Не хранете децата си с хот-дог

03 Март, 2019
Субстанции в състава му са свързани с повишен риск от развитие на левкемия и тумори на мозъка в ранна възраст
 

Защо не бива да храните децата си с хот-дог?

Обичате ли хот-дог? Да, той е популярна бърза храна в цял свят, особено в САЩ. Не можем да отречем, че не сме били съблазнявани от възможността да изядем това вкусно изкушение в определен момент от живота. Освен че е вкусен, хот-догът е и лесен за приготвяне. Той обаче се отразява негативно върху здравето на човека, тъй като съдържа химични съставки, които са неразделна част от преработеното месо, сосовете и хлебчето.

Това съблазнително и лесно за приготвяне ястие логично се превръща в любима храна и на не малко деца. Хранителната индустрия знае, че те са лесно податливи към консумацията на вредни храни, тъй като те не са наясно с вредата, които те могат да им нанесат в дългосрочен план. Често хот-догът се предлага по начин, на който не може да се устои.

Вярно е, че консумацията му от време на време няма да провокира сериозни последици за здравето. Експертите обаче са разтревожени от тенденцията – хората да превръщат този тип храна в обичайно ястие на трапезата. Така се оказва, че хот-догът присъства редовно в менюто на децата.

Защо не препоръчваме да храните децата си с хот-дог?

Няколко изследвания доказват, че честата му консумация и храни, съдържащи преработени меса ( кренвиршите), са вредни. Това се дължи на високото съдържание на мазнини, натрий, пурини, мазнини, рафинирано брашно, захар и химични съставки, които влошават здравословното състояние в дългосрочен план.

В статия, публикувана в Los Angeles Times, епидемиолог от университета в Южна Калифорния разкрива, че децата, които консумират повече от 12 хот-дога месечно, са 9 пъти по-предразположени към левкемия. Той цитира други проучвания, които сочат, че децата, чиито родители са се хранели с хот-дог преди раждането си, както и майките, които са го консумирали седмица преди термина, са изложени на по-висок риск от развитието на тумор в мозъка.

 

Вижте още: 9 вида вредни риби, които е най-добре да избягвате

Защо хот-догът е вреден за вас?

Не бива редовно да се храним с хот-дог

На върха на вече споменатите причини, изследванията показват, че той съдържа значително количество нитрити, които се използват за запазване на годността на хранителните продукти и поддържането им в свеж вид. Когато хот-догът се приготвя, нитритите се свързват с амина в месото и се образуват канцерогенни N-азотни съединения. Именно те представляват обект на изследване и са свързани с по-високия риск от рак на черния дроб, стомаха, мозъка и хранопровода.

При децата тази субстанция се свързва с повишен риск от развитие на левкемия и тумори на мозъка в ранна възраст.

Прочетете и: 4-те най-мощни анти-канцерогенни семена

Кои други храни съдържат нитрити?

Защо да не храним децата си с хот-дог
 

Зеленчуците, особено листните, съдържат нитрини в малки количества. Този случай обаче е напълно различен, тъй като този тип храни понижават риска от развитието на рак. Защо? Може да е нелогично, но нитритите в тях не са вредни за здравето, тъй като те не се свързват с амина. Това означава, че не се образуват N-азотните съединения, които се откриват в състава на хот-дога. Зеленчуковите нитрити се комбинират с витамини D и С, които възпрепятстват формирането на вредните N-азотни съединения. В заключение ще кажем: зеленчуците са здравословни, безопасни и отлична съставка на всяка диета.

Запомнете и още нещо: всички преработени меса съдържат канцерогенни нитрити, включително – някои видове риба, хамбургери и бекон.

Какво можете да направите?

  • Не всеки хот-дог и кренвирш съдържа N-азотни съединения. Всъщност налице са много различни видове хот-дог и кренвирши на съвременния пазар, които не съдържат вредни съставки и могат да бъдат полезни за здравето. За да направите разлика между тях, трябва да знаете, че обикновено вредните се отличават с атрактивен червеникав цвят, който ги прави да изглеждат по-пресни. Онези, които са безопасни за човека, са по-бледи на вид и по-непривлекателни.
  • Консумирайте хот-дог по-рядко и не хранете редовно децата си с него.
  • Не го превръщайте в неизменна част от своето меню. Консумирайте го инцидентно, и по възможност в малки количества.
 
  • Jafari, M., & Emam-Djomeh, Z. (2007). Reducing nitrite content in hot dogs by hurdle technology. Food Control. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2006.11.007
  • Datar, A., & Nicosia, N. (2012). Junk Food in Schools and Childhood Obesity. Journal of Policy Analysis and Management. https://doi.org/10.1002/pam.21602
  • ISO. (2001). ISO 2918:1975 – Meat and meat products: Determination of nitrite content (Reference method).