Да излекуваме затлъстелия черен дроб с подходяща закуска

Здравословното първо ядене за деня изпълнява 3 функции - прочиства, укрепва и защитава
Да излекуваме затлъстелия черен дроб с подходяща закуска
José Gerardo Rosciano Paganelli

Написано и проверено от лекар José Gerardo Rosciano Paganelli.

Последна актуализация: 20 декември, 2018

Затлъстелият черен дроб е състояние, което се среща често в наши дни. Ако вие или член от семейството страдате от него, без съмнение знаете, че отсега нататък е жизненоважно да подобрите ежедневните си навици и – преди всичко – хранителното меню. С известни усилия и подходящи хранителни добавки можете да облекчите възпалението и да намалите индекса на мазнините в черния дроб. Това е достатъчно, за да подобрите здравето и живота си като цяло. Един от начините да третирате затлъстелия черен дроб е като започнете още от закуската. Научете кои са най-добрите възможности в следващите редове.

Защо да лекуваме затлъстелия черен дроб, започвайки от закуската?

Защо да лекуваме затлъстелия черен дроб

Как една подходяща закуска може да бъде от полза за лечение на затлъстелия черен дроб? Като начало трябва да знаете, че това състояние, наречено още чернодробна стеатоза, представлява заболяване, при което мастните киселини и триглицеридите се натрупват в черния дроб, влошавайки функциите на клетките и провокирайки възпаление.

Макар да става дума за доброкачествена патология, не е маловажен рискът, на който се излагате, когато пренебрегвате проблема. Ако не третирате адекватно затлъстелия черен дроб, може да провокирате развитието на сериозни заболявания. Лечението не се състои само в подобряване на хранителните навици, но също така и в опознаването на състоянието и въвеждането на промени в начина на живот. Можете да започнете със закуската, тъй като тя е първото хранене за деня и е много важна. Ще обясним подробно в следващите редове.

Една пълноценна закуска изпълнява 3 функции:

 • Прочиства: наше ежедневно задължение е да детоксикираме и да прочистваме черния дроб от всички токсини, липиди и мастни киселини, които оказват влияние върху основните функции на този орган и провокират възпаления.
 • Укрепва: едно от удивителните свойства на черния дроб е, че той притежава способността да се регенерира. Той е способен да създава нови, здрави и силни клетки и тъкани, когато това се налага. Знаете ли как можете да подпомогнете този процес? Като осигурите на черния дроб антиоксиданти, оптимално количество протеини и минерали, които да му позволят да синтезира ензими, участващи в процеса на регенерация.
 • Защитава: черният дроб е един от най-важните органи в тялото и в същото време един от най-чувствителните и нежните, когато практикуваме нездравословни навици и се храним небалансирано. Мазнините и токсините, които присъстват в храните, в някои лекарства, в тютюна или алкохола, разболяват черния дроб. Въпреки това с помощта на адекватна диета и прием на хранителни добавки всеки човек е способен да защити черния дроб и да му помогне да се възстанови от състояние като чернодробната стеатоза.

Прочистващи отвари за закуска

Отвари за пречиствани на затлъстелия черен дроб

Ако в семейството ви има член, диагностициран с това заболяване, трябва да въведете някои промени в хранителното меню. Както обяснихме по-горе, затлъстелият черен дроб е заболяване, което може да бъде преодоляно, когато бъдат взети подходящи мерки. Приемете, че диетата, която се спазва към настоящия момент, е неправилна и уврежда тялото. Ако искате да подобрите здравословното състояние, трябва да се храните по-балансирано. Това ще ви накара да се чувствате по-добре, независимо че се налага понякога да се предприемат и по-драстични промени.

За да постигнете положителна промяна, започвайте всяка закуска с отвара. Тя действа прочистващо, укрепващо и защитава черния дроб. Винаги консумирайте отварата на празен стомах, веднага след събуждане. Ще предложим 3 варианта, за да можете всеки ден да се радвате на разнообразие. Ето го и тях:

 1. 1. Прочистваща и предпазваща отвара, приготвена от артишок

Съставки:

Начин на приготовление:

 • Първото нещо, което трябва да направите, е да подгреете вода. Добавете артишока. Сгответе го, докато стане мек. След това запазете водата, която е изключително полезна за лечение на затлъстял черен дроб.
 • Налейте отварата в стъклена бутилка. Добавете сока от 1 лимон. Консумирайте водата от артишок през целия ден. Първата чаша е препоръчително да приемете на празен стомах, след събуждане. Лесно е!
 1. 2. Прочистваща и предпазваща отвара, приготвена от глухарче

Съставка:

 • 20 гр. сушено глухарче
 • 1 чаша вода (200 мл.)
 • 20 гр. лимон (резен)

Начин на приготовление:

Подгрейте водата. Щом кипне, добавете сушеното глухарче и лимона. Гответе поне 15 минути, след това оставете отварата да престои настрана още 10 минути. Прецедете цялото съдържание. Консумирайте напитката гореща и бавно.

 1. 3. Прочистваща и предпазваща отвара, приготвена от бял трън

Съставки:

 • 20 гр. бял трън, готов за приготвяне на отвари (можете да намерите такъв в аптеките, билковите магазини и тези за здравословно хранене)
 • 1 чаша вода (200 мл.)

Начин на приготовление:

 • Тази рецепта е лесна и бърза. Трябва да подгреете водата. Щом кипне, добавете торбичка чай от бял трън. Запарете и прецедете. Консумирайте на празен стомах.

Най-добрите закуски за лекуване на затлъстелия черен дроб

Най-добрите закуски за лекуване на затлъстелия черен дроб
 1. Фибрите – отлична база за всеки ден
 • Купа овесена каша
 • Филия ръжен хляб, намазана с малко зехтин
 • Корнфлейкс без захар
 1. Омега-3 мастни киселини за защита за черния дроб
 1. Плодове, които прочистват и оздравяват черния дроб
 • Портокали
 • Лимони
 • Круши
 • Киви
 • Ананас

В заключение запомнете, че винаги трябва да консумирате по 1 чаша кафе по време на закуска, тъй като тази напитка притежава способността да защитава черния дроб.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.