Четири съвета за предотвратяване на обрива от пелените

Обривът от пелените е често срещано състояние при едногодишните деца. Отговорност на родителите е да предпазят детето си от този проблем.
Четири съвета за предотвратяване на обрива от пелените
Mario Benedetti Arzuza

Написано и проверено от лекар Mario Benedetti Arzuza.

Последна актуализация: 09 август, 2022

Как се предотвратява обрива от пелените при бебетата е нещо, което всяка майка трябва да научи, особено ако това е първото й дете. Това е проблем на кожата в зоната, покрита с пелена.

По принцип се появява в долната част на корема, гениталиите, задните части и горната част на бедрата вследствие на директното подлагане на дразнители. Това състояние, наричано още дерматит, възниква често при бебетата през първата година от живота им.

Диагноза и причини за дерматит

Дерматитът трябва да се диагностицира посредством физически преглед на тялото. Симптомите на това заболяване се състоят в появата на кожни лезии в зоните, които имат пряк допир с пелените.

Основните причини са:

  • Чувствителна кожа, при която пелената претрива кожата на бебето
  • Продължителен контакт с урина и изпражнения
  • Променено pH на урината и изпражненията
  • Влага
  • Лоша хигиена

Съвети за предотвратяване на обрива от пелените

Съвети при обрива от пелените

Ако забележите зачервяване по гениталиите и дупето на бебето, това означава, че започва да се появява обрив от пелената. Това състояние може да се предотврати, ако вземете необходимите мерки в правилното време.

Ето някои съвети за предотвратяване на обрива от пелените:

1. Мийте интимните части на бебето

Мийте с обилно количество топла вода зоните, покрити от памперса, винаги когато сменяте пелената на бебето. Препоръчително е да не използвате сапун. Ако е необходимо, използвайте почистващо средство с неутрално pH.

След това подсушете внимателно мястото, без да търкате. Ако е възможно, сменяйте пелената на бебето си на открито. Избягвайте използването на мокри кърпи, които съдържат алкохол или аромати.

2. Сменяйте редовно пелените на бебето си

От друга страна, е много важно да сменяте пелените на бебето си често, поне на всеки три часа през деня, дори и ако само е пишкало. През нощта сменяйте пелените на всеки 5 часа, ако е възможно.

Освен това е необходимо да преобличате детето си, всеки път когато се изходи по голяма нужда.

Бъдете внимателни, когато слагате пелената, тъй като не бива да е твърде стегната. Това може да доведе до претриване на кожата на бебето и да предизвика раздразнение.

Когато купувате памперси, прочетете внимателно написаното на опаковката, тъй като има пелени, предназначени за чувствителна кожа, и други, които са супер абсорбиращи.

3. Използвайте бебешки кремове

Използвайте бебешки кремове във всички области, които се нуждаят от тях, при всяка смяна на пелените. Тези кремове трябва да са на водна основа, а съставките им трябва да имат стягащо действие като цинковия оксид. Също така тези кремове образуват водоустойчив слой върху кожата.

Най-добре е да ги прилагате след всяко почистване на тази зона. Това е необходимо, тъй като могат да подействат като защитна бариера между пелената и кожата. По тази причина тези кремове са способни да предотвратят появата на раздразнения.

Можете да си ги закупите от аптеките или супермаркетите, може и да опитате домашно приготвени рецепти.

4. Променете храненето на детето си

Как да предотвратите обрива от пелените

Важно е да следите новите храни, които яде детето ви, тъй като някои от тях могат да изменят pH на изпражненията им. Ако забележите, че някоя от храните причинява подсичане, незабавно спрете да храните бебето си с нея.

Същото нещо може да се случи и с бебета, които се хранят с кърма. В този случай майката трябва да контролира храненето и лекарствата, които консумира. Освен това е необходимо да се консултирате със специалист, когато обмисляте промяна на ежедневния режим на хранене.

Изключително важно е да следвате тези препоръки, за да предотвратите обрива от пелените и появата на лезии. В противен случай те могат да се превърнат в инфекции, които често причиняват дискомфорт на бебето.

И накрая, трябва да знаете, че подсичането се среща често при деца до 12-месечна възраст. Независимо от всичко, не бива да обвиняваме единствено родителите за възникването на това състояние.

Въпреки това трябва да следвате тези съвети, за да предпазите бебето си от допълнителен дискомфорт. Също така, ако осигурите добра хигиена на детето си, няма да се налага да ходите при специалист за лечението му. Не забравяйте, че превенцията винаги е по-добрият вариант.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.