Детската градина и важността й за децата

Посещението на детската градина от децата има важни предимства за тяхното развитие. Те не само се научават да бъдат дисциплинирани, но укрепват своите социални и когнитивни умения. Искате ли да научите повече за това? Ако е така, продължавайте да четете!
Детската градина и важността й за децата

Написано от Ana Luzardo

Последна актуализация: 18 октомври, 2022

Значението на детската градина идва от факта, че това е училищно пространство, чиято цел е да насърчава образователната работа и дейности, свързани с растежа и развитието на децата. Средно влизането в тази система става на възраст между 4 и 5 години, въпреки че зависи от психологическите и социални умения на детето и изискванията на всяка страна.

Въпреки че е вярно, че образованието трябва да започне в семейството, учителите са тези, които допълват и укрепват правилните практики за отглеждане на децата и когнитивното, социално и емоционално развитие на детето като цяло в рамките на средата, която го заобикаля. И така, защо е толкова важно децата да посещават тези центрове от ранна възраст?

Децата придобиват социални умения в детската градина

Когато децата започнат да развиват социални умения, те намират не само приятели, но и други видове знания. Взаимодействайки с други деца, те се научават да установяват и следват правила и да вземат решения. Чрез приятелството могат да изпитат страх, гняв, отхвърляне и агресия, наред с други емоции. На свой ред това им помага да разберат кое е подходящо и кое не.

Те започват да виждат какво е социалното позициониране, как работи властта и научават ситуации, в които се изисква различно поведение, кое е справедливо и кое не, и чувството за принадлежност към дадена група. По-специално, в детската градина те се учат да се сравняват с други деца – кои са по-големи, по-бързи или по-умни – и да насърчават изграждането на представа за себе си и самочувствие.

Приятелствата са естествена нужда, която се отразява чрез времето, прекарано в споделяне на дейности. На този етап такива взаимоотношения се основават на приятелство.

Децата учат социални умения в детската градина
Детската градина играе важна роля за развитието на социалните умения на детето.

Значението на детската градина: Децата се учат да бъдат дисциплинирани

Дисциплината играе основна роля в цялостното развитие на децата. Тя не само укрепва техните социални умения и сигурност, но също така им позволява да се адаптират към много ситуации в тяхната среда.

Това е така, защото училището има набор от изрични и имплицитни правила за регулиране на дейността и взаимоотношенията на членовете на общността, която формират.

Според Cubero, в неговата статия „ Дисциплина в класната стая: размишления върху комуникационните процеси “, правилата се въртят около личната безопасност на децата, за да създадат възможност за работа в учебна среда.

Нарушаването на тези правила може да създаде хаос. Затова, като педагогически специалисти, учителите ги учат, че дисциплината е важна за поддържане на хармонията в човешките отношения.

На свой ред в детската градина децата се учат на дисциплина, защото правилата са малко, прости и ясни и са зададени с речник, който е подходящ за интелектуалното ниво на учениците. В допълнение, те се прилагат постоянно чрез поддържащи, превантивни и коригиращи техники.

 • Стратегиите за превенция се стремят да сведат до минимум или да предотвратят проблемите в класната стая и училището.
 • Поддържащите стратегии са стратегии за регулиране на поведението в лицето на поведение, което противоречи на кодекса.
 • Коригиращите стратегии са ресурси за обучение, че има последствия, когато правилата или насоките не се спазват.

В детската градина децата се учат да създават рутина извън дома

Всеки има нужда от рутина. Режимът помага за организирането на живота и предотвратява хаоса. Децата стават по-дисциплинирани и структурирани, въпреки че е препоръчително и да се търси баланс, за да се избегне монотонност и скука.

Престоят през цялото време вкъщи може да причини скука, а децата трябва да изследват околната среда. Един отличен вариант за излизане от вкъщи е да посещават детска градина и да я интегрират в рутината си по следния начин:

 • Събуждане по едно и също време всяка сутрин.
 • Ставане от леглото по едно и също време всяка сутрин.
 • Отиване до банята, обличане, миене на зъбите и напускане на къщата по едно и също време всяка сутрин.
 • Ядене на закуската или обяда по едно и също време.
 • Вземане от детска градина в 16:00 ч
 • Време за игра от 16:00 до 17:00 часа
 • Приготвяне на вечеря в 17:00 и ядене на вечеря в 17:45
 • Време за къпане в 18:30 ч
 • Прекарване на време заедно като семейство в 19:00 часа
 • Гледане на телевизия от 19:30 до 20:00 часа
 • Отиване до банята и лягане в 20:00 часа
 • Заспиване в 20:30.
значението на детската градина
Ходенето на детска градина помага на децата да се научат да поддържат здравословни навици.

Градината поставя неврологичните основи за бъдещото обучение

Неврологията е показала, че няма разделение между логическо-рационално мислене и интуиция и емоция. Всичко това се обединява в детската градина, която изследва когнитивното измерение на изкуството и играта.

Чрез музика, танци, рисуване, театър, поезия и рисуване децата могат да комуникират емоционално с различно съдържание. Детето учи, като играе и действа. За изследователите Мария Муньос и Алехандро Алмонасид: „Играта е примитивен и дълбок език, това е историята на деца, които, потопени в света на възрастните, могат да избягат в един вид освобождаващ и магически катарзис.“

Важността на детската градина е, че тя предлага на децата подход към изкуството във всичките му измерения, който те може би нямат в друг момент от живота си, когато са в етапа на най-голяма пластичност на мозъка си. По-специално това се дължи на атмосферата на истинска и спонтанна свобода, създадена в детската градина, когато децата са изложени на изкуство, творчество и всякакви дейности.

На този етап символната функция достига най-високите си нива на развитие. Соледад Каравака Иниеста предлага „запознаване на децата със света на изкуството“, като същевременно „ им се дава възможност да изразяват, експериментират, правят иновации, създават, играят, чувстват, изненадват, очароват и развиват всички свои способности, както и насърчаване на тяхното самочувствие, памет и концентрация. Накратко, това е да им позволим да изживеят това, което чувстват и да почувстват това, което изпитват.”
Изкуството в детството е инструмент, който стимулира и засилва въображението и творческия капацитет на децата. Следователно,  трябва да заема място с по-голямо значение като двигател, който движи формирането на бъдещи учени, учители, художници, изследователи и инженери.

Какво трябва да имате предвид, за да изберете добра детска градина?

Има обективни и субективни аспекти от изключително значение, които трябва да се имат предвид при избора на добра детска градина. От обективна гледна точка можете да потърсите препоръки за този образователен център с други хора, на които имате доверие и които имат малки деца.

Трябва също така да оцените мястото и съоръженията, за да избегнете всякакъв вид злополука. Трябва да отговорите на въпроси като следните:

 • Колко безопасно е пространството?
 • Колко голямо е?
 • Отговаря ли на стандартите за безопасност на децата?

Друг важен момент са парите. Колко е месечната такса на мястото? Анализирайте семейния си бюджет и вземете информирано решение. Разбира се, винаги става въпрос за опит да се направи баланс между качество и цена. Освен това се запознайте и с менюто. Колко здравословно е то?

От субективна гледна точка е важно да се запитате: чувствам ли се удобно да оставя детето си тук? Освен това посетете мястото с вашето мъниче, за да прецените впечатленията му и как се чувства, докато се разхожда. Не забравяйте, че вашето дете ще прекарва по-голямата част от деня си там и то трябва да се чувства спокойно в новата среда.

Може да ви заинтересува ...
9 мита за това да имате единствено дете
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
9 мита за това да имате единствено дете

Има редица вярвания относно това да имате единствено дете, които се оказват неверни, въпреки че са широко разпространени.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.