Домашен лек за стомашните киселини със зеле
Високата киселинност и стомашните киселини са досаден и болезнен здравословен проблеми за страдащия, и обикновено не е достатъчно просто да подобрите диетата, за да се преборите с тях.
В днешната статия ще обясним как може да избегнете стомашните киселини с помощта на проста рецепта със зеле, което можете да използвате като гарнитура към вашите ястия.
Защо хората страдат от стомашни киселини?
Стомахът има естествена киселинност, дължаща се на солна киселина, която помага да смелите храната правилно. Поради различни фактори обаче, може да отделяте прекалено много киселина, което ще повлияе лошо върху храносмилателния тракт. В някои случаи хиатална херния може да позволи на тези киселини да се движат нагоре в хранопровода и да предизвикат възпаление.
Какви фактори увеличават стомашните киселини?
- Лоша диета или лошо усвояване на храната.
- Висока консумация на кисели храни: бяла захар, рафинирано брашно, пържени храни, червено месо, колбаси, млечни продукти, сладки напитки, безалкохолни и алкохолни напитки.
- Твърде бързото хранене, както и големите количества храна, или неправилно дъвчене.
- Отслабване на храносмилателната система и липсата на храносмилателни ензими.
- Злоупотреба с антиациди или други лекарства, които предизвикват високи нива на киселинност.
- Лошите навици като прекомерна употреба на алкохолни и тютюневи изделия.
- Стрес и други негативни емоции.
- Воденето на заседнал начин на живот.
- Живеенето в градска или замърсена среда.
Храни, които се борят със стомашните киселини
Препоръчваме ви да увеличите консумацията на храни, които се борят с киселинността, защото те са по-здравословна алтернатива на търговските антиацидни продукти.
Ако ги консумирате ежедневно, постепенно ще върнете рН на стомаха към нормалното без никакви резки промени, като същевременно продължавате да произвеждате нивото на киселинност, необходимо за насърчаване на доброто храносмилане. Някои от храните, които искаме да подчертаем днес включват:
- Авокадо
- Краставица
- Аспержи
- Просо
- Броколи
Въпреки това, една от най-полезните храни, които може да ядете е зелето, и има няколко прости рецепти, които може да приготвите за балансиране на рН-то.
Защо зеле?
Зелето е евтино и много полезно за здравето. В някои държави почти не се използва, а в други присъства в почти всяка рецепта, благодарение на своята универсалност.
Зелето е отличен антиацид, защото регулира функциите на стомаха, черния дроб и червата. Този зеленчук неутрализира киселинността и предотвратява стомашните киселини, тъй като предпазва стомашно-чревната лигавица.
Ако консумирате зеле редовно, това помага да прочистите тялото, да подобрите имунната защита, и да облекчите болката, свързана с ревматизъм.
Какво ви е необходимо?
За да приготвите 2 порции на ден с тази лечебна гарнитура ще се нуждаете от следните съставки:
- От 300 до 400 гр. зеле
- 2 супени лъжици (50 гр.) студено пресован зехтин
- Сокът от ½ лимон
- Щипка черен пипер на вкус
- Щипка кимион, на вкус
- ½ чаена лъжичка (5 гр.) морска или хималайска сол
Как да го приготвим?
Най-добре е да приготвите тази рецепта сутрин, така че да може да престои няколко часа, преди да консумирате.
- Нарежете зелето много тънко или на ивици с помощта на кухненски робот. Уверете се, че не е втечнено.
- Сложете го в стъклен съд.
- Добавете олиото, лимоновия сок, солта и подправките.
- Покрийте съда и оставете да се маринова в продължение на най-малко 2 часа при стайна температура.
Прочетете и това: Какво да ядем, когато имаме киселини
Как да го консумирате?
- Разделете количеството на 2 порции и изяжте една с обяда, а другата с вечерята.
- Дъвчете тази гарнитура добре, защото ако не го направите, може да предизвика газове. За да избегнете това, може да добавете и кимион.
- Това лечебно ястие може да се включи редовно в менюто и не трябва да се използва за замяна на въглехидрати, протеини и мазнини, от които също се нуждаете.
- Ако едно от придружаващите ястия е салата, добавете зеле, за да го направите по-богато.
- Много хора не обичат зеле, защото са го опитвали само сготвено, но вкусът, когато е сурово е напълно различен и се харесва на почти всички.
- Само за няколко дни ще забележите разликата. Нивата на киселинност ще намалят, доколкото е възможно, като следвате тези насоки и като избягвате храни, които могат да предизвикат стомашни киселини.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
McDougall, G. J., Fyffe, S., Dobson, P., & Stewart, D. (2007). Anthocyanins from red cabbage – stability to simulated gastrointestinal digestion. Phytochemistry. https://doi.org/10.1016/j.phytochem.2007.02.004
Wiczkowski, W., Szawara-Nowak, D., & Topolska, J. (2013). Red cabbage anthocyanins: Profile, isolation, identification, and antioxidant activity. Food Research International. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2012.12.015
Ambrose, B. (1999). Cabbage. BMJ. https://doi.org/10.1136/bmj.318.7185.705a
Ismail, A., Marjan, Z. M., & Foong, C. W. (2004). Total antioxidant activity and phenolic content in selected vegetables. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2004.01.010