Две рецепти за нисковъглехидратен хляб

Не е задължително хлябът да е направен от зърнено брашно. Може да се направи и с други видове брашно, като бадемово брашно.
Две рецепти за нисковъглехидратен хляб

Написано от Virginia Martínez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Ние обикновено свързваме думата „хляб“ с въглехидрати. Така че възможно ли е да съществува нисковъглехидратен хляб? Отговорът е да. Всъщност е възможно да намерите нисковъглехидратен хляб в различни магазини и супермаркети.

В тази статия ще ви дадем две рецепти за нисковъглехидратен хляб. Не само, че тези рецепти са лесно, но и хлябът е също вкусен!

Нисковъглехидратен хляб и въглехидрати

Основната съставка на хляба е брашното. Но какво точно представлява брашното?

Брашното е продукт, резултат от смилане на брашно, обикновено пшеница, въпреки че е често срещано да се използва ечемик или ръж. Има също брашно от животински произход (кости, риба и т.н.). Във всеки случай общата черта е нишестето, сложен въглехидрат.

Нисковъглехидратен хляб: снимка на различни видове такъв хляб

Зърната са богати на въглехидари и въпреки че много популярни диети ги отхвърлят, те са важно макро хранително вещество. Те помагат за осъществяването на енергийните нужди на тялото и съставят част от телесните тъкани.

Поради тази причина, дневният препоръчителен прием на въглехидрати е между 50% и 55% от всички задължителни макро хранителни вещества.

Обаче много хора надвишават този процент ежедневно. Много храни имат високо съдържание на въглехидрати. Това свършва с излишък от въглехидрати, които са складирани в тялото засега.

Ето защо ограничаването приема на въглехидрати е често срещано в много диети за сваляне на килограми. Някои хора избягват хляба защото хляба, направен с бяло брашно, обикновено има високо съдържание на въглехидрати. Освен това, това е храна, която много хора ядат ежедневно- понякога дори няколко пъти на ден.

Но има ли други варианти?

Нисковъглехидратен хляб

Каквото и да е, има много алтернативи към хляба, които са направени от зърна и не само са вкусни, но и питателни. Хлябът може да бъде приготвен от храни, различни от обичайното брашно. Известен пример е кето хляба, които обикновено се яде от хора, следващи кетогенната диета.

Във всеки случай за да направите нисковъглехидратен хляб, трябва да се използват други видове брашно. Предложените отдолу рецепти използват бадемово брашно. Това не само ни уверява, че хлябът има по-малко въглехидрати, но също увеличава протеина в хляба.

Първата рецепта е наистина лесна и бърза- толкова бърза, че времето за приготвяне е само няколко минути в микровълновата фурна! Втората рецепта изисква повече време за приготвяне в микровълновата фурна, което ще даде на хляба повече вкус и текстура. И двете рецепти са вкусни и бедни на въглехидрати!

Опитайте ги!

Рецепта за нисковъглехидратен хляб

Семена за хляб

Съставки

  • 2 яйца (180 г)
  • 1 супена лъжица мая (10 г)
  • Различни видове семена (чиа, слънчоглед и т.н.).
  • 6 супени лъжици бадемово брашно (60 г)

Приготвяне

  • Първо, разбийте добре яйцата.
  • След това в същата купичка добавете бадемовото брашно, маята и семената.
  • После разпръснете тестото в няколко съдове, безопасни за фурна. Трябва да има тънък слой във всеки съд.
  • Сега просто поставете съда в микровълновата фурна за около 2 минути (може леко да варира в зависимост от силата на вашата микровълнова фурна).
  • След това, препичането на вашия нисковъглехидратен хляб в тостера ще го направи много по-вкусно. Насладете се!

Друга рецепта за хляб

Брашно за хляб в бурканче

Съставки

  • Сол за вкус
  • 3 яйчени белтъци (90 г)
  • 2 супени лъжици мая (20 г)
  • 1 чаша топла вода (250 мл)
  • 1 и половина чаша бадеми (150 г)
  • 40 грама псилиум (40 г)

Приготвяне

  • Първо, ако бадемите не са вече разбити, разбийте ги докато не се превърнат във фина пудра.
  • Предварително загрейте фурната на 170°C (325 to 350 °F).
  • След това смесете бадемите, псилиума, маята и солта в купичка. Смесете всичко много добре.
  • После, добавете постепенно оцета и белтъците, и продължавайте да смесвате.
  • След това добавете малко по малко горещата вода.
  • Сега замесете добре тестото. Щом тестото е добре замесено, нарежете тестото на малки парчета (около шест). Имайте предвид, че тестото ще нарастне, така че не го правете твърде гъсто.
  • Накрая поставете тестото във фурната и изпечете за около 50 минути. На този етап, ако искате да добавите още повече вкус, можете да разпръснете някои семена отгоре.
  • Вашият нисковъглехидратен хляб е готов!

Уверяваме ви, че този нисковъглехидратен хляб е вкусен и допълва идеално почти всяка храна! Не се колебайте да добавите конфитюр, масло или зехтиново олио и да се насладите на вашия нисковъглехидратен хляб!


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.