Най-добрите съвети за рязане на сирене

Знаете ли, че формата на сиренето определя как ще го нарежете? Ако никога не сте обръщали внимание на това преди, може би сте рязали сиренето погрешно! В тази статия, ще ви споделим няколко трика и съвета по темата.
Най-добрите съвети за рязане на сирене

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

В наше време има много трикове за рязане на сирене. Въпреки че това изглежда проста задача, трябва да знаете как да се справяте правилно с нея. Всеки вид сирене изисква различен подход, в зависимост от формата и спецификата си.

Искате ли да се научите да режете правилно сиренето? Ако е така прочетете следващите редове!

Някои видове сирене са трудни за рязане, най-вече заради текстурата си. Когато ги режете те могат да се разпаднат, да залепнат за ножа или просто да не успеете да запазите формата им. Ето защо е важно да се научите да режете правилно всички видове сирена.

Най-добрите съвети за рязане на сирене

Проблемът в незнанието как да режете правилно сирената може да доведе до съсипването на формата им, което да затрудни поднасянето им на масата. Затова трябва да научите кои са най-добрите съвети за рязане на сирене в зависимост от формата или вида му.

Кръгли, малки и гладки сирена

Различни видове сирена

Кръглите, малки и гладки сирена трябва да бъдат рязани под формата на триъгълници, все едно режете торта. Трябва да започнете от центъра и да продължите към края на питата. Освен това трябва да използвате остър нож.

  • Един трик, за да не залепне сиренето на ножа е да го потопите в гореща вода, преди да го използвате за рязане. (Трябва да го подсушите добре след това, разбира се. Кой реже с мокър нож?).

Съвети за рязане на сирене Бри

Сиренето Бри и другите кръгли сирена трябва да бъдат рязани на големи парчета, които след това да бъдат разрязани наполовина. За този вид сирена можете да използвате резачка за сирене или нож за сирене.

  • Можете да използвате първия трик за рязане и на сиренето Бри. Но ако искате да опитате нещо различно, потопете ножа в олио преди да започнете за режете сиренето.

Меки кръгли сирена

Меките сирена, като козето, често се използват за приготвянето на салати и препечени филийки. Козето сирене и другите меки сирена са много вкусни. Най-добре е да режете тези сирена на дебели парчета.

  • Трикът тук се крие в използването на остър нож. Можете да потопите ножа в гореща вода след рязането на всяко парче, за да сте сигурни в резултата.

Твърди сирена

Съвети за рязане на сирене

Трябва да режете твърдите сирена на триъгълни парчета, най-добре на стайна температура.

Твърдите сирена са тези, преминали през специална обработка, за да останат компактни. Възрастта на сиренето определя и консистенцията му. Съветваме ви да режете твърдите сирена на стайна температура с нож с две дръжки.

  1. Първо разрежете сиренето наполовина.
  2. След това го нарежете на триъгълни парчета.
  3. Накрая нарежете големите парчета на малки еднакви триъгълници.

Съвети за рязане на сирене Пармезан

Както вероятно знаете сиренето Пармезан се използва за приготвянето на паста, лазаня и други типични италиански ястия. Въпреки че това сирене е много твърдо, то не изисква специална техника за рязане. Просто трябва да го настържете или да си направите чипс от Пармезан.

  • Просто вземете сиренето и го нарежете на несиметрични парчета или го настържете и поръсете с него любимите си ястия.

Препоръчваме ви да прочетете и: Най-здравословните видове сирена

Сини сирена

Сирената като Рокфор и Кабралес са полутвърди и трудни за рязане заради мазнините, които съдържат. Не очаквайте да получите перфектните парчета. Ако искате прецизни парчета трябва да използвате резачка за сирене.

Можете да нарежете сините сирена по следния начин:

Трик за рязане на всякакви видове сирена

И накрая решихме да споделим с вас един любопитен съвет, който можете да използвате за рязане на всички видове сирена. Дори не ви е необходим нож. Просто си купете конци за зъби без аромат!

  1. Отрежете от конеца за зъби парче по-дълго от сиренето.
  2. След това нарежете сиренето с помощта на конеца за зъби.

Повторете докато постигнете желания резултат.

Знаехте ли тези съвети за рязане на сирене? Ако винаги съсипвате сиренето, защото не знаете как да го нарежете правилно, започнете да ги използвате още днес!


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.