6 опасни домашни средства

Традиционно много хора прибягват до домашни средства, когато се почувстват болни. Някои обаче могат да бъдат опасни.
6 опасни домашни средства
Leonardo Biolatto

Написано и проверено от лекар Leonardo Biolatto.

Последна актуализация: 04 март, 2023

Въпреки че много хора са свикнали да търсят домашни средства за борба със здравословните си проблеми, те могат да бъдат доста опасни. Всъщност, далеч от генерирането на някаква полза, те водят до реакции, които компрометират благосъстоянието. Кои трябва да избягвате на всяка цена?

Е, списъкът всъщност е доста обширен. Има обаче някои много популярни, които все още се използват широко. Затова е препоръчително да се информирате за тях, да знаете защо са вредни и да търсите алтернативи. Те са описани подробно по-долу.

Опасни домашни средства, които трябва да избягвате

Най-общо казано, домашните лекарства не трябва да бъдат първи избор за лечение на заболявания. Въпреки че е вярно, че някои са безвредни и могат да помогнат за успокояване на определени симптоми, други са опасни, защото всъщност не действат и генерират неблагоприятни ефекти.

Така че, каквото и да е лекарството, когато се сблъскате със здравословен проблем, винаги е важно да се консултирате с лекар. Професионалистът ще отговаря за насочването ви към по-ефективно лечение и между другото ще определи дали добавката, която искате да използвате, е безопасна. Сега открийте 6 формули, които определено трябва да избягвате.

1. Опасни домашни средства – паста за зъби за акне

Допреди няколко години използването на паста за зъби като средство срещу акне беше оправдано от съдържанието на антибактериално вещество, наречено триклозан. Според привържениците му този компонент служи за спиране на растежа на бактериите, свързани с дерматологичното заболяване.

Освен това други вещества като сода биха помогнали за „подсушаване“ както на черните точки, така и на пъпките. От 2017 г. обаче Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) забрани използването на триклозан като съставка в този тип продукти.

Причината е, че са открити доказателства, че споменатото вещество е свързано с понижени нива на тиреоидни хормони и повишен риск от антибиотична резистентност.

От друга страна, дерматолозите предупреждават, че наличието на флуориди в пастата за зъби може дори да влоши акнето. Също така, във връзка с другите си дразнещи съединения, може да доведе до сухота, парене и лющене.

Опасни домашни средства - паста за зъби
Няма доказателства, че пастата за зъби може да лекува акне, ако се прилага като крем върху лезии.

Какво е решението?

В момента има голямо разнообразие от безплатни и с рецепта средства за акне. Въпреки това, те не са без неблагоприятни ефекти. Ето защо, за безопасен подход е идеално да се консултирате с дерматолог и да следвате неговите указания.

2. Масло или олио за лечение на изгаряния

Внимавайте! Прилагането на олио или масло за успокояване на изгаряния е едно от най-опасните домашни средства. И двете съставки забавят охлаждането на кожата и могат да осигурят идеална среда за развитие на бактерии.

Какво е решението?

Както се казва в статия в MedlinePlus от Националната медицинска библиотека на САЩ, най-добре е да нанесете студена вода върху изгаряне, а не лед, тъй като замразяването също има тенденция да уврежда тъканите повече. Ако изгарянето е причинено от химикал, най-добре е да задържите изгорената кожа под вода за 10 до 15 минути.

Друга мярка, която може да помогне, е да поставите мокра кърпа върху изгореното място. Във всеки случай, ако нараняването е сериозно, трябва да посетите лекар възможно най-скоро.

3. Опасни домашни средства – колоидно сребро за имунната система

Колоидните сребърни добавки станаха популярни на пазара заради предполагаемите им ефекти при стимулиране на функциите на имунната система, борба с инфекциозни процеси и лечение на рак. Въпреки това, както е описано в публикация на Mayo Clinic, няма доказателства в подкрепа на тези твърдения.

Вместо това е установено, че оралната консумация води до натрупване на сребърни частици в тялото. С течение на времето това причинява синкаво оцветяване на кожата и други органи (аргирия). В редки и тежки случаи високите дози водят до гърчове и увреждане на органите.

Какво е решението?

Когато става въпрос за подсилване на имунната система, от съществено значение е да подобрите начина на живот и диетата. Това обикновено помага за превенцията и възстановяването от инфекциозни и хронични заболявания. Когато става въпрос за състояния като рак, лечението трябва да бъде предписано изключително от онколог.

4. Бензин или нафта срещу въшки

Намазването с бензин или нафта е едно от най-опасните народни средства срещу въшки. От години се смята, че тези разтвори премахват въшки и гниди, както никое друго вещество.

Установено е обаче, че те са неефективни и потенциално токсични. Всъщност публикация на Mayo Clinic предупреждава, че употребата им може да причини сериозни изгаряния.

Какво е решението?

Ели Браунщайн, педиатър в здравния център на Университета на Юта в Грийнууд, казва, че единственият безопасен и ефективен начин за лечение на въшки е използването на лекарства без рецепта или лекарства с рецепта. Освен това е добра идея да разресвате косата с гребен с фини зъби, за да премахнете яйцата.

5. Опасни домашни средства за рак

Използването на домашни средства за борба с рака се разпространи по целия свят. Индустрията на естествените добавки продаде идеята, че билкови формули или формули, базирани на определени естествени компоненти, могат да помогнат за „спиране на рака“. Но вярно ли е това?

Не точно. Много от добавките са базирани на лабораторни изследвания или изследвания върху животни, чиито резултати са неубедителни или дори противоречиви. Следователно тяхното използване се счита за опасно при справяне с това заболяване.

Докладвани са множество случаи, при които пациенти са изоставили конвенционалното лечение на болестта с илюзията, че са излекувани с алтернативни терапии. Има дори хора, които са изпаднали в тенденцията да консумират прекомерно тези средства, мислейки, че тъй като са естествени, те нямат неблагоприятни ефекти.

Такъв е случаят с австралиец, който е получил отравяне с цианид след поглъщане на високи дози екстракт от кайсиеви ядки с идеята да спре прогресията на рака на простатата.

Подобно на него много други пациенти са виждали как здравето им се влошава след прекомерен прием на добавки или без медицинско наблюдение. Не забравяйте, че всички те могат да имат взаимодействия с лекарствата, използвани за рак, което представлява допълнителен риск.

Какво е решението?

Като се има предвид сложността на това заболяване, лечението трябва да бъде изключително предписано от медицински специалист (онколог). Засега най-често използваните лечения включват опции като химиотерапия, лъчетерапия, имунотерапия, таргетна терапия, хормонална терапия и други.

Изборът между един или друг вариант зависи от вида на рака и индивидуалните характеристики на всеки пациент. Във всеки случай, при употреба на добавка, е важно да информирате лекаря. Това ще определи дали консумацията й е безопасна или крие рискове.

6. Конус терапия за премахване на ушна кал

Конусната терапия стана вирусна като метод за премахване на излишната ушна кал. Някои дори твърдят, че е полезно за успокояване на болки в ушите. Науката обаче опроверга тези предполагаеми ползи.

Чарлз У. Бийти, лекар от Mayo Clinic, описва подробно, че тази техника може да избута ушна кал във вътрешната част на ушния канал; освен това носи риск от изгаряния на лицето, скалпа и ухото. Свързва се и с проблеми като пункция на тъпанчето.

Домашните лекове могат да бъдат опасни.
Конотерапията носи известни рискове. Тя е в състояние да задълбочи позицията на ушната кал в ушите и да увреди тъпанчето.

Какво е решението?

Ако натрупването на восък причинява дискомфорт, вашият лекар може да предложи прилагането на омекотяващи капки за 2 или 3 дни. Ако това не е достатъчно за отстраняване на остатъците, практикуващият лекар ще избере други методи, като екстракция чрез напояване или аспирация.

Домашните средства могат да бъдат опасни, ако се използват без надзор

Списъкът с домашни средства е почти безкраен; тук сме описали подробно някои от най-често използваните и опасни. Има обаче много повече. Поради тази причина, преди да използвате някое от тях, информирайте се или се консултирайте с лекар за възможните им неблагоприятни ефекти.

Вземете предвид фактори като текущото здравословно състояние, употребата на лекарства и възрастта, преди да приемете какъвто и да е препарат, дори и да е от естествен произход. Тези характеристики определят дали дадено лекарство е безопасно за употреба. Затова винаги е най-добре да потърсите професионален съвет.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.