7 идеи за повторна употреба на кухненски отпадъци

Има различни начини да се погрижим за околната среда, най-лесният е като знаем как максимално да оползотворяваме нещата около нас, включително отпадъците.
7 идеи за повторна употреба на кухненски отпадъци
Leidy Mora Molina

Прегледано и одобрено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 28 декември, 2022

Много кухненски отпадъци все още могат да бъдат използвани, преди да бъдат изхвърлени в кошчето. Това ще ви помогне да спестите пари и да се погрижите за околната среда. Много хора знаят, че обелките от плодове и зеленчуци могат да се използват за различни цели, но полезността на други неща като пакетчета чай или кафе на прах, оставени в кана за кафе, все още е относително неизвестна.

3-те R на екологията – намаляване, повторна употреба и рециклиране, са стълбовете, на които се основава използването на ресурсите, за да намалим количеството на отпадъците и тяхното въздействие върху околната среда.

Въпреки това, поради липса на навици или информация, практикуването на трите R може да изглежда трудоемко и ненужно. Въпреки това е много по-лесно да се намалят, използват повторно и рециклират, отколкото може да изглежда, особено когато става въпрос за повторна употреба на кухненски отпадъци.

Области, в които могат да се използват кухненски отпадъци

Като цяло кухненските отпадъци могат да се използват в следните области:

 1. Козметика
 2. Здраве и благополучие
 3. Домакинството (почистване, подобрения, грижа за предмети, градинарство и др.)

В тази статия ще ви дадем няколко идеи как да използвате повторно кухненски отпадъци, за които може би не подозирате.

Кухненски отпадъци, които могат да се използват повторно

1. Чай от лимонова кора за храносмилане

Както лимоновата каша, така и лимоновата кора имат множество свойства и ползи за здравето. Те осигуряват витамини B, C и E и минерали като мед, фосфор, магнезий и калций.

Кухненски отпадъци от лимонови кори
Лимоновите кори имат много алтернативни приложения и дори могат да се приготвят на чай.

Когато става въпрос за подобряване на храносмилателната функция, чаят от лимонова кора е много ефективен. Този чай може да се пие след всяко хранене или по някое време следобед, за да насърчи чревния транзит и да се бори с излишните чревни газове.

Тази напитка може да се консумира гореща или студена и дава на лимона една последна употреба, преди да го изхвърлите. Искате ли да научите най-хубавото? Според проучване, публикувано от Националната библиотека по медицина, това дори може да помогне за предотвратяване на рак на гърдата и дебелото черво.

Съставки

 • Лимонови кори
 • 2 чаши вода (300 мл)
 • 1 супена лъжица мед (21 гр)

Подготовка

 • Кипнете водата заедно с лимоновите кори.
 • След като водата заври, оставете съда да къкри още 15 минути.
 • Прецедете течността през цедка, за да отстраните корите.
 • Сервирайте и подсладете със супена лъжица мед на вкус.

Прочетете и тази статия: 6 начина да декорирате своята кухня

2. Кухненски отпадъци за повторна употреба – портокалови кори за предпазване от мравки

Вярвате или не, добър начин да се отървете от насекомите е миризмата на портокали. За да направите това, можете да се възползвате от портокаловите кори, тъй като киселинната им миризма плаши насекомите.

Можете също така да направите инфузия с отпадъци от портокал. След като е готова, изсипете я в пулверизатор и напръскайте близо до прозорци, врати и всички онези места, където може да има комари или мравки. Миризмата ще бъде много по-приятна от тази на всеки химически пестицид.

3. Кафе за премахване на лоши миризми

Ароматът на кафе е идеален за премахване на лошите миризми. Кафето на прах, което остава в кана за кафе, запазва вкусната и неповторима миризма на тази напитка. За да се възползвате от него, вземете утайката и я оставете да изсъхне, след това я поставете в платнени торбички и ги поставете на места като шкафове, чекмеджето за обувки, близо до котешка тоалетна или в кофа за боклук.

Кухненски отпадъци за маски за лице
Утайката от кафе може да помогне за премахване на миризмите в къщата.

Друг начин да се възползвате от отпадъците от кафе е да ги смесите с малко течен сапун, за да ги нанесете като маска за лице. Според няколко проучвания кафето има противовъзпалителни, дезинфекциращи и ексфолиращи свойства. Поради тази причина се използва и в козметиката, както се потвърждава от следната работа на испански език от Universidad del Valle.

4. Компостиране или домашен тор, една от най-добрите идеи да се възползвате от въпросните кухненски отпадъци

Има много видове органични отпадъци, които могат да се използват като компост за растенията. Компостирането е натрупване на органични отпадъци за подобряване на качеството на почвата. Отпадъците от плодове, зеленчуци и други храни обогатяват качеството на почвата и осигуряват хранителни вещества за растенията.

За да се направи компост, органичните кухненски отпадъци като плодове и зеленчуци, черупки от яйца, хартиени кърпи, масло, листа от дървета, цветя и утайка от кафе се събират и смилат. Към тази смес трябва да се добавят сухи материали като сухи листа и клони, така че да е добре покрита.

Получената смес трябва да се постави на място, което не е изложено на дъжд и слънце. Трябва да се разбърква веднъж седмично, както и всеки път, когато към сместа се добавят нови органични отпадъци. След три месеца ще имате перфектен черен, влажен компост без мирис.

5. Пакетчета черен чай за полиране на дърво

Друг кухненски отпадък, който може да се използва, са пакетчетата чай. По-специално, пакетчетата черен чай са много полезни за почистване и полиране на дърво.

Кухненски отпадъци пакетчета чай
Пакетчетата черен чай могат да се използват за полиране на дърво.

За целта трябва да се оставят да се накиснат в ½ чаша гореща вода. И след като оставите чая да се накисва, навлажнете кърпа с чая и избършете дървото.

6. Маски за лице с бананова кора или стайни растения

Банановата кора е богата на хранителни вещества и е много полезна за приготвяне на домашна маска за лице, преди да я изхвърлите или добавите към компоста. За да направите това, просто измийте лицето си със сапун и вода, преди да втриете кората (прясно обелена) от вътрешната страна на лицето си.

С постоянни нежни кръгови движения нанесете възможно най-дълго (в идеалния случай 30 минути) и след това измийте лицето си с топла вода. Можете също така да използвате бананова кора (прясно обелена), когато имате изгорена или раздразнена кожа, тъй като тя ще овлажни засегнатата област.

Екологичната организация America Sostenible препоръчва банановата кора като елемент за съединения и като отлично хранително вещество за стайни растения. Просто оставете банановата кора да престои в съд с вода за няколко часа, така че водата да абсорбира хранителните вещества и след това полейте растенията нормално.

Но освен всичко това банановите кори също стават за ядене и са много хранителни. Те съдържат витамини B6 и C, магнезий, калий и биотин, наред с други хранителни вещества. Всъщност много лекари ги препоръчват за регулиране на кръвното налягане и борба с артериосклерозата, анемията и киселините.

7. Ананасовите кори като естествен диуретик

Друг кухненски отпадък, който може да се използва добре, е кората от ананас. Това е отличен диуретик и също така помага за изгаряне на мазнините.

Какви са ползите от яденето на ананас през нощта?

За да го приготвите, сложете обелките от ананас в тенджера и ги варете в литър вода за 30 минути. След това течността трябва да се остави да се запари. След това можете да я пиете гореща или студена. Можете да добавите захар или канела, за да подсладите или можете да изберете лъжица мед.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Cuadros Miranda, A., & Vélez Mena, J. (2018). Propuesta de un plan de factibilidad para la creación de una empresa dedicada a la producción y comercialización de un jabón artesanal en el municipio de Cartago Valle. Universidad del Valle.
 • Fukushima, Y., Takahashi, Y., Hori, Y., Kishimoto, Y., Shiga, K., Tanaka, Y., Masunaga, E., Tani, M., Yokoyama, M., & Kondo, K. (2015). Skin photoprotection and consumption of coffee and polyphenols in healthy middle-aged Japanese females. International journal of dermatology54(4), 410–418. https://doi.org/10.1111/ijd.12399
 • Hakim, I. A., Harris, R. B., & Ritenbaugh, C. (2000). Citrus peel use is associated with reduced risk of squamous cell carcinoma of the skin. Nutrition and cancer37(2), 161–168. https://doi.org/10.1207/S15327914NC372_7
 • Niz, E. (n.d.). 10 things to do with banana peels. Sustainableamerica.org. Retrieved November 30, 2022, from https://sustainableamerica.org/blog/bananas/
 • Rafiq, S., Kaul, R., Sofi, S. A., Bashir, N., Nazir, F., & Ahmad Nayik, G. (2018). Citrus peel as a source of functional ingredient: A review. Journal of the Saudi Society of Agricultural Sciences17(4), 351–358. https://doi.org/10.1016/j.jssas.2016.07.006
 • Ramli, S., Alkarkhi, A. F., Shin Yong, Y., Min-Tze, L., & Easa, A. M. (2009). Effect of banana pulp and peel flour on physicochemical properties and in vitro starch digestibility of yellow alkaline noodles. International journal of food sciences and nutrition60 Suppl 4, 326–340.
 • Wang, L., Wang, J., Fang, L., Zheng, Z., Zhi, D., Wang, S., Li, S., Ho, C. T., & Zhao, H. (2014). Anticancer activities of citrus peel polymethoxyflavones related to angiogenesis and others. BioMed research international2014, 453972. https://doi.org/10.1155/2014/453972

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.