Четири вкусни десерта за диабетици
Всеки ден се разработват нови и подобрени рецепти, които да направят ястията още по-вкусни. Сред тях са и десертите. Ето защо днес искаме да споделим някои от най-добрите десерти за диабетици.
Ако имате диабет, може би си мислите, че трябва да се лишавате от всички десерти и сладкиши. Обаче, с малко повече креативност, можете да се поглезите, без да пренебрегвате здравето си.
Четири страхотни десерта за диабетици
1. За диабетици: Мус от чиа с ягоди и киви
Тази рецепта е много лесна и вкусна. Захарта в плодовете е достаъчна и не се нуждаете от нищо друго, за да подсладите този десерт. Съдържа и семена от чиа, които помагат за контролиране на нивата на кръвната захар и холестерола.
Съставки
- 1 киви, нарязано на резенчета
- Екстракт от ванилия
- Канела на прах (на вкус)
- 1/2 чаша ягоди, нарязани (100 грама)
- 1 чаша кисело мляко, с ниска масленост
- 1/4 чаша обезмаслено или бадемово мляко (200 мл)
Начин на приготвяне
- Първо, смесете семената с млякото и сложете в хладилника за три до четири часа. След това време ще забележите, че млякото е приело консистенцията на мус или гел.
- Извадете от хладилника и добавете киселото мляко, екстракта от ванилия и канелата. Не е необходимо да добавяте подсладител.
- Преди да сервирате, сложете муса в подходящи чашки за десерт и добавете нарязаните плодове отгоре. Ако искате, можете да украсите с листа от мента. Това е идеален десерт за диабетици.
2. За диабетици: Шоколадов сладолед с канела и орехи
Сладоледът е много изкушаващ десерт и истинско удоволствие за небцето. Този сладолед е подходящ за диабетици. Лесно се прави и рецептата е за три порции. Следвайте тези стъпки, за да изпълните рецептата:
Съставки
- Канела на прах (на вкус)
- 6 ореха, смлени на по едро
- 125 мл нискокалорично кисело мляко (или обезмаслено кисело мляко)
- 250 г шоколадов сладолед без захар, с ниско съдържание на мазнини (1 голяма лъжица сладолед)
- 2 чаени лъжички разтворимо кафе, разтворени в 1/2 чаша гореща вода (30 г)
Начин на приготвяне
- Смесете разтворимото кафе и водата, канелата, орехите и нискомасленото кисело мляко в купа.
- Добавете шоколадовия сладолед и разбъркайте, докато получите хомогенен крем.
- Излейте полученият сладолед в подходящи форми или стъклени чаши. Сложете ги във фризера за 30-40 минути. Ако предпочитате по-гъст десерт, можете да го оставите във фризера за два часа или повече. По желание, можете да овкусите с някои билки, като например мента.
3. Крем карамел с кафе
Друг идеален десерт за диабетици е крем карамел с кафе, кулинарна класика. Кремът не само, че е много вкусен, но е и много ароматен.
Съставки
- 4 жълтъка
- 8 белтъка
- 1 чаша гореща вода
- 2 чаши обезмаслено мляко
- 1/2 чаша царевично нишесте (100 грама)
- 2 супени лъжици разтворимо кафе, разтворени в 1/2 чаша гореща вода (30 г)
- 2 супени лъжици подсладител, подходящи за диабетици (30 г)
Начин на приготвяне
- Разтворете царевичното нишесте в обезмасленото мляко и го оставете настрани. Разбийте жълтъците, белтъците и подсладителя в купа, докато получите хомогенна смес. Бавно добавете млякото и царевичното нишесте, заедно с разтворимото кафе и водата.
- Изсипете сместа във форми за крем карамел и ги поставете на водна баня, в предварително загрята фурна до 180 ºС. Оставете във фурната докато кремът стане готов.
- След това, оставете да изстине и внимателно извадете крема от формите.
- Сложете крема в хладилника, поне два часа преди сервиране.
4. Бисквити с ядки
Тези вкусни леки бисквитки са идеални като десерт или просто за следобедното кафе. В тази рецепта има малко количество уиски, но добавянето на алкохол не е задължително.
Съставки
- 6 ореха, смлени на едро
- Канела на прах (на вкус)
- 2 супени лъжици уиски (по желание)
- 250 г нискомаслено или обезмаслено сирене рикота (крема сирене)
- 1 пакет от неароматизиран желатин (около 7 г)
- 1 супена лъжица стафиди (черни или бели)
- 2 супени лъжици овесени ядки (30 г)
- 1 супена лъжица подсладител, подходящ за диабетици
- 1 супена лъжица какао на прах без добавена захар (15 г)
Начин на приготвяне
- Сложете уискито в подходящ съд и оставете да заври, за две до три минути. Смесете сиренето рикота, какаото на прах, орехите, овесените ядки, стафидите, канелата и подсладителя в купа.
- Излейте топлото уиски върху тази смес и поръсете с желатин. Разбъркайте добре всички съставки и оставете да престои докато подготвите подходящата форма, в която да сложите сместта.
- Леко навлажнете квадратна тавичка (или формата по ваш избор). Поставете формата в хладилника за 10 минути.
- Изсипете сместа във формата и оставете в хладилника, поне три часа.
- Нарежете на желаните размери, преди сервиране.