Дейности по обучение на децата за частите на тялото

Опознаването на частите на тялото е важна задача още от детска възраст. Има забавни дейности, които улесняват процеса. Подгответе се за учене и забавление с децата!
Дейности по обучение на децата за частите на тялото
Elena Sanz

Прегледано и одобрено от психолог Elena Sanz.

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 16 май, 2023

Когато учите децата за частите на тялото, това им помага да опознаят себе си и да насърчават психомоторното развитие. Малко по малко децата осъзнават своите крайници и други части на тялото, както и как да ги използват.

Според испанското проучване „Познавам ли своето тяло? Проучване“, възрастните трябва да са подготвени да насочват детето и да го мотивират да извършва двигателни действия, които конкретизират разпознаването на тялото заедно с неговите взаимоотношения във времето, пространството и движението.

Има забавни начини за обучение за човешкото тяло; например свързването на думи, които позволяват запознаване на звука с частите. Те може да не го научат за една нощ, но отдадеността и креативността са от съществено значение, за да насърчат децата да разберат своята физическа природа.

Защо е важно да научим децата за частите на тялото?

Частите на тялото.
Децата на една възраст проявяват интерес към изучаването на частите на тялото.

Когато назовавате частите на човешкото тяло пред детето си, вие обогатявате неговия речник. Националната служба за начален старт подчертава, че взаимодействието е от съществено значение за усвояването на езика. Освен това, докато повтаряте думата и посочвате частта, повишавате техните умения за разбиране. В този ред идентифицирането на анатомията е необходимо за:

  • Познаване на разликите между мъжкото и женското тяло.
  • Насърчаване на независимост, уважение и грижа за себе си.
  • Посочване, че физическите различия не ограничават правата между половете.

По същия начин използването на собственото тяло е основно при самооткриването при непълнолетни, отбелязва статия, разпространена от Didactic Publications (всички на испански). За деца, които познават всяка част от тялото си, е по-лесно да изяснят дали изпитват дискомфорт или болка.

Децата трябва да знаят как да се грижат за тялото си и да предупреждават, ако някой се опита да ги нарани.

На каква възраст трябва да учите децата на частите на тялото?

Неправилно е да се вярва, че има определена възраст, на която децата трябва да знаят кои са частите на тялото. Процесът може да започне, когато са бебета с фонетична връзка и визуално обяснение.

За едно малко дете е по-лесно да разбере къде е устата му, ако го споменете и посочите към вашата уста и след това към неговата уста. Смята се, че от първата година е по-лесно да се фокусират, да запомнят думите и да намерят частта.

Харесва ли ви тази статия? Научете повече тук: Домашно образование: Какво трябва да знаете

Начини да научите децата за частите на тялото

Да научите децата за частите на тялото не е голяма работа, ако вместо да ги обсебвате, използвайте забавни дейности, които се харесват и на двете страни.

Обяснете функциите на частите на тялото

Ако детето ви знае за какво служи анатомията, ще бъде естествено да я идентифицира. За да обясните какво представляват ръцете, научете ги да пляскат с ръце. За очите им покажете как да ги отварят и затварят. Оставете ги да помиришат приятни аромати, за да разберат какво представлява носът. Накарайте ги да опитат различни вкусове, така че да разберат какво представляват устата и езикът.

Играйте на игри за отгатване

Един невинен въпрос като “Къде са очите?” е от ключово значение за научаването какво представляват и къде се намират. Въпросите, свързани с тялото и правилното обяснение на тяхната функция, насърчават разбирането.

Редете пъзели заедно с мъничето

Магазините предлагат детски игри за сглобяване на части от тялото. Ако предпочитате цифров формат, можете да намерите пъзели, свързани с анатомията, на таблети и смартфони.

Целта е родителите или лицата, които се грижат за тях, да засегнат темата и да работят върху социалните умения на децата, зрително-моторните умения и критичното мислене.

Деца и части от тялото.
Посочването на части от тялото, пеенето или реденето на пъзели са отлични начини децата да се запознаят с анатомията.

Пейте с детето си

Ползите от музиката при децата са насърчаване на креативността, засилване на концентрацията, подобряване на психомоторните умения и слуховото възприятие и укрепване на езика и общителността. Така че защо да не преподавате чрез пеене?

Вземете плейлист с песни, които обясняват частите на тялото – има много според възрастовия диапазон. Ако предпочитате, измислете текста и подкрепете действието, като посочите с пръст областта, която споменавате. Например, докато интонирате нещо като „тупайте с крака“, изпълнете действието и поканете детето да го повтори.

Използвайте илюстрации и друга визуална подкрепа обяснявайки за частите на тялото

Картинките с хора и животни са идеални за учене. Фокусирайки се върху илюстрацията, помолете детето да посочи къде са ушите на магарето, ръцете на куклата или части от други герои, винаги според историята, разказана в текста.

Децата получават много информация чрез зрението, така че можете да подготвите големи плакати с изображения на човешкото тяло; освен това карикатурите по телевизията са полезни в учебния процес. Докато разглеждате тези графики, говорете с тях за частите на тялото и с времето те ще ги разпознаят без чужда помощ.

Нарисувайте човек

Рисуването на човек е полезно за осъзнаването на тялото. Една от техниките е да сложите детето върху голям лист хартия или картон, да нарисувате неговия силует и заедно да нарисувате частите на тялото.

Изберете цветове за всяка област заедно, за да можете да ги класифицирате. Друг начин е да използвате стикери, загатващи за частите, и да ги поставите върху листа, където съответстват. Също така може, когато се погледнете в огледалото и да посочите очите, носа, ушите, устата, ръцете, пръстите, краката и т.н.

Задавайте въпроси на детето си

Не става въпрос само за проверка на частите от тялото на вашето дете и за назоваването им, докато го правите; попитайте ги по различен начин и изчакайте да отговорят. Може да попитате коя част им позволява да говорят, с кой крайник бягат или как слушат музика.

Давайте примери с животни

Детето може да се оприличи по-лесно с животните. Потърсете плюшени животни, играчки или вашия домашен любимец и му покажете, че имат очи, уста, крака и нос. Възползвайте се от възможността да подчертаете особеностите на опашката, ако това е животно, което има такава.

Пребройте частите заедно с вашето мъниче

Нека детето знае, че има 2 очи, една уста, 2 уши, 2 ръце, 2 крака, един нос, 5 пръста на всяка ръка и 5 на всеки крак и т.н. Когато детето се научи да брои, то ще знае как е устроено тялото му.

Как да подходим към темата за интимните части на тялото с деца?

Не се изненадвайте от загрижеността или любопитството на детето относно интимните части. Националната мрежа за травматичен стрес при деца подчертава (статия на испански), че предоставянето на правилна и подходяща информация в детството относно промените в тялото и сексуалните въпроси е от значение за тяхното израстване защитени, здрави и сигурни в телата си.

В предучилищна възраст малките деца научават това, което обикновено виждат. Въпреки това, понякога родителите избират прякори за интимните части и по този начин създават усещане за срам. Добре е просто да ги наричате „пенис“ или „вагина“ и докато растат сами, ще забележат разликите между половете.

Въпреки че няма да се занимавате подробно със сексуално образование, намерете начин да накарате детето и възрастния да се чувстват комфортно. Един ключ е колко е важно детето да знае, че има право на личен живот и че никой, дори приятели или роднини, не трябва да го докосва по неподходящ начин.

Неща, които трябва да имате предвид, когато искате да научите децата на частите на тялото

Когато учите децата на частите на тялото, е важно да използвате подходящи термини, а не прякори или научни термини. Също така, когато използвате реквизити, уверете се, че са подходящи изображения, а не снимки за възрастни. Уверете се, че разбират, че независимо от физическите сравнения между момчета и момичета, всички те имат еднакви права и заслужават уважение.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.