Четири вкусни десерта за диабетици

28.04.2019
Диабетът е заболяване, характеризиращо се с високи нива на глюкоза (захар) в кръвта.

Всеки ден се разработват нови и подобрени рецепти, които да направят ястията още по-вкусни. Сред тях са и десертите. Ето защо днес искаме да споделим някои от най-добрите десерти за диабетици.

Ако имате диабет, може би си мислите, че трябва да се лишавате от всички десерти и сладкиши. Обаче, с малко повече креативност, можете да се поглезите, без да пренебрегвате здравето си.

Четири страхотни десерта за диабетици

1. За диабетици: Мус от чиа с ягоди и киви

За диабетици: мус от чия, с ягоди и киви

Тази рецепта е много лесна и вкусна. Захарта в плодовете е достаъчна и не се нуждаете от нищо друго, за да  подсладите този десерт. Съдържа и семена от чиа, които помагат за контролиране на нивата на кръвната захар и холестерола.

Съставки

  • 1 киви, нарязано на резенчета
  • Екстракт от ванилия
  • Канела на прах (на вкус)
  • 1/2 чаша ягоди, нарязани (100 грама)
  • 1 чаша кисело мляко, с ниска масленост
  • 1/4 чаша обезмаслено или бадемово мляко (200 мл)

Начин на приготвяне

  • Първо, смесете семената с млякото и сложете в хладилника за три до четири часа. След това време ще забележите, че млякото е приело консистенцията на мус или гел.
  • Извадете от хладилника и добавете киселото мляко, екстракта от ванилия и канелата. Не е необходимо да добавяте подсладител.
  • Преди да сервирате, сложете муса в подходящи чашки за десерт и добавете нарязаните плодове отгоре. Ако искате, можете да украсите с листа от мента. Това е идеален десерт за диабетици.

Вижте също: Здравословна диета за отслабване за хората с диабет

2. За диабетици: Шоколадов сладолед с канела и орехи

Сладоледът е много изкушаващ десерт и истинско удоволствие за небцето. Този сладолед е подходящ за диабетици. Лесно се прави и рецептата е за три порции. Следвайте тези стъпки, за да изпълните рецептата:

Съставки

  • Канела на прах (на вкус)
  • 6 ореха, смлени на по едро
  • 125 мл нискокалорично кисело мляко (или обезмаслено кисело мляко)
  • 250 г шоколадов сладолед без захар, с ниско съдържание на мазнини (1 голяма лъжица сладолед)
  • 2 чаени лъжички разтворимо кафе, разтворени в 1/2 чаша гореща вода (30 г)

Начин на приготвяне

  • Смесете разтворимото кафе и водата, канелата, орехите и нискомасленото кисело мляко в купа.
  • Добавете шоколадовия сладолед и разбъркайте, докато получите хомогенен крем.
  • Излейте полученият сладолед в подходящи форми или стъклени чаши. Сложете ги във фризера за 30-40 минути. Ако предпочитате по-гъст десерт, можете да го оставите във фризера за два часа или повече. По желание, можете да овкусите с някои билки, като например мента.

3. Крем карамел с кафе

За диабетици: крем карамел с кафе

Друг идеален десерт за диабетици е крем карамел с кафе, кулинарна класика. Кремът не само, че е много вкусен, но е и много ароматен.

Съставки

  • 4 жълтъка
  • 8 белтъка
  • 1 чаша гореща вода
  • 2 чаши обезмаслено мляко
  • 1/2 чаша царевично нишесте (100 грама)
  • 2 супени лъжици разтворимо кафе, разтворени в 1/2 чаша гореща вода (30 г)
  • 2 супени лъжици подсладител, подходящи за диабетици (30 г)

Начин на приготвяне

  • Разтворете царевичното нишесте в обезмасленото мляко и го оставете настрани. Разбийте жълтъците, белтъците и подсладителя в купа, докато получите хомогенна смес. Бавно добавете млякото и царевичното нишесте, заедно с разтворимото кафе и водата.
  • Изсипете сместа във форми за крем карамел и ги поставете на водна баня, в предварително загрята фурна до 180 ºС. Оставете във фурната докато кремът стане готов.
  • След това, оставете да изстине и внимателно извадете крема от формите.
  • Сложете крема в хладилника, поне два часа преди сервиране.

Вижте също: Кога е най-подходящото време за първата чаша кафе

4. Бисквити с ядки

Тези вкусни леки бисквитки са идеални като десерт или просто за следобедното кафе. В тази рецепта има малко количество уиски, но добавянето на алкохол не е задължително.

5 бисквитки с ядки

Съставки

  • 6 ореха, смлени на едро
  • Канела на прах (на вкус)
  • 2 супени лъжици уиски (по желание)
  • 250 г нискомаслено или обезмаслено сирене рикота (крема сирене)
  • 1 пакет от неароматизиран желатин (около 7 г)
  • 1 супена лъжица стафиди (черни или бели)
  • 2 супени лъжици овесени ядки (30 г)
  • 1 супена лъжица подсладител, подходящ за диабетици
  • 1 супена лъжица какао на прах без добавена захар (15 г)

Начин на приготвяне

  • Сложете уискито в подходящ съд и оставете да заври, за две до три минути. Смесете сиренето рикота, какаото на прах, орехите, овесените ядки, стафидите, канелата и подсладителя в купа.
  • Излейте топлото уиски върху тази смес и поръсете с желатин. Разбъркайте добре всички съставки и оставете да престои докато подготвите подходящата форма, в която да сложите сместта.
  • Леко навлажнете квадратна тавичка (или формата по ваш избор). Поставете формата в хладилника за 10 минути.
  • Изсипете сместа във формата и оставете в хладилника, поне три часа.
  • Нарежете на желаните размери, преди сервиране.