Тези, които вече не са сред нас, спят в сърцата ни

Вярвате или не, един ден ще приемете загубата и ще продължите да се радвате на живота, а вашите любими хора ще са щастливи да ви „виждат” да се усмихвате отново
Тези, които вече не са сред нас, спят в сърцата ни

Последна актуализация: 13 юли, 2019

Тези, които вече не са с нас, завинаги ще останат в сърцата ни. В онзи дълбок ъгъл, където пазим най-ценните неща! Там те ще останат вечно!…

Приемането на загубата на някогo, когото обичаме е трудна за всеки и ни кара да преминем през редица неща, за които животът не ни е подготвил.

Нека поговорим за този процес в днешната статия.

Да се научим да казваме “Сбогом”

Как може да кажете “Сбогом” на някой, който само преди миг е бил до вас?

Понякога смъртта прибира хора, които не са имали шанса да изживеят напълно живота си. Например млади хора със стотици неслучили се преживявания. И все пак животът им е отнет, оставяйки празнина там, където някога са били.

Смъртта трябва поне да даде възможност за едно сбогуване. Тя трябва да е като гара, където се сбогувате с хората, които обичате! Тя трябва да позволи една последна дълга и силна прегръдка! Да позволи да изречете тези думи, които толкова често остават неизказани!…

Но тъй като в живота не се случва така, трябва да се адаптирате и да разберете, че преди всичко, никой не живее вечно. Дошли сте на тази земя само за малко. Ето защо трябва да живеете всеки ден пълноценно.

Всяка вечер трябва да се опитате да си лягате без нищо неизказано. Без гняв и безсилие, които ви държат будни и неспокойни. Никога не забравяйте да кажете на някого “Обичам те.”

Грабнете всеки един момент, който можете да прекарате със семейството. Споделете щастието с тях при всяко вдишване.

Сега, след като изяснихме този съществен аспект на живота, нека да разгледаме някои от основните насоки за справяне със загубата на любим човек.

Скърбене

Няма съмнение, че сте запознати със скърбенето и оплакването. Тези емоционални процеси, които следват всяка загуба. Запознати сте с усещането за покруса след смъртта на любим човек.

Важно е да запомните, че справянето със загуба е необходима стъпка за контролиране на емоциите. Хората, които избират да се “затрупат” мигновено в обичайните си задължения, без да признаят болката си, могат да отключат сериозен емоционален проблем след това.

Нека се запознаем с етапите на скръбта:

Тези, които вече не са сред нас, спят в сърцата ни

1. Отричане

Как да приемете, че партньорът или любимият човек си е отишъл? Как да приемете, че никога повече няма да видите вашата майка, сестра или сродна душа отново? Мъката е сложен процес и този първи етап се основава на емоционалното въздействие на загубата, която не може да се разбере и осъзнае.

2. Гняв или безразличие

Важно е да се отбележи, че не всеки реагира по същия начин. Някои хора са ядосани и изпълнени с гняв, някои ще насочат гнева навътре към себе си, други ще насочат омразата си към Бог. Но има и хора, които изключват емоциите си, напълно неспособни да плачат, скърбят или да говорят за това.

3. Съгласяване

Това е етапът на скръб, когато започвате да приемате някои неща. Инцидентът, болестта… случило се е и ако сте ядосани на света, това няма да ви доведе доникъде. Сега сте в състояние да говорите за това с други хора и да приемете, че човекът наистина вече не е до вас.

4. Болка

Тук болката се появява отново в цялата си жестока сила и тъй като е толкова пронизваща, трябва да я изразите, изживеете и облекчите себе си толкова често, колкото е необходимо. Не слушайте никой, който ви казва да не плачете, защото това е нещото, от което се нуждаете, за да канализирате емоциите си по здравословен начин.

5. Приемане

Вярвате или не, приемането ще настъпи. Ще дойде моментът, в който ще приемете загубата и празнотата; вече ще знаете, че животът никога няма да бъде същият, но трябва да продължи. Ще продължите по пътя си, без да забравите.

Помнете, че хората, които обичате, ще живеят вечно в паметта ви, и без съмнение те са щастливи да ви “видят”, че сте отворили очите и сърцето си отново към света.

Ключът към запазване на силата и добрите спомени със тези, които вече не са сред нас

Тези, които вече не са сред нас, спят в сърцата ни
  • Имайте предвид, че ако скръбта ви трае по-дълго от 6 месеца и все още се усещате покосени от тъга или не сте възвърнали способността да възобновите ежедневните си дейности, трябва да потърсите професионална помощ. Това е много важно.
  • Ден след ден рутинното ежедневие, семейството и приятелите ще бъдат най-добрата ви подкрепа. Постепенно ще започне да боли по-малко, но никога не трябва да се чувствате виновни за това.

Защо? Заради спомена за тези хора, които винаги ще живеят вътре във вас. Те стават част от вас, от това, което сте, тялото, ума и душата. Нищо лошо няма да се случи, ако започнете да се усмихвате отново, защото вашият любим човек е зад всяка една от тези усмивки и ще оцени това, че сте започнали да откривате щастието отново.

  • Не се вманиачвайте с мисълта за последните няколко дни, седмици или месеци, със спомена за заболяване, злополука или развод. Всеки ден трябва да се опитате да върнете обратно добрите спомени, любовта, която сте споделяли, всяка нежна и искрена дума… иначе казано, мислете за положителните емоции.
  • Животът е едно пътуване и всеки момент има значение. Това, което се е случило в миналото, създава това, което сте днес, така че човек става част от същността на живота ви. Можете да ги носите със себе си сега и да бъде така завинаги. Научете се отново да живеете живота си с надежда, защото цялата любов, която сте изпитвали в миналото, ви прави този човек, който сте сега…

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.