Детоксикиране на тялото с напитка от джинджифил, куркума и лют червен пипер
Детоксикиране на тялото е процес, с който се елиминират излишните токсини в кръвта, черния дроб и други отделителни органи.
Тялото ви е в състояние да изхвърли всички отпадъчни продукти, но понякога токсините са прекалено много. Този факт значително затруднява изпълнението на задължителните за организма ви функции.
За щастие, съществува широк спектър от естествени съставки. Техните свойства стимулират детоксикацията и оптимизират процесите в органите.
Сред тях са джинджифила, куркумата и лютият червен пипер. Всички те се използват както в кулинарията, така и за медицински цели.
Когато ги използвате в комбинацията, получавате мощен микс с противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Той помага за прочистването на основните системи в организма ви.
В днешната статия ще споделим с вас подробности за свойствата на тази напитка и ще ви дадем лесна рецепта как да си я приготвите вкъщи. Готови ли сте да опитате?
Какви са предимствата на напитката от джинджифил, куркума и лют червен пипер?
Направена точно с тези продукти, тази напитка е с изключително приятен вкус. Тя съдържа мощни съставки с невероятни ползи за здравето.
Препоръчва се когато имате нужда от детоксикиране на организма и прочистване на лимфната система. Освен това е полезна и за подобряване на естествената защита и повишаване на метаболизма.
И така, след като вече няма никакви съмнения относно неговите свойства, набързо ще видим какво ни дава всеки един от продуктите.
Прочетете още: 6 съвета как да ускорите метаболизма и да отслабнете
Свойства на джинджифила
Джинджифилът е ароматен корен с лютив вкус, който се използва от векове както в различни вкусни рецепти, така и с медицинска цел.
Той е част от традиционната китайска медицина, но се използва и в други култури по света заради своята богата и ценна хранителна стойност.
Джинджифилът е с богато съдържание на мазнини, витамини, минерали и незаменими аминокиселини, които предпазват от болести и подсилват имунната ви система.
Активното съединение джинджерол, което придава лютивия вкус, има противовъзпалителни и противовирусни ефекти. Те намаляват симптомите на болка в ставите, както и проблемите с дихателната и храносмилателна система.
Трябва да се отбележи, че той е добър източник на:
- Витамини (B и C)
- Минерали (калции, фосфор, алуминий, хром)
- Аспарагинова киселина
- Триптофан
- Флаваноиди
- Каротени
Свойства на куркумата
Куркумата е подправка, която се извлича от растението Curcuma longa, част от семейство Zingiberaceae.
Има антиоксидантни, противовъзпалителни и детоксикиращи свойства, които могат да се използват за прочистване на черния дроб, кръвоносната система и други важни за здравето органи.
Активната съставка куркумин ви предпазва от възпаления и сърдечно-съдови заболявания, които могат да влошат значително качеството ви на живот.
Силно се препоръчителен е и за здрав и функциониращ мозък, тъй като предпазва от формирането на амилоидни плаки, които водят до деменция и болест на Алцхаймер.
Консумацията на куркума се препоръчва за стимулиране обмяната на веществата, против артрит, както и в борбата с преждевременното остаряване.
Свойства на лютивия червен пипер
Червеният пипер е подправка, която се използва широко в народната медицина и добавя аромат към ястията.
Характеризира се с високо съдържание на капсаицин – вещество, което освен аромат, съдържа антиоксиданти, противовъзпалителни и антибиотични свойства.
Той е добър източник на витамините B, C, E и К, както и калций, калий и фибри.
В момента се използва като съставка при приготвянето на мехлеми и кремове, тъй като има аналгетични свойства, които блокират болката и намаляват подуването.
Детоксикиращите ефекти на червения пипер се дължат и на способността му да подобри циркулацията и да ускори функциите на лимфната и храносмилателната система.
Как да комбинирате тези съставки в напитката за детоксикиране на тялото?
Приготвянето на напитката за детоксикиране е много лесно и не изисква скъпи или трудни за намиране съставки.
Препоръчва се да правите детоксикиране от пет до седем дни, на всеки два или три месеца.
Съставки
- 2 парчета свеж джинджифил
- 2 супени лъжици куркума на прах (10 гр)
- 2 щипки лют червен пипер (4 гр)
- 2 лимона
- 2 литра вода
- мед (по желание)
Подготовка
- Изстискайте сока на джинджифиловия корен и го смесете с лимоновия сок.
- Добавете го в два литра вода, заедно с куркумата, лютият червен пипер и останалите парчета лимон.
- Разбъркайте всичко с дървена лъжица и подсладете с малко мед, ако има нужда.
- Оставете да престои за 10 минути, преди да консумирате.
- Пийте всеки ден на гладен стомах за оказаният период
Накрая, ако имате някакви здравословни смущения и съмнения дали напитката е подходяща за вас, препоръчваме да се консултирате с вашия лекар. Възможно е част от съставките да имат негативен ефект върху някои хора.
Избягвайте да консумирате прекалено голямо количество и следвайте препоръките, за да извлечете максимални ползи от техните свойства.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- ¿Cañigueral, S. (2016). Jengibre. OFFARM.
- Chopan M, Littenberg B. The association of red hot chili pepper consumption and mortality: a large population-based cohort study. PlosOne. Enero 2017. 12(1): e0169876.
- Cos, P. S. de. (2014). Cúrcuma I (Curcuma longa L.). Reduca (Biología). Serie Botánica. https://doi.org/10.1080/23296151.2016.1239984
- Fundación Española del Corazón. Antioxidantes, ¿qué son y para qué sirven? Febrero 2018.
- Nagpal M, Sood Sh. Role of curcumin in systemic and oral health: an overview. Journal of Natural Science, Biology and Medicine. Enero-Junio 2013. 4 (1): 3-7.
- National Center for Complementary and Integrative Health. Ginger. Diciembre 2020. U. S. Department of Health and Human Services.
- National Center for Complementary and Integrative Health. Turmeric. Mayo 2020. U. S. Department of Health and Human Services.
- Singletary K. W. Ginger: a review of health benefits. Nutrition Today. Julio 2010. 45 (4): 171-183.
- Soler, P. A., & Guasch, M. (2002). Tratamiento farmacológico: La desintoxicación. Adicciones.
- Valdés-Stauber, J. (2003). Estrategias en el tratamiento de desintoxicación alcohólica. Adicciones. https://doi.org/10.20882/adicciones.424.