Стереотипно разстройство на движението

Въпреки че стереотипното разстройство на движението се диагностицира в ранна възраст, причините за него са трудни за откриване. Прочетете тази статия, за да научите повече за това състояние!
Стереотипно разстройство на движението

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Според “Desk Reference” към диагностичните критерии от Стереотипно разстройство на движението-5 , то включва повтарящо се, нефункционално поведение. Това разстройство може да пречи на социалните и академичните дейности на детето, което страда от него.

Обикновено стереотипното разстройство на движението се диагностицира в най-ранна възраст, което означава, че може да се лекува възможно най-рано.

Причини за стереотипно разстройство на движението

Често причините за нарушение на стереотипното движение са неясни. Всъщност понякога специалистите го объркват с други разстройства.

Въпреки това, някои възможни причини могат да хвърлят малко светлина върху причините за нарушение на стереотипното движение:

Физиологични ефекти на веществата

На първо място, някои вещества, като амфетамини, могат да причинят същото поведение, което проявява пациент със стереотипно разстройство на движението.

За съжаление децата, чиито родители приемат наркотици, имат лесен достъп до тях. В тези случаи, обаче, симптомите обикновено отминават сами. (Това е така, освен ако те продължават да са изложени на действието на веществото).

Свързани разстройства

Също така, синдромът на Леш-Нихан може да представи някои от симптомите на стереотипно разстройство на движението. Проблемът може да се прояви, ако детето страда от умствена изостаналост или има нараняване на главата.

Проблемът с това разстройство е, че той може да бъде объркан с аутизъм, обсесивно-компулсивно разстройство или синдром на Турет. Поради тази причина специалистите трябва да направят няколко теста, преди да поставят диагнозата на пациента.

Симптоми на стереотипно разстройство на движението

Като цяло, стереотипното разстройство на движение включва повтарящи се движения. Те могат да варират от стискане на ръцете, гризане на нокти, люлеене на тялото и множество тикове.

Един от проблемите е, че стресът, скуката или неудовлетвореността могат да влошат движенията. В някои случаи детето може в крайна сметка да се нарани. Тези случаи са много сериозни и трябва спешно да бъдат разгледани.

Тази статия може да ви заинтересува: Когато стресът в детството е причинен от родителите

Налични лечения

Проявете търпение и покажете любовта си на разстроеното дете.

Като цяло лечението зависи от вътрешната причина, която причинява стереотипните движения.

Лекарят ще избере определено лечение в зависимост от диагнозата. То ще включва дали стереотипното разстройство на движението се проявява със самонараняващо се поведение или не.

Като цяло, ето някои от наличните лечения:

  • Промени в околната среда. Ако детето ви се нарани, трябва да предприемете определени стъпки, за да предотвратите това. Естествено, това зависи от обекта, който обикновено използват, за да навредят на себе си.
  • Правилни лекарства. В този случай лекарят ще вземе предвид възрастта на детето, за да определи лекарствата, които може да му предпише. Обикновено някои от тях могат да включват антипсихотици или лекарства, разрушаващи катехоламин.
  • Психотерапия. И накрая, заедно с определени поведенчески техники, психотерапията може да даде страхотни резултати. Също така може да допълни другите лечения, които споменахме по-горе.

Като цяло най-големият проблем при това разстройство е, че той пречи на живота на детето. Движенията, които правят, са неволни. Това означава, че не могат да ги контролират, колкото и да се стараят. Ето защо, ако детето ви има това разстройство, трябва да имате предвид, че движенията могат да бъдат постоянни.

Въпреки това, с гореспоменатите лечения, можете да видите леко подобрение или по-голям контрол на движенията.

Забелязали ли сте повтарящи се движения при някое от децата си? Ако видите, че някое от децата ви прави повтарящи се движения, отидете при вашия надежден педиатър. Той ще проведе необходимите тестове, за да открие какво се случва и ще прецени как да реши проблема.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.