Домашни средства за лечение на фарингит

Фарингитът е некомфортна инфекция, която се причинява от бактериална или вирусна инфекция. Научете се как да подпомогнете лечението му в домашни условия!

Щом лигавицата, обвиваща фаринкса се възпали, възниква състояние, наречено фарингит. Най-честите симптоми, свързани с него са треска, болка при преглъщането и зачервяване в тази област. Всичко това може дори да попречи на храненето и говоренето.

Вирусните (както и бактериалните) инфекции обикновено причиняват тези състояния и поради тази причина е често срещан проблем през студените месеци. В тази статия ще ви разкрием най-добрите домашни средства, с които да се преборите с него.

Натурални рецепти за борба с фарингита

Въздухът, който дишаме, храната, която консумираме и това, колко добре се обличаме и завиваме вечер, когато тялото ни е отпуснато, могат да бъдат ключови фактори за това възпалително заболяване.

Някои от домашните средства, които могат да ви помогнат в тези случаи са:

Гаргара от мащерка

Тази ароматна подправка притежава аналгетични и противовъзпалителни свойства, които са много ефективни при фарингит.

Тази рецепта е разделена на две: едната включва гаргара, а другата е чай за пиене.

Съставки

  • 1 чаша вода (250 мл)
  • 1 супена лъжица мащерка (10 г)
  • сокът от 1/2 лимон
  • 1 супена лъжица мед (25 г)

Метод

  • Първо нагрейте водата до завиране.
  • След това добавете мащерката и оставете да престои 10 минути.
  • Отцедете, след което добавете лимоновия сок и меда.
  • Когато всичко се смеси добре, направете гаргара с течността три пъти (всеки път с по една лъжица от течността). Щом приключите не преглъщайте, а изплюйте в мивката.
  • Изпийте останалата част на порции през деня.

Морков, маринован в мед

Това е едно отлично средство срещу фарингита, тъй като редуцира симптомите му и плавно намаля инфекцията.

Съставки

  • 2 моркова
  • 4 супени лъжици мед от мащерка (100 г)
  • Сокът от един лимон

Метод:

  • Първо, обелете и настържете морковите.
  • След това ги поставете в купа заедно с меда и разбъркайте добре.
  • Покрийте сместа и я оставете да се маринова през нощта.
  • На сутринта, добавете лимоновия сок и приемайте по лъжица всеки ден.

Чай от невен

Много са ползите за здравето и красотата от това оранжево растение. Цветът от невена съдържа горчиви съставки, които притежават свойството да намаляват възпалението.

Съставки

  • 1/2 чаена лъжица сушен цвят от невен (2 г)
  • 1 чаша вода (250 мл)

Метод

  • На първо място нагрейте водата и прибавете цвета от невен преди да заври.
  • Изключете котлона и оставете чая да покъкри около 5 минути.
  • Прецедете го и изпийте (по желание подсладете с мед).
  • Можете да пиете по 3 чаши на ден. Друг вариант е да си правите гаргара с по една супена лъжица от течността, докато е топла.

Чай от тинтява

Това растение притежава свойството да стимулира производството на бели кръвни телца, а освен това увеличава и защитните сили на организма. Нещо повече, използва се при лечението на множество респираторни заболявания, включително фарингит.

Съставки

  • 1 супена лъжица сушен корен от тинтява (10 г)
  • Чаша вода (250 мл)
  • 1 супена лъжица мед (25 г)

Метод

  • Загрейте водата и преди да заври добавете корена от тинтява.
  • Отнемете от огъня, покрийте и оставете да се запари за 5 минути.
  • Прецедете, подсладете с мед и консумирайте вечер.

Доматен сок

Доматите са идеални за освежаване в тези трескави периоди, когато ви боли гърлото. А и са пълни с хранителни вещества. Като консумирате доматен сок, ще имате възможност да се снабдите с хранителни вещества, без дори да трябва солидни количества храна да преминават през гърлото ви, увеличавайки болката.

Съставки

  • 2 домата
  • 1/2 чаша вода (125 мл)

Метод

  • Измийте доматите добре, разрежете ги наполовина и премахнете семките.
  • Поставете ги в блендер, добавете водата и пасирайте добре.
  • Пийте бавно. Можете да консумирате до 4 чаши дневно.

Гаргара с градински чай

Градинският чай е растение, което се използва за лекуването на рани и различни видове заболявания (от артрит до ПМС). Освен това, неговите противовъзпалителни и антисептични свойства помагат в случаите на ангина, фарингит и гингивит.

Съставки

  • 2 супени лъжици градински чай (20 г)
  • 2 чаши вода (500 мл)

Метод

  • Загрейте водата, докато миете обилно листата от градинския чай.
  • Щом заври, прибавете градинския чай и отнемете течността от котлона.
  • Покрийте и оставете да се запари 10 минути.
  • Щом течността се стопли я отцедете и правете гаргара по няколко пъти дневно.

Чай от липа

Цветовете от липата представляват средство за изпотяване. Това означава, че те увеличават потенето на тялото, като същевременно увеличават и телесната температура, която от своя страна елиминира бактериите и вирусите, причиняващи фарингит.

Съставки

  • 1/2 чаена лъжица сушен цвят от липа
  • 1 чаша вода (250 мл)

Метод

  • Първо загрейте водата.
  • Щом заври добавете липовия цвят.
  • Варете 5 минути, след което отнемете от котлона.
  • Покрийте за 10 минути, прецедете и консумирайте.
  • Можете да пиете до 3 чаши дневно.

Гаргара с букова кора

Това дърво съдържа големи количества танини, които са отлични антисептични и противовъзпалителни средства за лечение на състояния както на кожата, така и на лигавицата.

И затова ви препоръчваме да си правите гаргара с отвара, направена с това дърво.

Съставки

  • 1 супена лъжица сушена букова кора ( 10 г)
  • 4 чаши вода (1 литър)

Метод

  • Сварете водата с добавената букова кора за 5 минути.
  • Отнемете от огъня и оставете отварата да се запари за още 5 минути.
  • Прецедете и си правете гаргара на всеки 5 минути.

Мляко с куркума и мед

Преди да си легнете ви препоръчваме да приемате от тази вкусно и ефективно средство, което лекува фарингита, както и редица други респираторни заболявания.

Съставки

  • 1 чаша мляко (250 мл)
  • 1 чаена лъжица масло (5 г)
  • 1 чаена лъжица мед (7.5 г)
  • 1 чаена лъжица куркума на прах (5 г)

Метод

  • Стоплете млякото без да го оставяте да заври.
  • След това го премахнете от котлона и го излейте в чаша.
  • Прибавете маслото, меда и куркумата, и разбъркайте добре.
  • Консумирайте преди да се охлади.