Домашни средства за борба с гъбични инфекции

Една от най-честите причини за вагинални гъбични инфекции е кандида албиканс. Натуралното кисело мляко е едно от най-добрите средства за борба с вагинални гъбички. Бактериите, които то съдържа, спомагат за възстановяването на баланса на рН.
Домашни средства за борба с гъбични инфекции

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Вагиналните гъбични инфекции се предизвикват от множество микроорганизми, които обикновено се намират в здравата вагина. Една от най-честите причини за вагиналните инфекции е кандида албиканс, която причинява симптоми като бяло течение, неприятен мирис, сърбеж и зачервяване на срамните устни, като в някои случаи зачервяването може да стигне до горната част на бедрата.

Друг вид вагинална инфекция е наречена от лекарите “бактериална вагиноза“. Симптомите включват силно течение, придружено от силна миризма, особено след полов акт.

Когато имате симптоми на гъбична инфекция, много е важно да се консултирате с вашия лекар, за да се определи правилното лечение за вида на организмите, които причиняват инфекцията. Представяме ви следните домашни средства и здравословни навици, които могат да ви помогнат да се преборите с инфекциите:

Здравословни навици за борба с гъбични инфекции

Подсушавайте се добре

Не забравяйте да се подсушавате добре след тоалет. Гъбичките растат и се възпроизвеждат в топла и влажна среда, така че е важно да подсушавате напълно вагиналната област след вземане на душ или тоалет.

Носете дишащо бельо

памучното бельо предпазва от появата на вагинални гъбични инфекции

Носете дишащо бельо. Това ще ви помогне да избегнете задържането на влага и топлина. Ако носите изкуствено бельо се уверете, че то съдържа известно количество памук. Също така избягвайте носенето на мокър бански костюм за продължителен период от време след плуване.

Поддържайте правилна лична хигиена

Ползвайте мек сапун независимо дали страдате или не от гъбични инфекции. Измивайте се ежедневно и не ползвайте чужди кърпи, сапуни и други предмети за лична хигиена. Изпирайте бельото си в гореща вода или с разтвор на оцет и вода, за да елиминирате напълно всички гъбички.

Избягвайте силни сапуни

използването на сапун и появата на вагинални гъбични инфекции

Силните сапуни и продукти за лична хигиена, които съдържат алкохол могат да раздразнят вагината и да променят естественото й рН. Когато изпитвате симптоми на гъбична инфекция, си пригответе вагинална промивка с малко оцет, разреден с вода. Оцетът ще помогне за възстановяване на естественото рН на влагалището, за да се нормализира до 4.5.

Домашни средства за борба с вагинални гъбични инфекции

Натурално кисело мляко

натурално кисело мляко против вагинални гъбични инфекции

Натуралното кисело мляко е едно от най-добрите средства за борба с вагиналните гъбични инфекции. То спомага за възстановяване на естествения киселинен баланс, благодарение на бактериите, които съдържа. Когато страдате от гъбична инфекция, не само яденето на повече кисело мляко помага, но то може да се прилага външно или разредено с топла вода и да се използва като промивка.

Борна киселина

Борната киселина е евтино средство за борба с вагиналните гъбички. Няколко изследвания показват, че е много ефективна в борбата с гъбични инфекции. Под лекарски надзор можете да си приготвите желатинови капсули за използване като свещички, като запълните малки капсули с борна киселина. Използвайте това лекарство веднъж дневно в продължение на една седмица.

Билкови средства

  • Ако искате да облекчите вагиналния сърбеж и парене, си пригответе разтвор от розмарин и използвайте кърпа напоена с него за външно налагане.
  • Друг вариант е приемането на чай от мащерка, като за чаша вряща вода ползвате една супена лъжица мащерка. Пийте от 1 до 4 чаши дневно.
  • Слез е чудесно средство за борба с кандида албиканс и симптомите, които тя причинява. Това растение е идеално за намаляване на възпалението, както и за осигуряване на спокоен и обезболяващ ефект. За приготвянето му, поставете в литър вряща водя няколко листа от слез. Оставете сместа да изстине и а използвайте като баня за накисване като потопите долната си част на тялото.

Надяваме се, че сте се харесали тази статия за това как да се преборите с гъбичните инфекции.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.