Как да почистите дома си със сода бикарбонат

Знаете ли, че можете да намерите безброй приложения в домакинството на хлебната сода? Научете повече днес.
Как да почистите дома си със сода бикарбонат

Последна актуализация: 10 февруари, 2022

За содата бикарбонат се казва, че има хиляда и една употреби, а има и голямо количество от този продукт. Хлебната сода има огромно значение за дома, особено ако търсите повече естествени алтернативи на почистване на дома с химически препарати. В тази статия ще ви уведомим за някои от начините, по които можете да се възползвате от предимствата на содата бикарбонат.

Защо да използвате сода бикарбонат в дома си?

Кой не иска да има блестящ и красив дом? За съжаление, за да се постигнем тази цел почти винаги почистваме домовете си с химически продукти. Въпреки това е доказано, че те не са много добри за нашето здраве поради тяхната токсичност. Предизвикват дразнене на носните кухини и кожата, както и различни други проблеми.

Така че не е логично да прочиствате вашия дом от вируси, бактерии и микроби, тъй като вие използвате почистващи продукти, чиито съставки ви разболяват по друг начин. Не е нужно да излагаме себе си и семейството си на риск с тези вредни продукти, защото има различни естествени начини за почистване на дома.

Сода бикарбонат

Има хиляди ефективни рецепти, но в този случай имаме предвид сода, от която можете да се възползвате по много различни начини, ако искате да запазите вашия дом красив и да се защитите от вредни вещества. Содата бикарбонат е отличен съюзник за неутрализиране и отстраняване на неприятните миризми от почти всички материали и стаи на дома Ви. Тя може да се използва за абсорбиране на грес или маслени петна. Тя тонизира водата, така че не е нужно да се използва толкова много препарат, и почиства различни повърхности.

В почти всички случаи просто трябва да се смеси 1 литър вода с 1/4 чаша сода бикарбонат. В някои случаи може да се наложат специфични измервания или пропорции. Също ще трябва да използвате гъба или четка, за да направите почистването по-ефективно. Почистването с този природен продукт не изисква много усилия. Другата добра новина е, че ​​помагате на околната среда, като не слагате бионеразградими, токсинни продукти.

Почистване с натурални средства

Содата и употребата й в домашни условия

Ето някои приложения на сода бикарбонат като естествена алтернатива на почистващите препарати, смазочни средства или дезинфектанти, които купувате в магазина:

Почистване на тръби

Продуктите, които се използват главно за почистване на канализацията и тръбите могат д бъдат много вредни – толкова много, че трябва да ги използвате в определена дозировка, да не ги вдишвате и още по-малко да ги консумирате. Един добър вариант да се отпушат тръбите е директно да се налива сода за хляб в канала и след това да се добави оцет. Нека остане в продължение на най-малко 15 минути. Вие ще видите мехурчета в този момент, което показва реакцията между тези два елемента. След това изплакнете с чиста топла вода.

Купичка със сода

 

Почистване на играчки

Детските играчки винаги са много мръсни и могат да съдържат неограничени количества бактерии и вируси. С цел предотвратяване на разболяване на децата ви след игра с тях, няма нищо по-добро от това да ги потопите в купа с разтворени 4 супени лъжици сода в четвърт литър вода. Оставете сместа да престои цяла нощ и изплакнете на сутринта. Ако е полепнала по играчките, може да се наложи да използвате гъба или четка.

Като омекотител

Тези, които купувате в магазина придават на дрехите ухание на парфюм. Но създават слой мазнина върху влакната, за да компенсират за действието на сапун на прах или перилни препарати. Използвайте чаша сода, за да перете екологично и като омекотител директно в пералнята. Имайте предвид, че това не е почистващ препарат.

Абсорбира миризми

Една от характеристиките на содата е, че тя помага при неутрализиране на органични миризми. Като тези на животни, храни или пот. Можете да я използвате, за да премахнете миризма на крака или обувки, в кошове за пране, върху възглавницата на кучето, в котешка тоалетна, в хладилника и т.н. Няма да има никакъв ефект върху синтетични миризми като парфюми, тютюн или въздушни ароматизатори.

Натурални средства за почистване

Почиства килими

Сложете голямо количество на килима, който искате да почистите, нека седи цяла нощ, а на сутринта минете с прахосмукачка или пометете. Това е една отлична възможност да се премахнат миризми на куче или котка или петна от храни или напитки. Можете да направите същото за подовата настилка на вашата кола.

Почиства фурната

Просто трябва да се поръси с вода от вътрешната страна, след покриване на повърхността с няколко супени лъжици сода я оставете затворена и нека остане така цяла нощ. Ако не е била много мръсна, ще видите, че е блестяща на следващия ден. Ако има стари петна, ще трябва да я измийте с мокра кърпа с вода и сапун и да изплакнете с вода.

Унищожава хлебарки

Ако тези насекоми са навлезли във вашата кухня или баня, ще трябва да направите смес от сода и захар (по 1 супена лъжица) и да я поставите в контейнер в стаята, където искате хлебарките да изчезнат.

Съхранява храните

Сложете малко сода за хляб на върха на буркан или бутилка и го оставете в хладилника. Храната ще се съхрани по-дълго по този начин.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.