банани.
 • Ден 4: По време на този ден консумирайте до 8 банана и изпийте до 6 чаши нискомаслено мляко. Така ще снабдите тялото с енергията, която му е необходима, докато съществеменно намалявате апетита за сладко.
 • Ден 5: Консумирайте 2-3 порции крехко месо през деня. Можете да изядете и 6 малки домата. Препоръчително е месото да бъде варено или печено, а доматите можете да консумирате сурови или печени. Задължително приемайте много течности.
 • Ден 6: Консумирайте 2-3 порции крехко месо с гарнитура от много сурови или варени зелени зеленчуци.
 • Ден 7: В този ден можете да консумирате до 3 порции кафяв ориз, а също така смути от плодове и зеленчуци, като в никакъв случай не използвате подсладители.

Рецептата на “чудодейната супа”

В допълнение към храните, които изброихме по-горе за диетата, можете да консумирате тази супа на корем всеки ден, всеки път, щом усетите глад. Тя е нискокалорична, поради това можете да я приемате няколко пъти на ден, без да изпитвате угризения.

Съставки:

 • 3 глави бял лук
 • 1 зелена чушка
 • 1 домат
 • 1 зелка
 • 1 връзка целина
 • 2 морка
 • Сол (умерена употреба)
 • Други подправки по желание

Начин на приготовление:

Нарежете всички зеленчуци на дребно, така че да ви е приятно да ги консумирате. След това ги сварете в тенджера, пълна с вода. Варете в продължение на 10 минути или докато зеленчуците станат меки. Подправете по желание.

Рецепта за отслабване със сок от моркови и магданоз

Освен супата, която няма да доведе до качване на килограми, препоръчваме ви да пиете сок от моркови и магданоз. С този сок ще стимулирате процеса на извеждане на излишните течности от организма. Можете да консумирате по чаша от сока всеки ден без никакви угризения на съвестта. За максимален ефект съчетайте консумацията с някакъв вид физическа активност.

Съставки:

 • 2 портокала
 • 2 моркова
 • 1 чаша вода (200 мл.)
 • 1 връзка магданоз

Начин на приготовление:

Изстискайте сока от лимона. Блендирайте всички съставки. Трябва да получите гладък, хомогенизиран сок. Можете и да пасирате зеленчуците, а след това да ги смесите с вода и портокалов сок.

Хареса ли ви днешната ни статия? Не забравяйте да я споделите в социалните мрежи!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Health and Social Care Information Centre. (2014). Statistics on Obesity , Physical Activity and Diet. Health San Francisco. https://doi.org/978-1-84636-274-3
 • Amine, E. K., Baba, N. H., Belhadj, M., Deurenberg-Yap, M., Djazayery, A., Forrestre, T., … Yach, D. (2003). Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases. World Health Organization – Technical Report Series. https://doi.org/10.1016/S0031-3025(16)36541-2
 • Makoundou, V., Habicht, F., Bobbioni-Harsch, E., Pataky, Z., & Golay, A. (2010). Lone term weight loss maintenance. Revue Medicale Suisse. https://doi.org/10.1093/ajcn/82.1.222S

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.