Диагноза депресия: 5 неща, които вие знаете, а другите не

Това обикновено е повтарящо се заболяване, затова трябва да имате план, който ще ви позволи да се справите с трудните ситуации.
Диагноза депресия: 5 неща, които вие знаете, а другите не

Последна актуализация: 07 февруари, 2019

„Да, вие страдате от депресия ”Думите, които вашият психолог или психиатър може би са ви казали в един момент и вероятно потвърждават диагноза, която вече сте знаели дълго преди да потърсите помощ.

Степента на случаите с депресия продължава да расте. Сякаш колкото по-социален и технологичен е напредъка на обществото, толкова по-голяма е връзката с щастието.

Всъщност едно често срещано оплакване от хора, изправени пред депресията, е как психическите заболявания се смятат за обичайни.

Получавате диагноза и състоянието започва да се лекува със същата важност, като че ли вашият лекар ви е казал, че имате високо кръвно налягане или настинка.

Понякога изглежда, че всички, които работим толкова упорито, за да излезем от нашите лични черни дупки, неизбежно се изправяме пред социална структура, която все още вижда депресията като лесен проблем, който може да се реши само с едно отиване до аптеката.

Фактът е, че говорим за тема, която е толкова деликатна, колкото и сложна. Приканваме ви да помислите за това заедно с нас. Ако някога сте преминавали през такива периоди, тези 5 аспекта ще ви бъдат много познати.

1. НЕ съм се отказал; не съм слаб

Диагноза депресия - чувството, че нямаш сили за нищо

Едно нещо, което всеки, който е имал тази диагноза разбира и всеки, който няма ще разбере е, че това психическо разстройство не се случва с вас, защото сте се отказали или не сте могли да се справите с живота.

  • Нещо, което трябва да знаете е, че хората, страдащи от депресия, вече се обвиняват в това, което им се случва.
  • Ако ги накарате да мислят, че е тяхна вина, оставяйки ги “да се откажат”, вие просто само ще допринесете още повече за това.
  • Личната среда на човек с тревожност или депресия действа като “катализатор” и влошава още повече симптомите.

Това е психическо разстройство, което не възниква спонтанно поради неподходяща реакция към стрес. То се развива с течение на времето.

През по-голямата част от времето депресията има множество механизми, с които да засили действието си.

Те дори могат да бъдат биологични поради липсата на някои невротрансмитери.

2. Не, няма да бъда по-добре след месец, и не, лекарството ми не е плацебо

Диагноза депресия - чувството, че проблемите нямат край

Друго грешно убеждение е, че тези психологически процеси могат да бъдат решени само с няколко хапчета.

  • Лекарството не решава проблема сам по себе си.
  • Ние сме общество с висок холестерол и ниска позитивност. Нито едно от тези неща не се разрешава просто като вземем едно хапче.
  • Също така не говорим за заболяване, което се лекува и изчезва в рамките на няколко месеца.
  • Депресията обикновено е повтарящо се заболяване.

Това означава, че ще ви е необходим подходящ психологически план, така че да можете да се научите да използвате правилни техники редовно, за да се справяте със ситуациите.

Ето защо се нуждаете и от подкрепата на вашето семейство и приятели.

Ако те продължават да казват същите фрази “Как си? Не се притеснявай, ще приключи до края на следващия месец, “ това просто ще увеличи тревогата ви.

3. Диагноза депресия – самоубийствени мисли и тъга

Диагноза депресия - самоубийствени мисли и постоянна тъга

Свързването на тъгата с депресията е класическа грешка. Нека изясним някои неща:

  • Тъгата е емоция, която се основава на преживяване на отрицателни ситуации: загуба на близък, когато нещо, което наистина сме искали не се е случило …
  • Тъгата идва. Тя е като щастието, отвращението, гнева …
  • Депресията обаче е болест и води до повтарящи се мисли, изразяващи се в тъга, но също и до загуба на интерес към нещата, мисли за самоубийство, страх, вина …

Това е много сложен и интимен лабиринт, където тъгата е само една пътека в тъмното.

4. Искам да съм сам, но не искам да ме оставяте

Диагноза депресия - нужда от самота и компания в един и същи момент

Друг аспект на депресията, за който много хора не знаят, е противоречивото чувство на желание да се изолирате и да бъдете сами. В същото време усещате нуждата от други хора.

Тази психологическа и емоционална реалност не е нещо, което човек с тази болест ще каже на глас.

Затова е важно хората около тях да се научат да бъдат интуитивни, възприемчиви и да поддържат поведение, което не ги съди. Те трябва да бъдат до тях и им помагат.

5. Това не се случва само в главата ми

Диагноза депресия - може и да е в следствие на хроничен стрес

Сигурни сме, че все още има хора, които не са преживели натрупаното изтощение, хроничния стрес или упоритото безсъние, които постепенно могат да доведат до това да получат диагноза депресия.

Това не се случва само в главата ви. Понякога това заболяване е в уморено тяло, химически небалансиран мозък или при смущения като фибромиалгия.

Когато тялото страда, същото се случва и с ума и не можете да го забравите. Имайте предвид тези неща и ще можете да общувате с хора, страдащи от депресия с повече съпричастност.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.