6 съвета за предпазване и лечение на лезиите на глезена

За да избегнете евентуалните лезии на глезена в бъдеще е важно да потърсите лекарска помощ веднага щом го навехнете, за да получите необходимото ви внимание и лечение.
6 съвета за предпазване и лечение на лезиите на глезена

Написано от Francisco María García

Последна актуализация: 09 август, 2022

Лезиите на глезена са сред най-срещаните, като най-често от тях страдат спортистите.

Всеки спорт е свързан с известни рискове и един от тях са лезиите на глезена. Дори най-невинното на пръв поглед движение може да доведе до навяхване в тази част на крака.

Навяхването на глезена представлява лезия на сухожилията. Въпреки че този вид травми са почти неизбежни има няколко съвета, които ще ви помогнат да ги избегнете.

След като се навехнете е добре да посетите лекар. Травмата може да не се окаже сериозна, но може да ви донесе редица неудобства.

Има едно специфично лечение на навяхванията на глезена. Но все още има много хора, които страдат, защото не го спазват стриктно.

Навяхванията на глезена, за които не са предприети необходимите мерки и лечение, могат да доведат и до хирургична намеса. Изключително важно е да бъде проведено адекватно лечение, за да избегнете повторната поява на травмата.

Съвети за предпазване и лечение на лезиите на глезена

Проприоцептивни упражнения

Проприоцептивни упражнения при лезиите на глезена

Тези упражнения са изключително важни за лечението на този вид травми. Те служат за укрепване на сухожилията в глезена.

По този начин предотвратяват навяхванията и появата на други леки лезии. Проприоцептивните упражнения се използват редовно от професионалните спортисти.

Основната цел на тези упражнения е да подготвят глезена за евентуалните бъдещи лезии. Така последиците няма да бъдат толкова сериозни.

Баланс между двата крака

Хората са или десничари или левичари. Което означава, че едният ни крайник е по-развит за сметка на другия.

Ако единият ви глезен е по-здрав от другия, това може да доведе до проблеми, тъй като увеличава риска от бъдещи лезии.

Затова трябва да тренирате и двата си крака, за да избегнете евентуални навяхвания на глезените. Важно е мускулите и на двата ви крака да бъдат развити еднакво.

Трениране на мускулите
Трениране на мускулите за избягвяне лезиите на глезена

Подходящото трениране на мускулите ще укрепи и глезените и ще избегнете лезиите.

Добре тренираните мускули ще обгърнат зоната на глезена и ще я предпазят от травми.

Тренирането на мускулите не трябва да бъде фокусирано единствено върху натовареността на упражненията. Трябва да се обърне внимание и на баланса и тонизирането на мускулите.

Не се страхувайте

След като навехнат глезена си много хора се страхуват, че това отново ще им се случи. Което води до някои осъзнати ограничения, които се отразяват на стойката и извършването на определени дейности.

За да може засегнатия ви глезен да зарасне добре трябва да го натоварвате по обичайния начин. Ако не правите това, той може да атрофира. Ако това се случи ще ви бъде по-трудно да се възстановите напълно от лезията.

Пълноценното адекватно лечение спомага за пълното възстановяване на глезена. По този начин няма да се страхувате от бъдещи наранявания и травми.

След периода на почивка е важно глезенът да бъде натоварван адекватно. Тоест да се позволи постепенното му възстановяване.

Важността на възстановяването
Травмите причиняват лезиите на глезена

Когато глезенът ви е навехнат, възстановяването е изключително важно. Ако стоите и чакате времето да мине и глезенът ви да оздравее от само себе си с нищо не подобрявате ситуацията.

Независимо че възпалението може да намалее и отшуми, мускулатурата ще си остане невъзстановена. Ако е така след време отново можете да получите сходна травма.

Навяхванията на глезена са деликатни лезии . Трябва да потърсите лекарска помощ веднага след като получите травмата.

Посещението на лекаря е първата стъпка към успешното възстановяване. След това физиотерапията ще ви помогне да довършите лечението успешно.

Въпреки че целия този процес може да отнеме доста време, това е единственият начин към пълното възстановяване на глезена ви.

Действайте бързо

Първите два дена след навяхването на глезена са най-важни. В рамките на това време трябва да потърсите лекарска помощ.

Навяхването на глезена изисква мигновени, бързи действия. Ако е възможно посетете лекар веднага щом получите травмата. Това ще ви спести много бъдещи неприятности.

Въпреки че лезиите на глезена не се считат за сериозни травми лечението им е повече от важно. Ако този вид травми не бъдат излекувани адекватно могат да доведат до по-сериозни усложнения.

Както вече споменахме липсата на лечение може да доведе до необратима атрофия на крайника.

Хората занимаващи се със спорт и физическа активност трябва да бъдат много внимателни.

Разтягането на мускулите е изключително важно. Преди и след извършването на физическа дейност мускулите трябва да бъдат загрети. По този начин ако получите травма тя няма да бъде толкова сериозна.

Загряването преди тренировка е най-добрият метод за предотвратяване получаването на евентуални травми.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Vanmeerhaeghe, A. F., Tutusaus, L. C., de Antolín Ruiz, P., & i Ortigosa, N. M. (2008). Efectos de un entrenamiento propioceptivo sobre la extremidad inferior en jóvenes deportistas jugadores de voleibol. Apunts. Medicina de l’Esport43(157), 5-13.
  • Urrialde, J. M., Núñez, S. P., & del Olmo, A. B. (2006). Inestabilidad crónica de tobillo en deportistas. Prevención y actuación fisioterápica. Revista Iberoamericana de Fisioterapia y Kinesiología9(2), 57-67.
  • Cruz-Díaz, D. (2013). Inestabilidad crónica de tobillo: tratamiento mediante movilizaciones articulares y un programa de entrenamiento propioceptivo. Validación de la versión española del cuestionario” Cumberland Ankle Instability Tool”.
  • Clínica Mayo. Esguince de tobillo. (2018). Recuperado el 3 de junio de 2020. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/sprained-ankle/symptoms-causes/syc-20353225

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.