Детето ви не спи добре? Това може да доведе до евентуални проблеми впоследствие

Независимо че не им се ляга да поспят следобед, децата на възраст между 3 и 5 години се нуждаят от около 12 часа сън на денонощие.
Детето ви не спи добре? Това може да доведе до евентуални проблеми впоследствие

Написано от Francisco María García

Последна актуализация: 27 май, 2022

Точно както възрастния, детето се нуждае от добри здравни навици. Затова е важно да получава качествен сън, за да възстанови енергията си.

В предучилищна възраст недостатъчният сън може впоследствие да доведе до различни проблеми с поведението. Освен това може да означава и поява на други нездравословни последици.

Ако малките деца не се наспиват добре, те са по-склонни да изпитват затруднения при обработването на информация. Също така това може да доведе до поява на емоционални проблеми, които се влошават с времето, като например синдром на дефицит на вниманието.

Тези заключения са изведени от различни проучвания, проведени от група учени от Общинската болница на Масачузетс.

Резултатите от тези проучвания наскоро бяха публикувани в научното списание Academic Pediatrics. 

Какво е препоръчителното количество сън?

Малките деца на възраст между 3 и 5 години се нуждаят от 10 до 13 часа качествен сън, в това число и дремки през деня.

Това е заключението на доклада, получен от Американската медицинска асоциация по сънна апнея.

Дремките и ефектът им върху децата

Децата в предучилищната възраст са изключително активни. По тази причина те се нуждаят от едночасова дрямка всеки ден.

Дори и да не заспиват наистина, те могат да използват времето за дрямка, за да си поиграят тихо и спокойно. Това е времето, в което е нужно да си починат от сутрешните си дейности.

Съвети за лягане

Съветваме ви да установите конкретно време за лягане. Трябва да осведомите детето половин час преди това, че наближава време за сън, за да може да започне да се приготвя. Също така 10 минути преди установения час е добре да му кажете, че е време да легне.

Не е необходимо да давате на детето си много храна или течности преди заспиване.

При децата трябва ясно да се покаже какво е предназначението на леглото. Не бива да се създава навик в детето да гледа телевизия или да си играе там. Леглото е мястото за почивка и сън.

От полза би било да позволите на детето да сложи любимата си пижама или да избере само плюшената играчка, която да му прави компания в леглото, особено когато не желае да си легне.

Междувременно може да приготвите стаята чрез определени действия. Пуснете тиха музика, намалете осветлението, говорете с мек тон и махнете електронните устройства и видео игрите.

Ползите от пълноценния нощен сън за детето

Ползите от съня за детето

Получаването на нужната почивка и добрият сън са от съществено значение за физическото и психическото здраве на децата, особено в най-ранна възраст и в ученическите години .

Докато спят, тялото и мозъкът им си почиват, за да имат енергия на следващия ден и за да бъдат бодри и активни.

Децата, които спят повече, имат по-високи нива на бдителност и рефлекси. Освен това те са способни да контролират по-добре емоциите си и се справят по-умело в училище.

Също така са по-малко раздразнителни и сънливи през деня.

Проблемът на подрастващите с мобилните технологии

как да приспите детето

Една от основните причини децата да не се наспиват или да не си почиват достатъчно е времето, в което си лягат. Често не е установено конкретно време за лягане.

Много от устройствата, с които си служат (телевизори, мобилни телефони, компютри и т.н.), са източници на разсейване. Някои деца дори използват посочените устройства в стаята, в която спят.

Така те използват времето за сън, за да гледат телевизия, да играят на видео игри или да общуват с приятелите си в социалните мрежи.

Макар че недостатъчният сън може да доведе до тежки последствия, има лесен начин за решаване на проблема.

Уверете се, че детето ви е изключило всички устройства и технологии поне един час преди да си легне. Това ще му помогне да си почине психически и да се подготви по-добре за сън.

Дефицит на внимание

Липсата на сън може да причини последствия, водещи до слабо представяне в училище и проблеми с поведението.

Малките деца могат да развият СДВХ (синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност). За съжаление, това може да ги накара да бъдат твърде активни или да поддържат прекалено високо темпо през деня.

Въпреки това специалистите по медицина на съня знаят, че този тип проблеми със съня имат своето решение и могат да бъдат предотвратени, ако положите подходящите грижи за формирането на добри навици за сън у вашите деца.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Vera, A. (2010). Dormir Bien. Consejo Editorial de Educación Pública Del Royal College of Psychiatrists. https://doi.org/10.1517/13543784.7.5.803
  • Parga, N. (2010). Dormir Bien. Consejo Editorial de Educación Pública Del Royal College of Psychiatrists. https://doi.org/10.1517/13543784.7.5.803
  • Estivill, E. (2000). Insomnio infantil por habitos incorrectos. Revista de Neurologia.
  • Orgilé, M., & Espada, I. F. J. P. (2013). Hábitos y problemas de sueño en niños con sintomatología depresiva. Revista de Psicopatologia y Psicologia Clinica.
  • Taveras, E. M., Rifas-Shiman, S. L., Bub, K. L., Gillman, M. W., & Oken, E. (2017). Prospective study of insufficient sleep and neurobehavioral functioning among school-age children. Academic pediatrics, 17(6), 625-632.
  • Consensus Conference Panel, Watson, N. F., Badr, M. S., Belenky, G., Bliwise, D. L., Buxton, O. M., … & Tasali, E. (2015). Recommended amount of sleep for a healthy adult: a joint consensus statement of the American Academy of Sleep Medicine and Sleep Research Society. Journal of Clinical Sleep Medicine, 11(6), 591-592.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.