Два лесни начина за приготвянето на лазаня
Приготвянето на лазаня е много по-лесно отколкото си мислите. Често пренебрегваме това ястие, мислейки си, че е много сложно. Но в действителност приготвянето на лазаня е изключително лесно.
Лазанята е италианско ястие, което много бързо става популярно по цял свят. Състои се от няколко пласта кори от грис и твърда пшеница, между които има пълнеж. Отгоре ястието е покрито с моцарела и сос бешамел.
Дойде времето да се научите да приготвяте лесно и бързо лазаня. Запомнете: след като усвоите тези техники, ще можете да експериментирате и обогатите кулинарните си умения!
Лесни начини за приготвянето на лазаня
1. Лазаня със зеленчуци
Ако нямате много опит в кухнята, а искате сами да си приготвите лазаня, е най-добре да опитате тази рецепта със зеленчуци. По този начин наистина ще се научите как да приготвяте съставките и какво време ще ви бъде необходимо за това.
Зеленчуците, като тези в тази рецепта, се приготвят по-лесно от месото. Затова са по-добър вариант за начинаещите в кухнята.
След като усвоите техниката, можете да добавите и определен вид месо (бяло или червено според предпочитанията ви) към рецептата.
Необходими продукти
- 2 малки чаши нарязани гъби (175 г)
- Щипка пипер и няколко стръкчета риган
- ½ средно голяма чаша нискомаслено сирене (95 г)
- 8 броя кори за лазаня (250 г)
- 1 супена лъжица зехтин (45 мл)
- 4 големи чаши спанак (600 г)
- 1 домат, нарязан на жулиени (85 г)
- 3 скилидки намачкан чесън (15 г)
- ½ чаша тиквички (50 г)
- 1 средно голям лук (45 г)
- 1 супена лъжица сол (45 г)
Начин на приготвяне
- Затоплете на слаб огън тиган с малко зехтин.
- Изсипете тиквичките с малко сол и пипер.
- Задушавайте зеленчука около 5 минути.
- Прибавете лука и повторете стъпките. След това добавете и другите зеленчуци (оставете гъбите и чесъна за накрая).
- Попарете спанака отделно в съд с вряла вода и сол на силен огън за около две минути.
- Поставете корите за лазаня в съд (за предпочитане стъклен).
- Отстранете съда със зеленчуците от котлона.
- Доматената паста не трябва да бъде смесвана със зеленчуковия пълнеж или моцарелата. Започнете с подреждането на пластовете на лазанята. Редете по следния начин: една кора, пълнеж (зеленчуци, сирене, доматена паста) и след това соса бешамел.
- Печете лазанята на 180 градуса за 20-25 минути.
- Оставете я да се охлади за около 5 минути и й се насладете.
Прочетете и: 3 идеи за бърза и здравословна вечеря
2.Класическа лазаня
Добре е да се научите да приготвяте и класическа лазаня. Не само, за да й се наслаждавате, но и за да усвоите различните вариации на ястието, съществуващи днес.
Най-важната съставка е пълнежът – смляно телешко или пилешко месо. Обърнете внимание на необходимите съставки и количества в следващите редове.
Необходими продукти
- ½ супена лъжица зехтин (50 мл)
- 2 ½ чаши сос бешамел (275 мл)
- 3 чаши моцарела (400 г)
- 2 чаши доматен сос (250 мл)
- Кори за лазаня (400 г)
- 1 чаша доматена паста (115 мл)
- 1 супена лъжица пипер (45 г)
- Телешка кайма (500 г)
- ½ супена лъжица сол (30 г)
- ½ лук (50 г)
- Сос Уорчестър
Препоръчваме ви да прочетете и: Три рецепти за барбекю сос за месо
Начин на приготвяне
- Задушете телешката кайма в средно голям тиган на слаб огън с малко сол, пипер, сос Уорчестър, лук, доматена паста и зелени пиперки за около 20 минути докато се сготви добре.
- Докато пълнежът се готви, пригответе съда, в който ще подредите лазанята.
- След като пълнежът е готов, започнете с подреждането на лазанята по следния начин: кора за лазаня, пълнеж, сос.
- Разпределете равномерно моцарелата и соса бешамел.
- Повтаряйте процеса докато не покриете цялата повърхност на съда.
- Печете ястието на 180 градуса за 25 минути.
- След като лазанята е готова, изчакайте пет минути преди да я поднесете.
Както вероятно се уверихте, приготвянето на лазаня не е толкова трудна задача. Просто трябва да бъдете внимателни и да се осмелите да направите първата крачка.
Не се притеснявайте и да заместите месото с риба тон или да използвате нетрадиционни кори за лазаня (приготвени от спанак вместо от брашно например). Така ще направите ястието по-впечатляващо и ще повишите хранителната му стойност.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Delgado, C. Las recetas de los grandes maestros. St. Martin’s Press, 1992.
- Slavin JL, Lloyd B. Health benefits of fruits and vegetables. Adv Nutr. 2012;3(4):506–516. Published 2012 Jul 1. doi:10.3945/an.112.002154
- Llopis, M. Cocina de las pastas. SELECTOR, 1995.
- Sánchez, F. Cocina y repostería, recetario. Editorial Paraninfo, 2006.
- Kimura, K. S., de Souza, M. L. R., Gasparino, E., Mikcha, J. M. G., Chambó, A. P. S., Verdi, R., … Goes, E. S. dos R. (2017). Preparation of lasagnas with dried mix of tuna and tilapia. Food Science and Technology, 37(3), 507–514. https://doi.org/10.1590/1678-457x.24816