Диета с ленено семе – отслабнете лесно

Защо е полезно да консумираме ленено семе? Какво крият малките семенца? Още в днешната статия.
Диета с ленено семе – отслабнете лесно

Последна актуализация: 08 февруари, 2022

Знаете ли защо диетата с ленено семе е полезна?

Лененото семе е познато от години благодарение на своите полезни свойства и компоненти. Различни изследвания са доказали, че здравословните компоненти на лененото семе помагат на определени органи на тялото да функционират по-добре.

Така нареченото супер-семе има противовъзпалителни свойства, съдържа антиоксиданти и противоалергени и детоксикира организма. Лененото семе подпомага функциите на сърдечно-съдовата и храносмилателната система и помага за предотвратяване на болести като рак, артрит, симптомите на менопаузата, както и много други. Освен всичко това лененото семе действа като естествен регулатор на теглото.

Как мога да отслабна с ленено семе?

Лененото семе е страхотна алтернатива на традиционните диети, ако искате да отслабнете по естествен начин. За да отслабнете, трябва да изгорите излишните калории и лененото семе може да ви помогне.

Както споменахме по-горе, лененото семе има антиоксидантни свойства, които подобряват обмяната на веществата. Неговите диетични фибри карат хората да се чувстват сити, което помага за предотвратяване на тревожност и благодарение на Омега-3 мастните киселини нуждата от захар може да намалее.

Диета за отслабване с ленено семе

Диета с ленено семе

Ако искате да се възползвате от предимствата на лененото семе, започнете да го включвате в диетата си. Това трябва да стане по определен план, като се консумира ленено семе по време на основните хранения.

Необходими продукти:

  • Смляно ленено семе
  • Вода

Какво трябва да правя?

Преди да започнете това лечение, ще бъде добре да отидете на диетолог, който да определи подходящата доза за вас. Обикновено се препоръчват три супени лъжици ленено семе на ден на равни интервали. Когато започнете, ще консумирате препоръчаното количество ленено семе три пъти на ден по време на ядене.
За всяка супена лъжица смляно ленено семе трябва да изпивате чаша вода. При три супени лъжици трябва да пиете по три чаши вода на ден – една чаша преди ядене.

Една алтернатива на този прием на ленено семе е да се добавя към зърнени храни, кисело мляко, фрешове, салати и т.н. По този начин също ще отслабнете; резултатите няма да бъдат по-лоши.

На последно място, ние препоръчваме да използвате лененото семе като заместител на олио, маргарин, масло и яйца. Ако искате да приготвите ястие с някой от тези продукти, препоръчваме да използвате три супени лъжици ленено семе или каквото количество считате за необходимо.

Съвети за най-добри резултати

Полезни семена

Трябва да бъдете последователни, ако решите да пазите диета с ленено семе. В резултат на това лечението ви ще даде резултати и ще започнете да забелязвате промените още през първия месец.
Препоръчваме ви да консумирате ленено семе два месеца без прекъсване, а след това да спрете за 3 – 4 седмици преди да започнете отново.
Комбинирайте лененото семе с балансирана, здравословна диета без мазнини.
Не забравяйте, че е от съществено значение да правите редовно упражнения за стягане на тялото.

Странични ефекти и съвместимост с други лечения

Понякога лененото семе може да има странични ефекти при някои хора, защото не всеки реагира по един и същ начин. Предупреждаваме ви, че трябва да се консултирате със специалист, ако взимате някакво лекарство или лекарства.

Лененото масло има някои взаимодействия с лекарства и основно влияе на скоростта, с която се усвояват от организма.
Тези лекарства обикновено са такива, предназначени за разреждане на кръвта, диабет и хормонални проблеми.

Омега-3 мастни киселини, въпреки че са много полезни, могат да предизвикат кръвоизливи при някои хора, защото имат антикоагулантен ефект. Същото това свойство може да повлияе на нивото на кръвната захар, защото лененото семе намалява апетита. Затова ви препоръчваме да приемате дозата, упомената по-горе и да не преяждате през деня.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.