6 природни средства за лечение на инфекции на гърлото

Знаете ли, че гаргарата със солена вода или разтвор на сода бикарбонат е ефективен начин за лечение на инфекции на гърлото? И двата метода помагат за намаляване на възпалението и убиване на микробите.
6 природни средства за лечение на инфекции на гърлото
Valeria Sabater

Написано и проверено от психолог Valeria Sabater.

Последна актуализация: 23 януари, 2023

Кой не е имал инфекция в гърлото? Това е болезнено преживяване, което прави ежедневния ви живот неприятен. Боли ви да говорите, дишате и преглъщате… има ли някакъв начин да облекчите болката? Ето няколко чудесни природни средства за лечение на инфекции на гърлото. Запомнете ги за следващия път, когато имате възпалено гърло.

Средства за лечение на инфекции на гърлото

Жена с възпалено гърло лекува инфекции на гърлото
гърлото

Настъпването на зимата може да бъде виновникът, но каквато и да е причината, не пренебрегвайте проблема или може да се окажете изпълнени със стрес и безпокойство.

Инфекциите на гърлото могат да бъдат причинени от бактерии, вирус или нараняване. Някои бактерии са по-устойчиви от други и може да се наложи лечение с антибиотици. Често с вируса може да намерите облекчение, като вземете само няколко почивни дни, за да се възстановите.

Имайте предвид, че от време на време имунната ви система отслабва, намалявайки защитните сили срещу инфекции или определени заболявания. Така че не забравяйте да спазвате диета, която се грижи за здравето ви като цяло. Освен това препоръчваме да опитате следните средства за лечение на инфекции на гърлото:

1. Чай от мащерка, мед и лимон за лечение на инфекции на гърлото

Жена държи чаша чай
Мащерката е мощен антисептик, който се бори с микробитенасърчава заздравяването, намалява възпалението

Комбинирайки мащерка и мед с лимонов сок, получавате лекарствена смес, на която можете да се наслаждавате през целия ден. Ето как да го направите:

 • Добавете две супени лъжици прясна мащерка към литър вряща вода.
 • Добавете сока от един лимон, както и настърганата кора.
 • Варете тези съставки в продължение на 10 минути.
 • Свалете от огъня и изчакайте 10 минути, преди да прецедите течността.
 • Пийте този чай с две супени лъжици мед през целия ден.

2. Гаргара със солена вода

Жена с гаргара лекува инфекции на гърлото
 • Разредете супена лъжица сол в 250 мл вода.
 • Правете си гаргара с тази смес веднъж на час, но никога не я поглъщайте. Просто оставете течността да достигне задната част на гърлото ви за няколко секунди, преди да я изплюете, и след това повторете процедурата.
 • Вместо сол можете да използвате и чаена лъжичка ябълков оцет или дори сода за хляб. И трите съставки ще намалят възпалението, ще убият всички налични микроби и бактерии, и ще лекуват ефективно възпаленото гърло.

3. Чесънът, най-добрият природен антибиотик за лечение на инфекции на гърлото

Чесън в глинена купа

Всички знаят, че чесънът все още е познат като най-мощният наличен естествен антибиотик. Освен това можете да го откриете практически навсякъде. Той е ефективен, здравословен и няма отрицателни странични ефекти. Така че защо да не го опитате за лечение на инфекции на гърлото? Ето как:

 • Счукайте скилидка чесън и я разредете в половин чаша вода. Изпийте течността.
 • Можете да повтаряте този процес два пъти на ден. Разбира се, миризмата на чесън ще се усеща в дъха ви, но си струва да го направите – много по-бързо ще се оправите.

4. Компреси от чай от лайка

Болна жена, сочеща гърлото си

Това средство се прилага като мокър компрес при възпалено гърло. Намалява възпалението и ви осигурява известно облекчение. Следвайте тези стъпки:

 • Пригответе вашата лайка, като добавите три супени лъжици от билката в чаша вода.
 • След като лайката се запари, прецедете течността в купа, намокрете кърпа и поставете компреса върху гърлото си.
 • Повторете този процес, когато компресът изстине. В идеалния случай стойте 10 до 20 минути всеки път.

5. Куркума и зелен чай за лечение на инфекции на гърлото

Чаша зелен чай лекува инфекции на гърлото.
 • Това средство е много лесно и ефективно. Комбинирането на зелен чай с куркума е чудесен начин за лечение на инфекции на гърлото. Ще помогне за намаляване на възпалението и ще ускори възстановяването ви.
 • Пригответе зеления си чай както обикновено. Когато водата заври, добавете половин чаена лъжичка смляна куркума.
 • След като сместа се запари за около пет минути, изпийте я с малко мед за подслаждане. Със сигурност ще се почувствате по-добре.

6. Почивайте си много

Жена, заспала на възглавница
поддържа естествената си защита с много почивка

Когато сте болни, трябва да спите около 10 или 11 часа на ден, така че не забравяйте да подремнете и да спите достатъчно през нощта, за да се възстановите. Ще видите, че малко по малко отново ще се почувствате добре.

Може да ви заинтересува ...
Дали възпаленото гърло е причинено от плака?
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Дали възпаленото гърло е причинено от плака?

Кои са причините за възпаленото гърло? Наличието на плака в гърлото е симптом на остър тонзилит, причинен от различни бактерии.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.