Победете гъбичките по ноктите с тази натурална рецепта

25.02.2018
Ако забележите признаци на гъбички по ноктите можете да се справите с проблема с тази натурална рецепта и да избегнете появата на усложнения в средно и дългосрочен план.

Когато става въпрос за гъбичките по ноктите е важно да действате възможно най-бързо след като ги забележите. В тази статия искаме да споделим с вас как да си приготвите тази натурална рецепта съдържаща спирт и природни съставки, която ще ви помогне да се справите с проблема.

Гъбичките по ноктите, познати и като омихомикоза, се причиняват от дерматофити, дрожди или недерматофитни плесени, които бързо се разпространяват във влажна и топла среда.

При появата си гъбичките не показват почти никакви симптоми. С течение на времето ноктите започват да се удебеляват, да пожълтяват, а кожата около тях изглежда възпалена. Важно е да се преборите с гъбичките, за да не загубите засегнатите нокти.

Как да се справите с гъбичките по ноктите

Това средство е продукт за външна употреба с антисептично и противогъбично действие, унищожаващо микроорганизмите причиняващи инфекциите. С други думи това средство действа като част от традиционните противогъбични лекарства. Но е по-евтино и не съдържа агресивни химически вещества.

Полезните качества на спиртаспирт като съставка в натурална рецепта против гъбички

За да засилим действието на това натурално средство ще използваме 90% етилов спирт, който обикновено присъства в комплектите за оказване на първа помощ.

Той се отличава с дезинфектиращото и антибактериалното си действие, което предотвратява появата на инфекциите, когато се използва за почистване на рани.

Той е много ефикасно средство срещу масово разпространените бактерии и гъбички, въпреки че не атакува бактериалните спори.

Използва се като допълнение към останалите съставки в това средство против онихомикоза. Но спирта трябва да бъде комбиниран с други съставки, за да се засили действието му.

Вижте и: 6-те най-добри натурални средства против гъбички по главата

Полезните качества на водородния пероксид

Водородният пероксид е натурален продукт използван за дезинфекция на повърхностни рани. Антибактериалното и противогъбичното му действие спомагат ефикасно борбата срещу гъбичките по ноктите на ръцете и краката, така че той често присъства в терапевтичните средства, използвани за целта.

Водородният пероксид намалява пожълтяването на ноктите причинено от гъбичките. Освен това предотвратява изтощаването и счупването на ноктите.

Полезните качества на белия оцетбял оцет като съставка в натурална рецепта против гъбички

Друг натурален продукт, от чиито качества ще се възползваме е белият оцет. Известен с приложението си в кухнята, като лечебен продукт и почистващо средство в домакинството, този дезинфектант действа чудесно и срещу онихомикоза.

Белият оцет съдържа органични киселини. Те разрушават средата, необходима за разпространението на микроорганизмите и спират инфекциите.

Антисептичното и противогъбичното действие на този продукт спомагат борбата срещу гъбичките и предотвратяват увреждането на ноктите.

Затова белият оцет е страхотен помощник за намаляване на сърбежа, втвърдяването и други неприятни симптоми, причинени от гъбичките по ноктите.

Как да си приготвите тази натурална рецептанатурална рецепта против гъбички

За да победите гъбичките увреждащи ноктите ви трябва да съчетаете изброените по-горе продукти. Тази натурална рецепта се приготвя лесно. Трябва да я използвате редовно докато проблемът отшуми.

Вижте и: Домашни средства за борба с гъбични инфекции

Съставки

 • 5 супени лъжици:
  • 90% етилов спирт
  • водороден пероксид
 • 2 супени лъжици бял оцет

Необходими пособия и продукти

 • 1 стъклен съд
 • Памук

Приготвяне

 • Първо налейте спирта в стъкления съд и го смесете с водородния пероксид и белия оцет.
 • Затворете съда и го разклатете докато всички съставки се смесят добре.
 • Съхранявайте съда на хладно и сухо място, за да запазите сместа в добро състояние.

Начин на употреба

 • Добре измийте засегнатите нокти. Подсушете ги и ги намажете със сместа с помощта на памук.
 • Ако нокътят е прекалено дебел или пожълтял, изпилете повърхността му, преди да нанесете лекарството.
 • Използвайте сместа два пъти дневно, всеки ден.
 • Запомнете, че ефектът от тази натурална рецепта няма да е мигновен. Важно е да я използвате поне 2 месеца.
 • Ако инфекцията продължава удължете терапията от 8 до 12 месеца.

Ако забележите признаци на гъбички по ноктите можете да се справите с проблема с това натурално средство и да избегнете появата на усложнения в средно и дългосрочен план.

 • Singal, A., & Khanna, D. (2011). Onychomycosis: Diagnosis and management. Indian Journal of Dermatology, Venereology, and Leprology. https://doi.org/10.4103/0378-6323.86475
 • Elewski, B. E., Rich, P., Tosti, A., Pariser, D. M. D., Scher, R., Daniel, R. R. C., & Gupta, A. (2013). Onchomycosis: An Overview. Journal of Drugs in Dermatology : JDD.
 • Piraccini, B., & Alessandrini, A. (2015). Onychomycosis: A Review. Journal of Fungi. https://doi.org/10.3390/jof1010030
 • Carrillo-Munoz, A. J., Peman, J., & Gobernado, M. (1999). Nuevos antifungicos. Presente y futuro. Revista Espanola de Quimioterapia.